Keyless autosleutel gehackt
Hoe hacken dieven jouw autosleutel, en wat kan je ertegen doen?
Je hebt er vast wel eens over gelezen of gehoord: autosleutels die gehackt worden. Met een gestolen auto als gevolg. Hoe gaan dieven te werk en wat kun je doen om te voorkomen dat jouw autosleutel gehackt wordt? En als het toch gebeurt, ben je hier dan tegen verzekerd? We vertellen je alles over gehackte autosleutels.
Snel naar
Wat zijn keyless autosleutels? | Hoe worden ze gehackt? | Oplossing 1. RFID-sleutelhoes | Oplossing 2. Bewegingsmelder | Oplossing 3. Signaal uitschakelen | Ben je verzekerd?
Keyless entry autosleutels
De afgelopen jaren is het gebruik van ‘keyless entry’ autosleutels sterk toegenomen. Een keyless entry autosleutel houd je gewoon in je zak of jas. Als je in de buurt van je auto komt, open je de deuren heel eenvoudig door de deurgreep vast te pakken. Ook voor het starten is de sleutel niet nodig. Dankzij de radiografische verbinding wordt de startbeveiliging ‘gerustgesteld’ en start je jouw auto met één druk op de knop.
Diefstal van keyless entry auto's met signaalversterkers
Maar keyless entry autosleutels brengen ook risico's met zich mee. De radiografische verbinding staat namelijk altijd aan om contact te zoeken met de auto. Meestal moet je echt bijna tegen de auto aan staan om het systeem te laten werken, maar hier hebben autodieven iets op gevonden. Zij werken met signaalversterkers: apparatuur die het signaal van jouw keyless sleutel versterkt. Hierdoor werkt de verbinding ook over een langere afstand. Zo 'hackt' een dief het signaal van jouw sleutel, en kan hij jouw auto openen en starten. Dit wordt ‘relay attack’ diefstal genoemd.
Zo kan het zijn dat je autosleutel ’s avonds in je jas aan de kapstok zit, vlak bij de voordeur. Staat de auto op de oprit of vlak voor het huis, dan redt een signaalversterker het vaak om de auto te openen en te starten. Maar ook verder van huis, bijvoorbeeld op een parkeerplaats, is een signaal zo opgepikt. Terwijl jij naar je afspraak wandelt, kan een dief het signaal van jouw autosleutel hacken.
Oplossing 1: kies voor een RFID-sleutelhoes
De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat het signaal van je autosleutel wordt gehackt, is ervoor te zorgen dat de sleutel geen al te groot bereik heeft. Dit kan door je sleutels onderweg op te bergen in een zogenaamde RFID-sleutelhoes of tassen met RFID-bescherming. RFID staat voor Radio Frequency IDentity en duidt op het unieke signaal dat de sleutel uitzendt. Een RFID-sleutelhoes houdt deze straling tegen. En daarmee ook de autodief, die zo niks meer heeft aan zijn signaalversterker.
Alternatief voor de RFID-hoes: een metalen koekblik
Heb je (nog) geen RFID-hoes, bewaar je sleutel dan in elk geval thuis in je beste ‘koekblik’. Een blikken of metalen doos houdt het signaal van je sleutel ook tegen. Let wel op dat je het blik goed dichtdoet, om ‘lekken’ te voorkomen. Je kunt dit testen door met de ‘ingeblikte’ sleutel naar je auto te lopen en te checken of het portier opent. Lukt dit, dan is het blik niet goed afgesloten. Of het materiaal is niet sterk genoeg.
Oplossing 2: neem een autosleutel met bewegingsmelder
Een andere oplossing tegen hacks met signaalversterkers, is de autosleutel met een bewegingsmelder. Steeds meer automerken bieden dit soort sleutels aan. Zodra zo'n sleutel bewegingsloos is, wordt het keyless signaal onderbroken. Pak je de sleutel weer op of loop je er mee weg in je zak of tas, dan functioneert hij weer.
Oplossing 3: schakel het signaal uit
Voel je je er toch niet gerust op? Dan is er nog een laatste oplossing: je dealer kan het keyless signaal uitschakelen. Dan moet je weer gewoon op het knopje van de afstandsbediening drukken.
Ben je verzekerd tegen diefstal door een gehackte autosleutel?
Gaat het toch een keer mis, en wordt jouw autosleutel gehackt? Afhankelijk van de dekking van jouw autoverzekering, kan je dan terecht bij jouw verzekeraar. Met de ANWB Autoverzekering ben je verzekerd tegen dit type diefstal als je een WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (All risk) dekking hebt. Daarnaast moet je sleutel voldoen aan het keurmerk van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Het keurmerk van het CCV en de beveiligingseisen voor jouw auto
De regels van het CCV worden continu aangescherpt. Ondertussen zijn autofabrikanten hard aan het werk om hun beveiligingssystemen steeds te verbeteren en autodieven voor te blijven. Dit betekent echter niet dat de systemen in bestaande auto's continu geüpdatet moeten worden. Heb jij een CCV-certificaat in bezit, ook al is dit ouder, dan ben je vaak gewoon verzekerd. Wil je zeker weten of jouw certificaat nog geldig is? Op de website van het Kiwa controleer je direct of jouw auto voldoet aan de veiligheidseisen.
Deel deze pagina