Met de auto op wintersport, waar moet ik aan denken?
Je gaat met jouw auto op wintersport. Zelf ben je waarschijnlijk goed verzekerd, maar hoe zit dat eigenlijk met je auto? Lees meer over waar je aan moet denken tijdens je wintersport.
Ben ik met mijn auto in alle landen verzekerd?
Het bewijs dat jouw voertuig ook in het buitenland verzekerd is noemen we een groene kaart. We noemen het ook wel een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). Waar is de groene kaart verplicht en hoe vraag je deze aan?
Welke extra dekkingen zijn verstandig om af te sluiten?
- Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering is verstandig om af te sluiten als je een WA- of Beperkt Casco dekking hebt. Het kan lastig zijn om schade die door een ander is veroorzaakt is in het buitenland terug te vragen. Een rechtsbijstandverzekering staat je bij dit soort juridische problemen bij.
- Pechhulp
Naast de verplichte WA-dekking voor jouw autoverzekering is het verstandig om Pechulp in het buitenland af te sluiten. Controleer vooraf of de pechhulp ook geldig is in het buitenland.
Let op: zrog dat je niet dubbel verzekerd bent tegen pechhulp. Een autoverzekering met Europese pechhulp én een Wegenwacht-abonnement is niet nodig.
Wat is het verschil tussen een inzittendenverzekering of schadeverzekering voor inzittenden?
De ongevallen-inzittendendekking en de schadeverzekering voor inzittenden lijken erg op elkaar. Maar wat is het verschil? De ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit, maar alleen bij blijvende invaliditeit of bij overlijden. Het maakt niet uit wie schuldig was aan het ongeval, jij of de tegenpartij.
De schadeverzekering voor inzittenden dekt letselschade voor de bestuurder en andere inzittenden, maar ook schade aan jouw bagage. Dat kan van alles zijn: van inkomensverlies door invaliditeit door een ongeval of een gebroken snowboard. De schadeverzekering voor inzittenden is iets duurder dan een ongevallen-inzittendenverzekering, maar biedt een uitgebreidere dekking.
Is het verplicht om op winterbanden te rijden?
Winterbanden raden wij aan in winterse omstandigheden. In o.a. Duitsland, Finland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland zijn ze zelfs verplicht. In veel landen is het strafbaar om in de winter op zomerbanden te rijden. Je hebt dan minder grip en brengt anderen en jezelf in gevaar. Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) in landen waar dat wel verplicht is, levert niet alleen vaak een boete op maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Zelfs als jij niet de veroorzaker bent, kan het leiden tot medeaansprakelijkheid. Ook verzekeringen hebben vaak in de voorwaarden staan dat je alleen verzekerd bent wanneer je auto voldoet aan de wettelijke voorschriften. Door de verkeerde banden voldoe je daar in dat geval niet aan, wat vervelende gevolgen kan hebben.
Autoverzekering afsluiten
Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.