Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Conflict na een verkeersongeval: wat nu?

Een verkeersongeval is op zichzelf al vervelend, maar het wordt pas écht vervelend als er daarna onenigheid over de aansprakelijkheid ontstaat. Bijvoorbeeld over een botsing op een kruispunt of een te laat opgemerkte fietser. We zetten 5 veel voorkomende situaties op een rij. Plus we geven tips wat je kunt doen als je zelf in zo’n situatie belandt.

Snel naar 
Verkeersconflicten | Tips

5 veel voorkomende conflicten na een verkeersongeval

Wij hebben de 5 meest voorkomende situaties op een rij gezet. Door deze situaties ontstaan het vaakst conflicten.

  • Voorrang: Het niet goed opvolgen van de voorrangsregels of verkeerstekens kan leiden tot ongelukken en verkeersconflicten. Als je bijvoorbeeld niet stopt voor een stopboord of geen voorrang verleent aan bestuurders van rechts op een kruispunt zit een ongeluk in een klein hoekje en ligt een conflict op de loer. Ook het omgekeerde de zogenoemde gelegenheidsvoorrang kan als dit onvoldoende duidelijk wordt aangegeven voor conflicten zorgen.
  • Uitritsituaties: Bij het op- en uitrijden van een uitrit moeten bestuurders al het overige verkeer voor laten gaan. Het is in de praktijk alleen lang niet altijd duidelijk of er sprake is van een uitrit. Als een uitrit niet als zodanig wordt herkend of ten onrechte gedacht wordt dat er sprake is van een uitrit bestaat er een grote kans op botsingen en conflicten.  
  • In- / uitparkeren: Een conflict bij in- en uitparkeren ontstaat wanneer voertuigen elkaar hinderen tijdens het in- of uitrijden van een parkeerplek. Dit kan voorkomen wanneer een voertuig uitparkeert en een ander voertuig probeert in te parkeren, of wanneer twee voertuigen tegelijkertijd proberen in- of uit te parkeren naast elkaar.
  • Keren: Hier gaat het om het onverwacht omkeren op drukke wegen of op plaatsen waar dit verboden of onveilig is. Na of tijdens het keren ontstaan veel aanrijdingen en ontstaat vaak discussie over de schuldvraag.
  • Inhalen: Als bestuurders niet veilig en volgens de wet inhalen, kan dit tot een aanrijding leiden. Dit kan gebeuren bij het inhalen op een plek waar het niet is toegestaan, zoals bij een doorgetrokken streep of wanneer er onvoldoende ruimte is om veilig in te halen.

Tips voor onenigheid bij een verkeersongeval

Als je in een verkeersconflict belandt, is het belangrijk om kalm te blijven. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

  1. Blijf rustig en probeer je emoties onder controle te houden.
  2. Veiligheid is het belangrijkste. Sta je op een onveilige plek op de weg? Zorg er dan als eerste voor dat alle betrokkenen en eventuele voertuigen veilig zijn.
  3. Onenigheid over het incident? Ga niet ter plekke in discussie en laat de beoordeling van de schuldvraag over aan de verzekeraars.
  4. Als er sprake is van letsel, schakel dan de hulpdiensten in. Als er sprake is van letselschade is het verstandig om de schadeafhandeling over te laten aan (letselschade)specialisten.
  5. Verzamel bewijs, maak aantekeningen, zoek getuigen en maak foto’s.
  6. Is er (alleen) materiële schade? Vul samen met de andere partij een schadeformulier in. Hiermee leg je de feiten overzichtelijk vast. In overleg met je verzekeraar kun je ervoor kiezen om de schade uit eigen zak te betalen en geen aanspraak te maken op je verzekering.

Hulp nodig?

Mocht je er niet uitkomen wie aansprakelijk is of vind jij dat je ten onrechte aansprakelijk gesteld bent, dan kun je je verzekeraar inschakelen voor hulp. Heb je een ANWB Rechtsbijstandverzekering met dekking Verkeer dan ben je altijd verzekerd van goed juridisch advies bij verkeersconflicten.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.