Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kleed je je als wandelaar?

Droog en warm onder alle weersomstandigheden

Als wandelaar wil je comfortabele kleding aan die niet in de weg zit, je droog houdt én warm, maar waarin je ook niet snel gaat zweten. Daarom is het drielagensysteem bedacht, de beste manier om je te kleden als je gaat wandelen.

In het drielagensyteem is de eerste onderlaag bedoeld om je vooral droog te houden door transpiratievocht af te voeren, de tweede laag - de tussenlaag - om je extra warm te houden als het buiten wat kouder is. En de derde, buitenste laag beschermt je tegen de wind en de regen. Meer in detail gaat het als volgt:

Laag 1: onderlaag

We beginnen met de onderlaag die je op je lichaam draagt. Het wordt nog wel eens over het hoofd gezien, maar dit is misschien wel de belangrijkste laag in het systeem en vaak ook de goedkoopste. Hoofddoel van deze laag is om je droog te houden door transpiratievocht zo snel mogelijk afvoeren. Ideaal hiervoor is de zogenaamde thermokleding, want dit is heel goed in staat transpiratievocht af te voeren. Het afvoeren van zweet is belangrijk, want als je lichaam vochtig is, koel je veel sneller af. Dat merk je meteen als het fris is buiten of als je even stilstaat en pauzeert. Thermokleding is gemaakt van wol - meestal merinowol, omdat dit niet prikt - polyester of een combinatie van beiden. Voordeel van wol is dat het veel minder snel gaat stinken dan synthetische vezels. Het nadeel is dat het ondanks zijn stevige prijs toch niet zo slijtvast is. Daarom worden er steeds meer onderkleren aangeboden met een mengeling van synthetische stoffen en merinowol, om zo het beste van twee werelden te combineren. Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor een dikker of dunner shirt of lange of korte mouwen. Zoek je iets warms, kies dan ook iets wat nauw aansluit op je lichaam. Hoe nauwer de pasvorm hoe warmer namelijk. In dit type onderkleding zit vaak ook meer stretch om toch voldoende bewegingsvrijheid te hebben. Voor zomerse omstandigheden mag het best iets losser zitten.
Bekijk alle thermokleding in de webshop.

Laag 2: tussenlaag

De tweede laag is je isolerende laag. Deze houdt je extra warm door je eigen lichaamswarmte vast te houden. Vaak wordt hier een fleece voor gebruikt. Fleece is een soort kunstwol. Heel belangrijk is dat ook deze laag het transpiratievocht weer kan doorgeven naar buiten toe. Een katoenen trui valt daarom weer af. Een wollen variant kan wel, maar is vaak zwaarder en volumineuzer. Fleece is heel licht en compact en tegelijk heel warm. Handig als het in je rugzak mee moet. In de zomer kun je kiezen voor een dunne en dus minder warme uitvoering. In de winter ga je uiteraard voor een iets dikker en dus ook beter isolerend model. Er is voor elk wat wils.
Bekijk alle fleecevesten in de webshop.

Laag 3: buitenlaag

De derde laag is je beschermende laag, ook wel 'hardshell' genoemd (een Engelse term voor een ademende, waterdichte jas). Hoofddoel van deze laag is je warm te houden door je te beschermen tegen de koude wind. Én je droog te houden door je te beschermen tegen regen of sneeuw. Tegelijkertijd moet ook deze laag weer je zweet doorlaten en dat laatste is geen gemakkelijke taak. Om dat voor elkaar te krijgen, zit er een speciale technische laag in - membraan geheten - die vocht van binnen naar buiten kan doorlaten, maar vocht van buiten tegenhoudt. Een bekend voorbeeld is Gore-Tex, maar er zijn tegenwoordig vele varianten, waaronder ook goedkopere. Ook al kunnen hardshells transpiratievocht doorlaten en zijn ze als het ware ‘ademend’, voor mensen die veel zweten of als je je flink inspant (bijvoorbeeld als je een berg beklimt), zal ook een hardshell zijn beperkingen blijven hebben. Daarom zijn jassen (en in mindere mate ook broeken) met ventilatieritsen een echte aanrader. Deze derde laag is de duurste in je hele systeem. Ben je van plan om ook in slecht weer buiten te blijven komen, dan loont het wel de moeite om hier in te investeren.
Bekijk alle wandeljassen in de webshop.

Softshell

De softshell is een populair geworden wandeljas, die eigenlijk tussen de tweede en de derde laag in valt. Een softshell heeft het isolerende karakter van de tweede en het winddichte karakter van de derde laag, zonder waterdicht te zijn. Voordeel ervan is dat het ademend vermogen veel hoger ligt dan bij een hardshell. Daarom kiezen veel wandelaars eerder voor een softshell dan een hardshell. Een kleine regenbui kan de softshell namelijk ook wel aan en ook sneeuw is niet direct een probleem. Hou er wel rekening mee dat je nog steeds regenkleding moet mee te nemen voor als het weer ineens omslaat.

Heb je geen bescherming tegen de regen nodig, maar wel tegen de wind? Dan kun je ook voldoende hebben aan een zogenaamde windbreker of 'windjack'. Weegt niets, neemt geen ruimte in, kost weinig.

Welke laag wanneer?

Ook al spreken we van het drielagensysteem, het is natuurlijk niet zo dat je altijd drie lagen aan moet hebben. In de zomer is het perfect normaal om maar in één laagje rond te lopen. Het belangrijkste is dat je het principe snapt en je je kleding snel kunt aanpassen aan wisselende weersomstandigheden.

Essentieel voor het op peil houden van je lichaamstemperatuur is wel dat je direct iets extra's aantrekt wanneer je dreigt af te koelen (bij weersomslag maar zeker zo belangrijk: voordat je gaat uitrusten) en dat je iets uittrekt voordat de temperatuur op dreigt te lopen. Voor optimale werking van het drielagensysteem mag je nooit te lang wachten met iets aan- of uittrekken. Je gaat dan te veel transpireren of krijgt het te koud, waarna je lichaam onnodig veel werk moet verrichten om weer op de gewenste temperatuur te komen.

Wandelbroek

Wandelen in een spijkerbroek kan onder de meeste omstandigheden natuurlijk prima. Het verschil met een echte wandelbroek is dat die laatste lichtgewicht, flexibel en sneldrogend is. Wel zo prettig als het regent.

In de zomer kun je een short kiezen en in de winter een lange broek. Voor de tussenseizoenen kun je eventueel een afritsbroek nemen. Op die manier heb je én een short én een lange broek bij. Ga je op stap in echt koude omstandigheden, dan kun je ook voor een (licht) gevoerde broek kiezen.

Wandelschoenen

We eindigen met misschien wel het allerbelangrijkste kledingsstuk voor de wandelaar: de wandelschoenen. Het verschil met een 'gewone' stadsschoen, is dat er in 'echte' wandelschoenen vaak meer schokdemping zit, ze iets meer ondersteuning geven en meestal een dieper zoolprofiel hebben. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer grip op een modderige helling.  

Lees meer over wandelschoenen en wandelsokken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.