Zo onderhoud jij je outdoorjas
Een waterdichte jas kun je het best niet te vaak wassen. Vieze luchtjes krijg je er goed uit door de jas even uit te hangen in de buitenlucht. Zitten er vlekken in je jas of is je jas echt vies, dan kun je de jas wel gewoon wassen (verder op deze pagina leggen we je uit hoe je dat doet). Zo af en toe je outdoorjas wassen is alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om de jas goed te onderhouden.Een waterdichte of waterafstotende jas bevat een waterdicht membraan tegen de onderzijde (zie afbeelding hieronder). Daarnaast worden onze jassen voorzien van een waterafstotende milieuvriendelijke coating boven op de buitenstof die ervoor zorgt dat water niet in de buitenstof trekt. Deze milieuvriendelijke coating is niet zo agressief als de PFAS-coating (plastic) die vroeger werd gebruikt om te zorgen dat regen van de jas af parelt. Een waterdichte jas is volledig waterdicht, omdat de jas naast een waterdicht membraan en waterafstotende milieuvriendelijke coating ook getapete naden bevat. Dat wil zeggen dat de naden aan de achterzijde zijn voorzien van een “plakstrook, waardoor er geen water door de naden kan lekken. Een waterafstotende jas heeft dit niet en daardoor kan er bij langdurige regenval water door de naden komen.
Doordat je een jas veel gebruikt en af en toe wast kan het zo zijn dat de waterafstotende milieuvriendelijke coating minder sterk wordt. De jas is dan dankzij het waterdichte membraan nog steeds waterdicht, maar het water trekt dan wel in de buitenstof waardoor de jas nat lijkt. Je voelt dit echter niet aan de binnenkant van de jas dankzij het waterdichte membraan. Om te voorkomen dat water in de buitenstof trekt moet je de jas na het wassen impregneren. We vertellen daar later op deze pagina meer over. Door je jas goed te onderhouden kun je er nog langer van genieten.
Hoe was je een outdoorjas?
Het is belangrijk om alleen een technische wasmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld Granger's. Deze wasmiddelen bevatten namelijk geen additieven als bleekmiddelen, chemicaliën, enzymen, parfums of zouten. Tevens is het ook belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken, deze kunnen een vettig laagje achterlaten op de jas en kan het waterafstotend vermogen aantasten.
Check van te voren altijd het wasvoorschrift op het label aan de binnenkant van je jas voor de juiste temperatuur. Rits vervolgens alle ritsen dicht, bekijk voor de zekerheid nog even of je niets in je zakken hebt laten zitten, ontspan de trekkoordjes en wassen maar. Wij adviseren om de jas hangend te laten drogen, het liefst in de buitenlucht.
Het impregneren van een outdoorjas
Al onze jassen zijn voorzien van een waterafstotende laag DWR (Durable Water Repellency). Die laag slijt door het dragen en wassen heel langzaam af. Je zal zelf merken wanneer je jas een nieuwe impregnatie laag nodig heeft, de regendruppels glijden dan niet meer mooi van de stof af, maar worden ze als het ware in de stof opgenomen. Dan is het tijd om je jas te impregneren.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft. Het voordeel van inwassen is dat het impregneermiddel goed gelijk verdeeld is over het gehele kledingstuk.
Op die manier kan de viezigheid uit de vezels komen en kun je beginnen met een 'schone lei'. Je kunt ook kiezen voor een 2-in-1 wasmiddel 2-in-1, dat schoon wast en tegelijkertijd impregneert.
Bekijk hier de was- en impregneermiddelen van Granger’s.