Hier staan de laadpalen
Overzicht van alle oplaadpunten voor EV's in Nederland en de rest van Europa
Nederland telt momenteel* ruim 152.000 publieke laadpalen en bijna 5.000 publieke snelladers. Daarmee hebben we de grootste laaddichtheid van Europa. Was het vroeger soms nog zoeken naar een laadpaal; tegenwoordig is er altijd wel een laadpaal in de buurt te vinden. Fijn!
Laadpaal zoeken in ANWB Onderweg app
In de ANWB Onderweg app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. Zo hoef je nooit meer te zoeken. De app laat meteen zien of er een laadpaal in de buurt is én of 'ie vrij of in gebruik is. Ook kun je filteren op laadstations van specifieke aanbieders.
Routeplanner met laadpalen
Ben je van plan een lange rit te maken en benieuwd naar de laadpalen op jouw route? Plan jouw reis dan vooraf met de ANWB routeplanner voor elektrische auto's.
Snelladers in Nederland
Snellaadstations zijn niet meer weg te denken langs onze hoofdwegen. In het voorjaar van 2024 tellen we in eigen land bijna 5.000 snellaadstations*. Door de groeiende vraag naar snellaadstations is het voor netbeheerders lastig bij te benen. Daardoor groeit het aantal snelladers minder hard dan aanbieders zouden willen. Geen zorgen: het is voorlopig nog geen probleem. Er is namelijk snellaadaanbod genoeg.
Ook buiten de snelweg kun je steeds vaker snelladen; bijvoorbeeld bij supermarkten en lokale tankstations. Daarnaast breiden bekende aanbieders zoals IONITY en Fastned continu uit. Even snel je auto opladen wordt dus steeds toegankelijker.
Laadpalen in Europa
Door heel Europa** staan ongeveer 504.000 reguliere laadpalen en bijna 66.000 snelladers. Alle West-Europese landen bouwen inmiddels volop laadpalen en snellaadstations. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto's. Ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk gestaag.
Laadmogelijkheden per land
Op vakantie gaan met je elektrische auto vergt een andere voorbereiding dan wanneer je met een diesel- of benzineauto gaat. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laadmogelijkheden in het land van bestemming. En kijk ook naar de landen die je onderweg doorkruist. Hieronder hebben we de laadmogelijkheden voor de belangrijkste reisbestemmingen voor je op een rij gezet**.
Frankrijk telt zo'n 92.000 bornes de recharge, oftewel laadpunten. De meeste bevinden zich in Parijs en andere grote steden. Het aantal snelladers komt uit op zo'n 15.000.
Het netwerk van openbare laadpunten wordt steeds verder en sneller uitgebreid. Voor je reis naar Frankrijk moet je niet alleen kijken naar de beschikbare laadpalen op je route, maar ook naar typen stekkers en laadpassen.
Duitsland heeft bijna 84.000 Ladepunkten waarvan de meeste zich in het midden en westen van het land bevinden en in en rond de grote steden. Daarnaast telt het land zo'n 19.000 snelladers.
Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid, maar het reizen met een elektrische auto door Duitsland vergt nog wel enige planning en voorbereiding, met name wanneer je moet laden buiten de snelwegen en steden.
België heeft ruim 34.000 publieke laadpalen, voornamelijk in de grote steden, en zo'n 1.600 snelladers. Het netwerk van openbare laadpunten is in België nog niet dekkend. Enige planning en voorbereiding is dus nodig wanneer je met je elektrische auto door het land reist, met name door het Waalse deel.
Italië heeft ruim 39.000 colonnine di ricarica, oftewel laadpalen waarvan de meeste zich in het noorden van het land en in de grotere steden bevinden. Daarnaast kun je je EV nog laden aan bijna 6.700 snelladers.
Het aantal openbare laadpunten groeit het laatste jaar in Italië, maar het laadnetwerk is nog niet overal dekkend. Het reizen met een elektrische auto door Italië vergt daarom enige planning en voorbereiding.
Oostenrijk heeft ongeveer 16.500 laadpunten en bijna 3.000 snelladers. Het Oostenrijkse netwerk van openbare laadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door het land vergt daarom enige planning en voorbereiding.
Klik op het desbetreffende land voor meer informatie over de laadmogelijkheden.
Denemarken | Finland | Griekenland | Groot Brittannië en Noord-Ierland | Hongarije | Ierland | Kroatië | Luxemburg | Noorwegen | Polen | Portugal | Slovenië | Slowakije | Spanje | Tsjechië | Turkije | Zweden | Zwitserland
Check: werkt je laadpas bij buitenlandse laadpalen?
De meeste laadpassen kun je gebruiken bij alle openbare laadpalen in Nederland. Benieuwd of jouw laadpas ook in het buitenland werkt? Dat is afhankelijk van de afspraken tussen je laadpasprovider en de buitenlandse laadpaalaanbieders.
Controleer daarom voordat je op reis gaat de voorwaarden - en de laadpunten! - die bij jouw laadpas horen. Of vraag de ANWB-laadpas aan. Daarmee heb je toegang tot álle openbare laadpunten in Nederland. De pas wordt ook in het buitenland vaak geaccepteerd.
Laadpaal voor de deur
Naast de enorme hoeveelheid publieke laders zijn er veel 'thuisladers'. Een eigen laadpaal voor de deur is natuurlijk erg prettig: je kunt er altijd terecht! Voor een oplaadpunt op de oprit zijn er verschillende laadpalen verkrijgbaar. Lees meer over hoe je de juiste laadpaal voor thuis kiest.
*Cijfers over aantallen (snel)laadpalen in Nederland: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), mei 2024.
**Cijfers European Alternative Fuels Observatory, derde kwartaal 2023.
Deel deze pagina