Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ziek tijdens vakantie: hoe zit het met de zorgkosten?

Alles wat je moet weten

Je gaat op vakantie om te genieten en te ontspannen. Zul je net zien dat je ziek wordt, wat een pech. Hoe zit het eigenlijk met zorgkosten op je vakantie: gaat dit via de zorgverzekering of reisverzekering? Lees snel verder voor het antwoord, ook op andere vragen.

Wie moet je bellen als je ziek bent op vakantie?

Als er op vakantie onverhoopt wat gebeurt, bel dan eerst de Alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering (nummer staat op de achterzijde van de zorgpas). Zij weten precies wat de handigste stappen zijn om te ondernemen en welke ziekenhuizen in de buurt van jouw vakantiebestemming goed aangeschreven staan. Dat scheelt je een hoop tijd en moeite.

In het geval van nood bel je natuurlijk altijd eerst het noodnummer van het land waar je op vakantie bent. Het alarmnummer 1-1-2 werkt in de hele EU.

Hulp van de ANWB Vakantiedokter met een ANWB Reisverzekering

Heb je een ANWB Reisverzekering? Dan kun je op vakantie bellen met de ANWB Vakantiedokter als je ziek wordt en medische hulp nodig hebt. Zo voorkom je een onnodig ziekenhuisbezoek. Je kunt telefonisch je medische vragen – in het Nederlands - stellen aan een adviseur.

De medisch adviseur bepaalt tijdens een telefoongesprek of een bezoek naar het ziekenhuis of een specialist nodig is, of dat je op afstand geholpen kunt worden. Bijvoorbeeld door advies te geven over medicijnen.


Welke medische klachten komen het meeste voor in het buitenland?

De ANWB Alarmcentrale staat klaar voor haar leden en verzekerden die medische hulp nodig hebben in het buitenland. In 2022 kwamen onderstaande medische klachten het meeste voor:

  • Buikklachten
  • Hartklachten
  • Armletsel
  • Longziekten
  • Koorts

Wie vergoedt de kosten: de zorg- of reisverzekering?

Bel altijd de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering (nummer staat op de achterzijde van de zorgpas). Zij bieden hulp en geven advies. Medische kosten worden eerst vergoed via de zorgverzekering tot Nederlands tarief en eventuele resterende kosten worden vergoed via de reisverzekeraar.

In veel landen is een vergoeding naar Nederlands tarief ruim voldoende. Maar ga je naar landen als bijvoorbeeld Turkije, Zwitserland of Amerika of kom je (per ongeluk) in een dure privékliniek terecht, dan moet je deze extra kosten zelf bijbetalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen. Een reisverzekering met dekking medische kosten dekt deze kosten meestal wel.

Moet je zorgkosten voorschieten?

Zorg dat je tijdens je vakantie in Europa de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze Europese zorgpas vraag je gratis aan bij je zorgverzekeraar en is voor hulpverleners in het buitenland een teken dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Je hoeft de rekening dan in de meeste gevallen niet zelf voor te schieten.

De pas is geldig in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. In alle overige landen heb je een E-111 formulier nodig om te kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Ook dit verzekeringsbewijs vraag je aan bij je zorgverzekeraar.

Wat als ik gerepatrieerd moet worden?

Stel je hebt beenletsel en kunt niet op de oorspronkelijk geplande manier terugreizen naar Nederland. Dan moet je gerepatrieerd worden. Deze kosten zijn verzekerd in de basisdekking van de ANWB Reisverzekering. Let op, de zorgverzekering vergoed deze kosten niet.

Goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering

Met de ANWB Reisverzekering zorg je ervoor dat jij en je gezin goed verzekerd zijn op reis. De reisverzekering kun je daarnaast uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen, zoals bagage of medische kosten. Bekijk in één oogopslag wat de premie is.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.