Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alles over het afsluiten van een opstalverzekering

Brand. Waterschade. Storm. Op allerlei manieren kan je huis beschadigd raken – of zelfs compleet verwoest. Daar moet je toch niet aan denken? Met de ANWB Opstalverzekering kun je zo snel mogelijk weer genieten van je woning door deze te laten repareren of zelfs door een geheel nieuwe woning te laten bouwen.


Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering voor schade aan je huis, bijgebouwen en terreinafscheidingen. Denk hierbij aan een huis, garage en schutting. Maar ook zonnepanelen, een vastgelijmde vloer en bijgebouwen vallen onder de opstalverzekering. Als je een opstalverzekering hebt, wordt verzekerde schade vergoed zodat je zo snel mogelijk weer kan genieten van je woning.

Is een opstalverzekering verplicht?

Als je voor je koopwoning een hypotheek wilt aanvragen, ben je vaak verplicht daarvoor een opstalverzekering af te sluiten. Voor hypotheekverstrekkers is het huis het onderpand van de hypotheek. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt overgedragen of opgeleverd. In sommige gevallen kun je dus geen hypotheek krijgen als je geen opstalverzekering afsluit, dus verdiep je er altijd goed in als je dit van plan bent.

Waarom is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten?

Door brand, blikseminslag of storm kan je huis volledig verwoest raken. Dit kan voor flinke problemen zorgen. In het ergste geval heb je geen onderdak meer, maar nog wel een hypotheekschuld van mogelijk honderdduizenden euro’s. Die schuld moet je terugbetalen en de meeste mensen kunnen dit niet zomaar zelf opbrengen. Met een opstalverzekering bescherm je jezelf tegen dit risico.

Wat is er verzekerd (en wat niet)?

Met de ANWB Opstalverzekering is jouw huis verzekerd tegen de gevolgen van bijvoorbeeld brand-, storm- of waterschade en vandalisme. Daarbij horen ook de zonnepanelen, tuin en bijgebouwen, zoals garages, schuren en tuinhuisjes op het verzekerde adres tot 100m². Ook glas is standaard meeverzekerd bij de ANWB.

Een paar voorbeelden van zaken die niet verzekerd zijn:

  • Achterstallig onderhoud of slijtage
  • Schade door nalatigheid en onvoorzichtigheid
  • Lekkende voegen en kitnaden
  • Dieren die met toestemming in je huis zijn
  • Fouten in ontwerp, constructie, montage of bouw van de woning

Tot welk bedrag vergoed een opstalverzekering?

Bij een ANWB Opstalverzekering gaan we bij de verzekerde waarde uit van de herbouwwaarde van de woning. Dit is de waarde die nodig is om het huis opnieuw te bouwen. Deze waarde is meestal lager dan de verkoopwaarde van een woning, omdat daarbij ook de grond wordt meegerekend.

Hoe zit het met een opstalverzekering voor een appartement?

Als je een appartement koopt, ben je vaak aangesloten bij een VVE (Vereniging van Eigenaren). De VvE is verantwoordelijk voor- en heeft zeggenschap over de gemeenschappelijke delen van het gebouw en de grond die bij het gebouw hoort. De VVE zorgt meestal voor een opstalverzekering voor het hele gebouw, zodat niet iedereen zijn woning afzonderlijk hoeft te verzekeren.

Heb je een opstalverzekering voor een huurwoning nodig?

Wanneer je een woning huurt, is het niet nodig een opstalverzekering af te sluiten. Die verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van de woning of het appartement. Wel is het verstandig om bij je bij je verhuurder te checken of hij de opstalverzekering helemaal op orde heeft.

Kosten opstalverzekering berekenen

De premie van een opstalverzekering is afhankelijk van een aantal factoren, zoals regio, gezinssamenstelling en type woning. Bereken eenvoudig hoeveel een ANWB Opstalverzekering in jouw situatie kost.