Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

De tijd die opladen in beslag neemt, is voor veel mensen reden om nog niet elektrisch te gaan rijden. Het klopt dat het opladen van een accu meer tijd in beslag neemt dan een tankbeurt. Maar scheelt het in de praktijk nou écht zo veel tijd? We zochten het uit.

Laden geeft je tijd

In vier minuten vul je de tank van je auto, reken je af en rijd je weer verder. Langs de snelweg duurt snelladen vaak al gauw twintig minuten voordat je verder kunt rijden.

Toch is er één heel belangrijk verschil. Voor een volle tank benzine of diesel moet je altijd naar een tankstation. Een elektrische auto zet je thuis of op kantoor aan een laadpaal. Hij laadt op wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen of aan het werk bent. Dit kost je dus nauwelijks extra tijd.

Als je meer kilometers rijdt dan de actieradius van jouw EV, laad je onderweg snel op. Je kan hiervan profiteren door even de benen te strekken, te lunchen of misschien zelfs te winkelen. In Nederland hoef je trouwens nooit lang te zoeken naar een oplaadpunt, we zijn rijkelijk bedeeld.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Afhankelijk van het type laadpaal en de auto duurt het laden van een elektrische auto tussen de vier en tien uur aan een laadpaal thuis of aan de publieke laadpaal. Gemiddeld genomen wordt er voor 90% gewoon geladen, en 10% snel geladen. Je bent dus maar voor 10% van al je kilometers aangewezen op (snel)laden langs de weg. Terwijl je met een brandstofauto altijd langs de kant van de weg moet tanken, vaak in de rij staat om af te rekenen en misschien ook wel in de rij om überhaupt te kunnen tanken. Dan hebben we het over ongeveer tien minuten. 

Laadtijd afhankelijk van elektrische auto

Niet elke elektrische auto laadt even snel. Twee factoren bepalen dit: de maximale laadsnelheid van je auto en de grootte van de autobatterij. Bij snelladen begin je vaak met een batterij die nog voor twintig procent vol is. Dan laad je deze op tot tachtig procent. Vaak zul je bij nog maar twintig procent acculading op zoek gaan naar een laadmogelijkheid. Vervolgens gaat het opladen tot tachtig procent redelijk snel. Die laatste twintig procent duurt onevenredig lang. Als het niet echt hoeft, kun je dat beter achterwege laten.

De standaard voor snelladen is voor elektrische gezinsauto's van zo'n € 40.000 tot € 50.000 nu 125 tot 150 kW. Meestal duurt het een half uur om de accu van twintig procent naar tachtig procent op te laden met een snellader. Daarvoor moet je dan natuurlijk wel bij een snellaadpaal staan die dat ook aan kan. Dat is in Nederland geen probleem.

De laadsnelheid bij een publieke laadpaal hangt ook af van de snelheid van jouw auto en de batterijgrootte. Vaak laden EV's met 7,4 of 11 kW. Sommige autofabrikanten bieden tegen een meerprijs een boordlader aan waarmee je de laadsnelheid kunt verhogen tot 22 kW.   

Hoe lang duurt opladen langs de snelweg?

De duur van snelladen is afhankelijk van onder andere het type lader en je auto. Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de twintig tot veertig minuten aan de paal. Auto's laden steeds sneller op en de accucapaciteit neemt toe. Daardoor laad je in de toekomst korter langs de weg. 

Laden duurt inderdaad langer dan tanken. Toch sta je uiteindelijk minder lang stil langs de weg.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.