Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke fietsendrager is geschikt?

Fietsendragers zijn essentiële accessoires voor fietsliefhebbers die graag hun fietsen veilig en gemakkelijk willen vervoeren. Ze zijn ontworpen om verschillende soorten fietsen, van mountainbikes tot racefietsen, veilig te kunnen dragen tijdens het reizen.

Diverse fietsendragers

Het verschil tussen trekhaakdragers, dakdragers, achterklepdragers en disseldragers ligt voornamelijk in de bevestigingsmethode en het type voertuig waarop ze worden gemonteerd. Trekhaakdragers worden achter op de auto gemonteerd via een trekhaak, wat zorgt voor een stabiele en veilige manier om fietsen te vervoeren. Dakdragers worden op het dak van de auto gemonteerd en zijn handig voor voertuigen zonder trekhaak, maar kunnen lastig zijn bij het laden van zware fietsen. Achterklepdragers worden aan de achterklep van de auto bevestigd en zijn vaak de meest betaalbare optie, maar kunnen beperkt zijn in het aantal fietsen dat ze kunnen dragen en kunnen de toegang tot de kofferbak belemmeren. Disseldragers worden gemonteerd op de dissel van caravans en zijn handig voor fietsen tijdens het kamperen, maar zijn mogelijk niet geschikt voor alle voertuigen. Elk type fietsendrager heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de behoeften en het type voertuig van de gebruiker.

Welke fietsendrager is geschikt voor een elektrische auto?

Heb je een hybride of elektrische auto met beperkt trekvermogen? Dan zijn er speciale haken beschikbaar, genaamd RMC en RMC pin. Deze haken zijn niet geschikt voor aanhangers, maar wel voor fietsendragers tot een bepaald gewicht. Voor eind 2018 waren de RMC-fietsendragerhaken voorzien van een metalen stripje aan de bovenkant van de kogel. Na 2018 is dit vervangen door het type RMC pin, met metalen pinnen aan beide zijden. Helaas kunnen niet alle fietsendragers op de speciale fietsendragerhaak worden bevestigd.

Fietsendrager voor elektrische fietsen

E-bikes zijn zwaarder dan gewone fietsen en hebben meestal ook bredere banden en dikkere framebuizen. Het is aan te raden om voor een fietsendrager te gaan die speciaal is ontworpen voor elektrische fietsen. Een elektrische fiets weegt rond de 25kg, dus let bij de aanschaf van een fietsendrager goed op het draagvermogen. Wil je twee elektrische fietsen meenemen, dan moet de fietsendrager een draagkracht hebben van 60kg. Dakdragers en achterklepdragers zijn vaak niet sterk genoeg, dus is het verstandig om voor een trekhaakdrager te kiezen.

Veel E-bikes hebben een afneembare accu, als je deze in de kofferbak legt schilt dat al snel 3kg per fiets. Daarnaast zijn er ook elektrische fietsen met een middenmotor, dit is geen probleem die passen gewoon op de fietsendragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Tip! Met een handige oprijgoot rol je jouw elektrisch fiets zo in de drager. Scheelt weer wat krachtinspanning.

Fietsendrager onderdelen en accessoires

Naast fietsendragers kun je bij ons ook terecht voor handige accessoires, die het gebruik van de drager makkelijker en/of veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan een oprijgoot die je aan de fietsendrager vastklikt, waardoor je de fietsen eenvoudig op de fietsendrager rijdt. Of een verloopstekker waarmee je van een 7- polige stekker een 13-polige stekker maakt. Het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker is dat de laatste over meer functies beschikt. Een 7-polige stekker voorziet in de basisverlichting, zoals remlichten en knipperlichten. Een 13-polige stekker heeft meer functies en voorziet de fietsendrager ook van achteruitrijverlichting en mistachterlicht. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor een uitbreidingsset waarmee je een extra fiets mee kunt nemen. Én denk ook aan beschermhoezen, opbergtassen, geleidebussen, achterlichten, spanbanden, je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het.

Speciale fietsen

Sommige mountainbikes, racefietsen of gravelbikes zijn gemaakt van carbon. Dit materiaal heeft veel voordelen maar is ook erg kwetsbaar. Vaak gaat de voorkeur uit naar het vervoeren op dakdragers, omdat de fiets aan de voorvork wordt bevestigd en hierdoor raakt de fiets minder snel beschadigd. Veel leveranciers spelen in op de toename van carbon fietsen en maken speciale trekhaakdragers voor sportfietsen. De dragers zijn voorzien van klemmen die je nooit te strak kunt aandraaien, zo kun je zorgenvrij je carbon fiets meenemen op een trekhaakdrager. Scheelt weer in de brandstofkosten.

Al onze fietsendragers zijn geschikt voor mountainbikes. Alleen voor fietsbandenmaten boven de 60mm breedte (2.35 inch) zijn XL wielstoppers nodig. Deze zitten standaard op de Spinder, optioneel voor de Touring Flex II/III en helaas niet leverbaar voor andere modellen. De XL wielstoppers zijn geschikt voor bandenmaten tot en met 82mm (3.25 inch). 

In principe zijn al onze fietsendragers geschikt voor kinderfietsen. Alleen de Amber modellen kennen een minimale wielbasis van 80cm. Ook ligfietsen kunnen op de fietsendragers worden bevestigt, echter is dit wel afhankelijk van de wielbasis van de ligfiets en de mogelijkheid om deze met het frame aan de drager vast te zetten. 

Merken fietsendragers bij ANWB

Neem je fiets(en) gemakkelijk mee op de auto, caravan of camper. Bij ons vind je verschillende merken fietsendragers, waaronder fietsendragers van ons eigen merk.

Ga meteen naar de merken: