Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vogels spotten in Nederland

Waar kun je de meeste vogels ontdekken en hoe klinken ze?

De natuur in met de benenwagen en onderweg met of zonder verrekijker vogeltjes kijken: velen zijn er gek op. Daarom vijf wandelroutes, verspreid over het hele land, waarop je de meeste vogels spot. Voor degenen die in de tuin genieten van vogelgekwetter vertellen we iets meer over acht veelvoorkomende Nederlandse vogels die hier het jaar rond leven. En ben je benieuwd hoe ze klinken? Wij hebben een aantal mooie vogelgeluiden voor je vastgelegd.

4 wandelroutes voor vogelliefhebbers

Heide tot aan de horizon - 12 km, Someren (Noord-Brabant)

De Lieropse Heide vormt samen met de Strabrechtse Heide het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-­Brabant. Maak onderweg een tussenstop bij het Beuven. Het grootste heideven van Nederland en een van de belangrijkste moerasvogelgebieden van Zuid-Nederland. Vanuit de vogelkijkhut wordt regelmatig de roerdomp gespot, maar ook de woudaap, de bruine kiekendief, de blauwborst en de rietzanger.
Bekijk de wandelroute

Knautiabijen in de Ooijpolder - 12 km, Ooij (Gelderland)

Eeuwenlang leverden boeren en arbeiders uit de steenfabriek een strijd tegen het water van de Waal, dat de Ooijpolder periodiek overstroomt. Inmiddels is het gebied teruggegeven aan de natuur. Oude kleiputten zijn veranderd in weelderig begroeide moerasbossen waar het een vogeldrukte van belang is. De spotvogel, bosrietzanger, wespendief, boomvalk en de zwarte wouw bezoeken dit gebied.
Bekijk de wandelroute

Wielewalen bij Lauwersoog - 12 km, Lauwersoog  (Groningen)

Dat de zeearend sinds enkele jaren in het Nationaal Park Lauwersmeer broedt, is vrij bekend. Minder bekend is dat de schuwe wielewaal de wandelaar hier verrast met zijn exotische liedje. Natuurliefhebbers zullen genieten van de in het struweel verscholen paden. Verrekijker mee, natuur- en vogelgids in de rugzak! Want het valt niet mee om de egelantier te onderscheiden van de duinroos. En wat zingt daar in het riet? Is dat de rietzanger of de rietgors?
Bekijk de wandelroute

Sternen in het Zwin - 13 km, Cadzand (Zeeland)

Op de grens tussen Nederland en België ligt Het Zwin, vroeger een zeearm, nu een natuurgebied waar de zee regelmatig het land overspoelt. In de zomer staat het lamsoor volop in bloei, maar voor het zover is, kleuren duizenden orchideeën de Willem Leopoldpolder tot een paarse zee. Jaarlijks strijken duizenden trekvogels neer in Het Zwin om aan te sterken na hun lange oversteek uit Afrika.
Bekijk de wandelroute

 

Deze vogels overwinteren in Nederland

Tekst Yolande van der Sande, illustraties Jasper de Ruiter

Mooi toch, om zo’n behendige koolmees (1) aan een vetbol te zien bungelen? Doordat we gul bijvoeren in de winter gaat het goed met veel vogels. Omdat de ekster (2) in het voorjaar jonge vogeltjes uit nesten rooft, is-ie minder populair. Toch komt hij ook vaak kijken op de voedertafel. De grote bonte specht (3) leeft in het bos, maar in de koude maanden komt hij ook op de vetbollen en pinda’s in tuinen af. Een huismus (4) doe je een groot plezier met bruin brood en zaden, en de spreeuw (5) laat zich graag bijvoeren met zonnebloempitten. In de jaren zestig was de pimpelmees (6) berucht omdat-ie de doppen doorpikte van melkflessen (die de melkboer in goed vertrouwen bij de voordeur had gezet). Wil je hem de winter door helpen? Hang dan veel pindaslingers en vetbollen op. De boomklever (7), die zo makkelijk omhoog en -laag langs de boomstam klimt, is een energiek vogeltje dat zich niet snel laat verjagen door andere vogels; dat zorgt voor een mooi schouwspel op de voedertafel. Het winterkoninkje (8) is juist helemaal niet zo’n fan van kou: tijdens een strenge winter sterven er een hoop. Je helpt ze door ook ónder de voedertafel wat zaden te strooien; erbovenop is deze kleine vogel erg kwetsbaar voor aanvallers.

Vogelgeluiden herkennen

Vind je het soms lastig om de tsjirpende, zingende, kwetterende vogels in je tuin en in het park van elkaar te onderscheiden? Zo klinkt de

Zelf uitvogelen?

Naast een verrelijker is ook een goede vogelgids een must-have. Bekijk alle vogelgidsen in de ANWB-winkel en herken bij je volgende wandeling alle vogelsoorten.

Misschien vind je dit ook interessant:

Nationale Parken in Nederland
Wandelen leuker maken voor kinderen

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.