Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbandentest 2020

Zomerbanden voor sportieve middenklassers én crossovers en MPV's

Met een Golf GTI keken we dit jaar naar sportieve banden in de maat 225/40 R18 Y. En ook grepen we deze Zomerbandentest 2020 aan om banden te testen die we veel onder crossovers en (grote) personenwagens vinden: 235/55 R17.

Zomerbanden in de maat 225/40 R 18 Y

We vinden deze bandenmaat vooral onder sportievere uitvoeringen van auto’s uit het C en D-segment (middenklasse). Voorbeelden zijn de Alfa Giulietta, Audi A3, S3, TT, BMW 1 en 3 serie, Ford Focus, Mercedes A-klasse, Mini Cooper en Renault Megane. Wij kozen als testauto voor de VW Golf VII GTI.

Het niveau van het testveld stemt tot tevredenheid, geen enkele band krijgt als eindoordeel onvoldoende zodat er in deze bandenmaat een ruime keus is uit veilige banden. Vier banden scoren als eindoordeel goed, die zijn zeer aan te raden. Daarachter komen 11 banden met het eindoordeel van 3 sterren (ruim voldoende), die zijn aan te raden. Eén band komt niet verder dan 2 sterren (matig). Minder dan 2 sterren (slecht) of meer dan 4 sterren (zeer goed) hadden we niet in de test. Een 5 sterren eindoordeel, dat wil zeggen zeer goed op alle testonderdelen, hadden we trouwens nog nooit in de test. Eén ster als eindoordeel hebben we ieder jaar wel, maar in deze sportieve bandenmaat dus niet. Als koper heb je in deze sportieve bandenmaat dus al snel een veilige band te pakken.

Maar alleen een veilige band is nog niet het hele verhaal. Juist bij sportieve auto’s wil je eigenlijk gewoon een goede band om bijvoorbeeld stuurgevoel en grip ook optimaal te benutten. Dat maakt de keuze dan toch weer lastig  want op dit soort details zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de verschillende banden in de test.

 

Naar de testresultaten van bandenmaat 225/40 R18 Y 

 

 

Link

Zomerbanden in de maat 235/55 R17 W/Y

Deze bandenmaat vinden we vooral onder middenklasse SUV’s maar ook wel onder MPV’s of grote sedans en ook onder bestelauto’s of personenbusjes. Voorbeelden van auto’s waaronder deze maat voorkomt zijn Audi A7, A8 en Q3, Ford Galaxy, en S-max, Mercedes S-klasse en V-klasse, Volvo S60, V60 en XC 70, VW Phaeton en Tiguan en Transporter T6. Wij kozen als testauto voor  de Ford Kuga. Wij kozen dit keer voor de normale banden (voor puur straatgebruik, in 2017 hebben we nog speciale SUV zomerbanden getest).

Vorig jaar hebben we  ook eens bestelautobanden (C-banden voor commercial) getest en de conclusie was toen dat grip en veiligheid duidelijk ondergeschikt waren aan levensduur, draagvermogen en robuustheid van de band. Eén van de aanbevelingen daarbij was dat als je echt goede banden onder je bestelbus, camper of personenbus wilde, je de C-banden links moest laten liggen en kiezen voor personenauto banden. De nu geteste bandenmaat 235/55 R 17 W is een maat die onder veel bestelauto’s past (al dan niet na de investering in andere velgen).  De testresultaten van deze maat kunnen dus ook dienen voor mensen die geen C-banden maar personenauto (of SUV) banden onder een bestelauto, camper of personenbus willen.

 

Naar de testresultaten van bandenmaat 235/55 R 17 W/Y 

 

De zomerbandentest 2020: zo zijn we te werk gegaan

Uniek aan de zomerbandentest van de ANWB is dat alle banden anoniem gekocht worden bij handelaren en via internet. Hiermee wordt voorkomen dat het testteam geprepareerde of speciale banden krijgt. De banden zijn dus identiek aan de exemplaren die de consument koopt.

Zomerband getest op al zijn eigenschappen

De banden zijn getest op remweg, veiligheid, zijdelingse grip (weerstand tegen slippen van de auto), weerstand tegen aquaplaning, geluidsproductie, slijtvastheid en natuurlijk de eigenschappen op droog wegdek. Van belang is de onderlinge samenhang van deze eigenschappen want een band die heel veel grip levert (denk aan een Formule 1 band) slijt vaak heel hard. Bij een zomerband is dus altijd spraken van een compromis.

Beste compromis levert beste band

Juist die onderlinge samenhang is belangrijk want veel eigenschappen van een band zijn strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar formule 1 banden, fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). Elke bandenfabrikant moet zodoende een compromis tussen allerlei strijdige eigenschappen vinden. In de bandentest wordt beoordeeld hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.

Voor zomerbanden gaat het dan om de eigenschappen op droog wegdek, op nat wegdek, de geluidsproductie, het verbruik, de slijtvastheid en de duurzaamheid op hoge snelheid. In het eindoordeel laten we de onderlinge samenhang meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘goed’ als vastgesteld is dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.

Meer over de testmethode
Veelgestelde vragen over banden en de bandentest

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.