Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 mooie wandelroutes in de lente

Voorjaarswandelingen van noord tot zuid en van oost tot west

Bomen lopen felgroen uit, kleurige voorjaarsbloeiers schieten uit het gras omhoog en vogels zijn druk in de weer met het bouwen van hun nesten. Ontdek de lente met deze zes voorjaarswandelroutes.

Route 1 - Holwortel in het Rijsterbos

7 km, Rijs, Friesland

Het hele voorjaar staat de slottuin bij het Rijsterbos vol bontgekleurde bloemen. Van krokus tot wilde tulp en van longkruid tot holwortel. Het zijn stinsenplanten, sierlijke bol- en knolgewassen die vroeger bij landhuizen, pastorieën en boerenhoeven werden aangeplant; het Friese woord ‘stins’ betekent ‘steenhuis’. Huize Rijs en de slottuin werden in 1937 verkocht en gesloopt, maar de tuin is inmiddels in al zijn glorie hersteld. De stinsenbloemen zorgen voor een fleurige afsluiting van deze wandeling. Verder wandel je door het Rijsterbos, een landgoedbos dat is aangelegd op de glooiingen van het Friese Gaasterland.

Route 2 - Parels langs de Linge

12 km, Leerdam, Zuid-Holland

Hoge wolkenluchten, dijkhuizen in soorten en maten en na vrijwel elke bocht een ander uitzicht. Een wandeling langs de slingerende Linge vergeet je niet snel. Je ziet lange rijen appelbomen, een middeleeuws fort en natuurlijk de rivier. Met zijn 108 kilometer is de Linge de langste, puur Nederlandse rivier. Hij ontspringt bij het Betuwse Doornenburg om bij Gorinchem in de Merwede uit te monden. In het voorjaar staan de boomgaarden langs de Linge uitbundig in bloei; de mooiste tijd voor deze wandeling. Vergeet tot slot in Leerdam niet een glimp op te vangen van het glaswerk, want wie Leerdam zegt, zegt glas.

Route 3 - Stuifzand bij de Drenthsche Aa

7 km, Oudemolen, Drenthe

De Drentsche Aa – met de status van Nationaal Landschap én Nationaal Park – wordt vaak omschreven als een zilveren lint, met verrassende doorkijkjes. Toch is de Drentsche Aa geen rivier, maar een stelsel van beken. Eén ervan is het Oudemolensche Diep. Het stroomdal barst van de heidevelden en zandverstuivingen, elzensingels, esdorpen-met-brink en hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren van de boterbloemen en zuring. De boeren maaiden hier vroeger maar één keer per jaar. Mest kwam er niet aan de pas. En hoe voedselarmer de grond, hoe meer planten. Staatsbosbeheer heeft die eeuwenoude landbouwmethode voortgezet. Er wordt pas na 15 juni gemaaid, wanneer de meeste planten uitgebloeid zijn en de weidevogels hun jongen hebben grootgebracht.

Route 4 - Een bloemen- en vlinderparadijs

9 km, Eijsden, Limburg

Vlakke routes in Zuid-Limburg? Ze bestaan! Deze wandeling heeft als uitvalsbasis Eijsden met zijn beschermde dorpsgezicht: een dosis nostalgie, zonder dat een toeristische poetsdoek het al te glimmend heeft opgewreven. Geef je ogen de kost in de met kasseien geplaveide straten, waarvan de Diepstraat met zijn lindenrijen en monumentale panden ontegenzeggelijk de mooiste is. De graslanden, wilgenbossen en poelen van de Eijsder Beemden zijn puur natuur. Je wandelt door een waar bloemen- en vlinderparadijs met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Dit heeft alles te maken met de langszij stromende Maas, die zorgt voor een grote variatie in droog en nat. In de af en toe flink drassige graslanden groeien planten als de echte kruisdistel, de dubbelkelk en wilde peen, de voorouder van onze worteltjes. Rupsen van de zeldzame koninginnepage zijn dol op wilde peen, zodat je deze grootste dagvlinder van Nederland hier kunt spotten.

Route 5 - Moerasbos in de Ooijpolder

10 km, Ooij, Gelderland

Eeuwenlang leverden boeren en arbeiders uit de steenfabriek een verbeten strijd tegen het wassende water van de Waal, dat de Ooijpolder periodiek overstroomt. Inmiddels is het gebied teruggegeven aan de natuur, met verbluffend resultaat. Je vindt hier weelderig begroeide moerasbossen en veel vogels, waaronder de grauwe gans, zwarte stern en de kemphaan. Kemphaanvrouwtjes zien er volstrekt normaal uit met hun contrastrijke gevlekte verenkleed, maar de mannetjes zijn nogal extravagant, vooral in de paartijd. Dan hebben ze, om de vrouwtjes te imponeren, een grote halskraag die in kleur kan variëren: zwart, wit, bruin, geel, gestreept of roodbruin. Op gezamenlijke baltsplaatsen houden de mannetjes eindeloos lange schijngevechten. Als het vrouwtje haar keuze gemaakt heeft wordt er ter plekke gepaard, maar na de paring kijkt het mannetje niet meer naar haar om. Het vrouwtje draait op voor het uitbroeden van de eieren en het voeden van haar kuikens.

Route 6 - Groenekanroute

12 km, Groenekan, Utrecht

Het landschap ten noorden van Utrecht wordt gekenmerkt door langgerekte weilanden, rechte wegen en dwarskaden. Wel is er in de loop van de tijd veel aan toegevoegd. Zo volgt de wandeling twee keer de slingerende paden van voormalige landgoedparken. Verder passeert de route een 19de-eeuws fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en loop je een stukje parallel aan de A27 en de spoorweg. Maar overheersend zijn de weiden en de lange rijen wilgen en elzen. Via de lommerrijke lanen van Groenekan bereikt de route het landgoedbos van Voordaan. Hier overheersen eiken en beuken en in het voorjaar kleurt de bodem geel van de narcissen die er in de economische crisis van de jaren dertig als werkgelegenheidsproject zijn geplant. 

Misschien vind je dit ook interessant:

Voorjaarsfietsroutes
Nog meer gratis wandelroutes
Wandelvoorbereiding

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.