Wandelen in de Soesterduinen
Sjokken over schitterende zandvlaktes
Op de Utrechtse Heuvelrug wachten misschien wel de mooiste stuifduinen van ons land. De Soesterduinen golven grandioos richting de horizon. Een wandeling door de Soesterduinen is een lust voor het oog én de wandelschoenen.
Foto: de Soesterduinen in de zomer. Bron: GettyHouthakkers en heideschapen
Tijdens de laatste ijstijd loeide de wind over de drooggevallen Noordzee en de bevroren rivierdalen van ons land. Omdat er in de bikkelharde bodem nauwelijks begroeiing mogelijk was, kon de wind vrachtladingen zand optillen en zo tegen de Utrechtse Heuvelrug aan kwakken. In warmere tijden roken bomen en planten alsnog hun kans. Maar vanaf de middeleeuwen zorgden houthakkers, turfgravers en heideschapen ervoor dat het verzamelde zand opnieuw bloot kwam te liggen. De Soesterduinen zijn hiervan nog altijd het resultaat. Deze fotogenieke stuifduinen ten zuiden van Soest worden prachtig omzoomd door loof- en dennenwoud en zijn her en der bespikkeld met fijne plukjes heide. De wind heeft er nog altijd vrij spel. Op stormachtige dagen zie je het landschap voor je ogen van vorm veranderen.
Foto: de Soesterduinen in de winter. Bron: Getty, Sara WinterEen Hollandse savanne
Met een beetje fantasie is het alsof je in de Soesterduinen wandelt op de savanne. Een Hollandse savanne welteverstaan. Met grillige vliegdennen en jeneverbesstruiken in plaats van kaarsrechte baobabs. En met bescheiden beestjes – graafbijen, heivlinders, zandhagedissen – in plaats van groot wild. Houd ook de oren gespitst. Tussen de boomtoppen laten onder meer kuifmezen, goudhaantjes en boomleeuweriken zich horen.
Het hele jaar pret
Wanneer de heideplanten paars kleuren, meestal in de tweede helft van augustus, zijn de Soesterduinen volgens velen op hun mooist. Maar ook de rest van het jaar heb je er bepaald niet te klagen over de aanblik van de natuur. Tijdens een zomerse zonsopgang of -ondergang hullen de glooiende stuifduinen zich in een haast exotische gloed die zo uit The Lion King zou kunnen komen. In het najaar pakken herfsttinten het aangrenzende loofbos in. En ook onder een laaghangend winterzonnetje of een flinke wolkenpartij kijk je er je ogen uit. In de loop van de lente is het zand bovendien vaak al lekker warm en kun je je schoenen en sokken een tijdje in de tas meedragen.
Foto: de Soesterduinen in de schemering. Bron: Getty, Jan J BrandDe mooiste wandelroutes in de Soesterduinen
In de Soesterduinen vind je verschillende bewegwijzerde rondwandelingen. Wie niet al te veel tijd of energie heeft – of met kleine kinderen op pad is – volgt de lus van gele paaltjes (3,5 km) die vanaf de parkeerplaats aan de Foekenlaan is uitgezet. Hoewel de afstand meevalt, ben je door het mulle zand toch zeker een flink uur zoet. Op dezelfde plek begint ook de blauwe route: iets langer (5 km), maar eveneens een fijne combinatie van onverharde bospaden en schitterend stuifzand. Wie liever langer onderweg is, kan vanaf de parkeerplaats Zonnegloren de oranje route volgen: een rondje van 10 kilometer door de doorgaans minder drukke Korte Duinen. Kilometervreters kunnen de blauwe en oranje route vrij eenvoudig combineren, voor een kijkje in beide uithoeken van het gebied.
Hond mee? In de Korte Duinen is Bello alleen aangelijnd welkom. De Lange Duinen vormen echter één groot losloopgebied waar het voor hond en baas heerlijk ravotten is.
ANWB-wandeling in de Soesterduinen
Als je iets meer van de regio wilt ontdekken, is ook de ANWB-wandeling Scharrelen op de Heuvelrug zeer de moeite waard. Deze 13 kilometer lange lijnwandeling verbindt de NS-stations van Hollandsche Rading en Soest-Zuid, en is dus geschikt voor iedereen die geen eigen vervoer tot zijn beschikking heeft. De Lange Duinen vormen het toetje van de veelzijdige route. Maar voor het zover is, loop je ook door het Maartendijkse Bos, Lage Vuursche en Landgoed Pijnenburg.
Tip: deze wandelroute kun je lopen met behulp van de gratis app ANWB Eropuit. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent.
Foto: de Soesterduinen. Bron: Getty, Gert-Jan van VlietEen goede wandeluitrusting
De Soesterduinen zijn zo schitterend dankzij het stuivende zand. Maar die dubbeldikke laag aan (soms) stuivende korrels, is er debet aan dat je om de haverklap je schoenen moet leegkloppen of tijdens winderig weer bijkans gezandstraald wordt. Met goede schoenen, comfortabele sokken en een dito windjack heb je hier gelukkig weinig last van.
Lees alles over de ideale wandeluitrusting
Parkeren bij de Soesterduinen
In het midden doorklieft de N412 de Soesterduinen. De zandbak ten oosten van de autoweg wordt de Korte Duinen genoemd. Deze stuifduinen zijn te bereiken via het parkeerterrein aan de Birkstraat (bij Restaurant De Korte Duinen) en parkeerplaats Zonnegloren aan de Soesterbergsestraat, beide in Soest. In het westen van de streek liggen de grotere Lange Duinen. Om hier te wandelen kun je het beste parkeren aan het eind van de Foekenlaan (bij Brasserie de Lange Duinen) en de Sparrenlaan of halverwege de Beaufortlaan (ook in Soest).