Is het tijd om over te stappen op een elektrische bedrijfswagen?
De voor- en nadelen voor ondernemers die elektrisch willen rijden
De voordelen van elektrisch rijden zijn welbekend: het is beter voor het milieu, elektrische auto’s zijn volledig connected – en daarmee de auto’s van de toekomst - en zakelijke elektrische rijders betalen minder bijtelling. Desondanks zit er ook nog een aantal nadelen vast aan elektrisch rijden. In dit artikel lees je de huidige status van de markt en delen we een aantal voor- en nadelen voor ondernemers.
Nederland één van de koplopers op de EV-markt
De elektrische markt staat niet stil en wint steeds meer terrein, ook op de zakelijke markt. In Nederland rijden er steeds meer volledig elektrische auto’s rond, waarvan de Tesla Model 3 verreweg het populairst is. Nederland staat daarmee in de top 5 van landen waar elektrische personenauto’s meer dan 1,5% van alle geregistreerde auto’s uitmaken.
Ook het aantal laadpunten stijgt. Volgens de laatste cijfers van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland staan er ruim 170.000 publieke en semi-publieke laadpunten in Nederland. Met onze laadpas kun je je auto daar eenvoudig opladen. Naar inschatting zijn er daarnaast meer dan 100.000 privé laadpunten geïnstalleerd. Nederland is daarmee op dit moment het land met de grootste dichtheid aan laadpunten.
De ANWB heeft onlangs een EV-routeplanner gelanceerd, waarmee je de beste route kunt bepalen voor je reis met een elektrische auto. Inclusief (snel)laadpunten en verkeersinformatie. Ook handig om je zakelijke kilometers mee te berekenen en bij te houden voor je ritregistratie!
Hoe zit het met de bijtelling?
De overheid stimuleert elektrisch rijden met een aantal kortingen en vrijstellingen voor zakelijke rijders. De bekendste regeling hiervan is de bijtelling. Dit is een bedrag dat bij het loon of de winst wordt opgeteld wanneer een zakelijke auto ook privé gebruikt wordt. Het bijtellingspercentage staat standaard op 22% van de cataloguswaarde van de auto. Voor elektrische auto's is dit lager, maar dit percentage wordt langzaam gelijkgetrokken met overige auto’s. Het bijtellingspercentage wordt berekend vanaf het moment dat het kenteken van de auto op naam geregistreerd wordt en geldt vijf jaar. Als je daarom in 2025 nog een elektrische auto aanschaft, betaal je 17% bijtelling. In 2026 betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22%. Dit kan zo honderden euro’s per jaar schelen.
Voordelen om nu elektrisch te gaan rijden
Naast de fiscale voordelen zijn er nog meer redenen om nu over te stappen op een elektrische auto. Omdat elektrische auto’s op de weg geen CO2 uitstoten, zijn ze beter voor het milieu. Elektrische auto’s zijn weliswaar niet klimaatneutraal, maar over de gehele levensduur minder belastend voor het milieu dan brandstofauto’s. Een ander voordeel is dat elektromotoren stil zijn, waardoor ze weinig geluidsoverlast veroorzaken. En over milieuzones hoef je je met een elektrische auto geen zorgen te maken: deze mag je nu en in de toekomst gewoon inrijden.
Behalve bij alle openbare laadpalen kun je de accu ook bij zo’n 5.600 snellaadpunten in Nederland laden. Hier kan je, afhankelijk van je auto, in 15 tot 30 minuten tot 300 km bereik bijladen. Wij hebben een overzicht van alle openbare oplaadpalen in Nederland.
Rijd je in een busje? We zien steeds meer elektrische busjes op de markt komen. We hebben onlangs drie elektrische modellen in een ANWB Autotest getest.
Redenen om nog even te wachten
Elektrische auto’s krijgen een steeds grotere actieradius en met de laadpunten in Nederland zit het wel goed. Maar als je regelmatig naar het buitenland rijdt, dan wordt het een ander verhaal. In vergelijking met Nederland zijn er in overige Europese landen minder laadpunten. Opladen kost daarnaast ook meer tijd dan tanken, waardoor je langer onderweg zult zijn dan met een brandstofauto.
De aanschafkosten van een elektrische auto, vooral als we kijken naar de middenklasse, zijn op dit moment nog hoger dan vergelijkbare brandstofauto’s. Ook is het aanbod qua tweedehands elektrische auto’s nog niet zo groot. Als laatste is de afschrijving van elektrische auto’s nog lastig om te bepalen. De accu’s worden namelijk steeds beter en de actieradius groter, waardoor eerdere modellen sneller verouderen en dus minder waard zijn.
Tijd om elektrisch te gaan rijden?
De ANWB gelooft dat elektrisch rijden het autorijden van de toekomst is. Zo zijn al onze wegenwachten inmiddels gecertificeerd om pechhulp te verlenen aan elektrische auto’s. Als zakelijke rijder loont het zich om nu over te stappen, vanwege de huidige lage bijtelling die in de komende jaren zal stijgen. En als je voornamelijk binnen Nederland rijdt, dan zal een elektrische auto makkelijk op te laden zijn. Twijfel je over de aanschafkosten of afschrijving? Door een elektrische auto te leasen hoef je je hier geen zorgen over te maken. ANWB Zakelijk heeft verschillende elektrische auto’s in ons lease assortiment.