Hoe kies je de juiste outdoorjas?
Licht, winddicht en ademend
Bij langere wandelingen is een speciale outdoor jas een aanrader, maar ook bij andere activiteiten is dit type jas handig. Zo'n jack is gemaakt van licht, winddicht materiaal en is meestal ook waterdicht en ademend. Outdoorjassen zijn er in verschillende soorten en maten. Deze praktische tips helpen je bij het kiezen van de geschikte jas.
Outdoorjassen zijn er in allerlei uitvoeringen. Naast winddicht en waterdicht, zijn sommige jacks ook ademend. Dat wil zeggen dat transpiratievocht door de stof naar buiten kan ontsnappen. Zo word je onderweg niet kletsnat door je eigen zweet. Verwacht echter geen wonderen, want bij forse inspanningen kan nooit al het zweet worden afgevoerd.
Drie combinaties van eigenschappen
Globaal heb je de keuze uit drie combinaties van eigenschappen.
1. Winddicht, ademend, niet-waterdicht
Dit is vaak de beste oplossing voor guur, maar droog weer. Het ademend vermogen van zo'n jas is namelijk beter dan van een waterdichte jas. In deze categorie vallen jacks van bijvoorbeeld:
- Winddicht fleece en softshells
- Microvezels (licht, superdun en slijtvast)
- Donsjassen
2. Winddicht, ademend, waterdicht
Deze echte outdoorjassen zijn gemaakt om je lichaam droog en warm te houden. De naden van de waterdichte jassen zijn getapet en de ritsen zijn waterafstotend. Van oudsher is Gore-Tex de bekendste producent van dit materiaal. Daarnaast zijn er inmiddels allerlei concurrenten op de markt die werken met coatings (extra laag 'verf' op het textiel) en membramen (dun vlies dat op de stof wordt geplakt). Softshell jacks zijn tegenwoordig vaak ook waterafstotend. Alle materialen hebben de eigenschap dat ze water tegenhouden en waterdamp ofwel zweet doorlaten. Dat klinkt fantastisch, maar er zijn ook enkele nadelen:
- Niet al het zweet kan worden afgevoerd, dus ook als het niet regent word je gaandeweg nat.
- Het ademend vermogen wordt minder als de jas van buiten nat is of als het buiten vochtig en klam is.
- Ademende én waterdichte jassen zijn duur.
3. Winddicht, niet-ademend en waterdicht
In dit geval spreken we over echte regenjassen, die je alleen draagt tijdens een bui.
Outdoorjas kopen en passen
Bedenk voordat je een keuze maakt, wat je met de jas gaat doen. Draag je de jas altijd tijdens een wandeling? Draag je een vaak een rugzak? Zit het jack meestal in de rugzak en draag je hem alleen in noodgevallen?De antwoorden op deze vragen bepalen, samen met het beschikbare budget, welke jacks in aanmerking komen. Let daarbij op de volgende punten:
- Capuchons zijn er in diverse uitvoeringen: los, vast en oprolbaar in de kraag. Verder zijn er capuchons met en zonder klep. Voor wandelaars komt vooral de capuchon met een stevige klep in aanmerking. Die beschermt namelijk het best tegen regen en hagel. Vaak zit er een koord in de capuchon waarmee je de opening kunt verkleinen tot een kijk- en ademgat.
- Voor rugzakwandelaars zijn schouders en ellebogen vaak versterkt met een extra slijtvaste stof.
- De rits en de zakken moeten met een flap beschermd zijn tegen inregenen. Verticale openingen, zoals de rits, zijn gevoeliger voor inregenen dan horizontale openingen.
- Sommige jacks hebben de mogelijkheid om een fleecevest in te ritsen.
Onderhoud outdoorjas
Een outdoorjas is een dure aankoop en vraagt dus zorgvuldig onderhoud. En zelfs als je je netjes houdt aan de onderhoudsregels, zal een jas na een aantal jaren gaan slijten en het ademend vermogen afnemen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe intensief je een jack gebruikt. Bij waterdichte, ademende kleding moet je rekening houden met de volgende zaken:
- Verwijder vuil en modder zo snel mogelijk, zodat het niet kan indrogen.
- Was de kleding met een mild fijnwasmiddel. Daarna goed spoelen: in de wasmachine een extra spoelbeurt geven.
- Gebruik geen wasverzachter en wring de kleding nooit uit.
- Lees goed de voorschriften op de waslabels, omdat sommige materialen een andere behandeling vragen dan hierboven beschreven.
- Een laatste tip: rits de kleding dicht en draai de kleding binnenstebuiten.
Dit vind je misschien ook interessant:
Alles wat je moet weten over regenkleding
Kledingadvies voor de actieve wandelaar