Hoe voorkom je pech onderweg?
De Wegenwacht geeft je tips om veelvoorkomende pechgevallen te voorkomen
Het valt nooit helemaal te voorkomen: autopech. Daar sta je dan, langs de kant van de weg met een lekke band of erger. Bij de Wegenwacht weten we wat de meest voorkomende pechgevallen zijn én wat je ertegen kunt doen.
De meest voorkomende pechgevallen en tips:
De beste oplossing bij een lekke band is je wiel verwisselen. Zorg altijd voor een reservewiel in je auto. Wielen zijn vaak voorzien van één wielboutslot, let dan ook op dat je de ‘sleutel’ daarvan bij je hebt!
Soms heb je geen reservewiel of past deze niet in je auto. Een bandenplakset of reparatiekit kan een oplossing zijn. Kanttekening is wel dat ze niet altijd even goed werken, zo kan het gat in de band te groot zijn.
Om een lege accu te voorkomen is het belangrijk om de accu vóór elke winter te laten testen door de garage, ook als de auto goed onderhouden wordt. Dit gebeurt namelijk niet altijd bij een beurt.
Je kan ook zelf de accu opladen. Zorg dan voor startkabels van goede kwaliteit. Te dunne startkabels kunnen namelijk de stroom niet aan.
Als de startmotor het niet doet, kan dat diverse oorzaken hebben. De accu is stuk of er zit iets vast. Hoor je een harde klik bij het omdraaien van de contactsleutel? Zet de auto dan in de hoogste versnelling (zet eerst het contact uit!) en duw de auto zachtjes heen en weer. Grote kans dat de zaak weer los komt. Het is echter wel een teken dat de startmotor binnenkort aan vervanging toe is.
Tip van de Wegenwacht: rijd niet met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Daarvan slijt de koppelingsplaat zeer snel – dat is een dure reparatie. Hoe lang de koppeling meegaat, hangt af van het gebruik van de auto. Rijden in de stad zorgt voor veel slijtage omdat er vaker geschakeld moet worden.
Zorg voor een setje reservelampen. Bij sommige auto's kun je zelf je lampen verwisselen, hier hebben we handige instructies voor. Bij veel moderne auto’s kun je echter niet bij de lampjes zonder eerst allerlei onderdelen te demonteren. In dat geval is het raadzaam de garage het lampje te laten vervangen.
De dynamo is aan slijtage onderhevig en daar kan je niet zoveel aan doen. Maar soms ligt het defect aan de multiriem/V-snaar, die drijft de dynamo aan. Laat deze dan ook regelmatig controleren, zeker als je een jankend geluid hoort na het starten!
Wanneer je druk bezig bent met je auto in- en uitladen, kan het gebeuren dat je deur dichtvalt. Met een beetje pech in het slot, terwijl de sleutel nog in de auto ligt. Als het goed is heb je een reservesleutel die je kunt gebruiken. Bewaar deze dan ook op een vaste plek, maar vooral niet in je dashboardkastje!
De Wegenwacht verwerkt jaarlijks 1 miljoen liter verkeerd getankte brandstof. De beste tip: laat je niet afleiden! Vaak tank je op de automatische piloot, daarom zie je dit probleem meestal bij iemand die voor een keer in een auto met andere brandstof rijdt dan normaal. Toch verkeerd getankt? Rijd dan niet door!
Een brandstofpomp kan zonder reden kapot gaan. Maar soms komt het doordat er regelmatig met een kleine hoeveelheid benzine wordt gereden. De brandstof moet de elektrische pomp min of meer koelen, bij een kleine hoeveelheid nog aanwezige brandstof loopt de temperatuur op. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende benzine in je auto zit.