Zomerbandentest 2020
Zomerbanden voor sportieve middenklassers én crossovers en MPV's
Met een Golf GTI keken we dit jaar naar sportieve banden in de maat 225/40 R18 Y. En ook grepen we deze Zomerbandentest 2020 aan om banden te testen die we veel onder crossovers en (grote) personenwagens vinden: 235/55 R17.
Zomerbanden in de maat 225/40 R 18 Y
We vinden deze bandenmaat vooral onder sportievere uitvoeringen van auto’s uit het C en D-segment (middenklasse). Voorbeelden zijn de Alfa Giulietta, Audi A3, S3, TT, BMW 1 en 3 serie, Ford Focus, Mercedes A-klasse, Mini Cooper en Renault Megane. Wij kozen als testauto voor de VW Golf VII GTI.
Het niveau van het testveld stemt tot tevredenheid, geen enkele band krijgt als eindoordeel onvoldoende zodat er in deze bandenmaat een ruime keus is uit veilige banden. Vier banden scoren als eindoordeel goed, die zijn zeer aan te raden. Daarachter komen 11 banden met het eindoordeel van 3 sterren (ruim voldoende), die zijn aan te raden. Eén band komt niet verder dan 2 sterren (matig). Minder dan 2 sterren (slecht) of meer dan 4 sterren (zeer goed) hadden we niet in de test. Een 5 sterren eindoordeel, dat wil zeggen zeer goed op alle testonderdelen, hadden we trouwens nog nooit in de test. Eén ster als eindoordeel hebben we ieder jaar wel, maar in deze sportieve bandenmaat dus niet. Als koper heb je in deze sportieve bandenmaat dus al snel een veilige band te pakken.
Maar alleen een veilige band is nog niet het hele verhaal. Juist bij sportieve auto’s wil je eigenlijk gewoon een goede band om bijvoorbeeld stuurgevoel en grip ook optimaal te benutten. Dat maakt de keuze dan toch weer lastig want op dit soort details zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de verschillende banden in de test.
Op droog wegdek gaat remmen (noodstop vanaf 100 km/h) bij alle banden goed. De verschillen bij de beste (de Michelin met 34,5 meter) en de minste (de Toyo met 39 meter) op dit onderdeel zijn ook niet al te groot. Verder presteren alle banden bij een snelheden tot 130 km/h zeer goed tot ruim voldoende als we kijken naar rijeigenschappen (bv rechtuit rijden, aanspreken op besturing) en veilig weggedrag (bv plotselinge uitwijkmanoeuvre).
Als we wat harder gaan, en als gevolg daarvan de temperatuur van de banden oploopt (bij asfalttemperaturen tot 55oC, dus niet extreem), zien we bij veel testbanden de prestaties duidelijk minder worden. De gevolgen daarvan zijn bij lagere snelheden nog beperkt, maar bij 180 tot 200 km/h is er een behoorlijk verval van de prestaties. Je merkt dan een sponzig gevoel zowel in de besturing als vanaf de achteras. Tussen verdraaien van het stuurwiel en de reactie van de auto merk je dan ook een vertraging. Uiteindelijk ervaar je een onprecies gevoel, en kun je lastiger de voor een bocht benodigde stuurhoek inschatten. Vervolgens ben je continu aan het corrigeren.
Dit soort aspecten zijn niet kritisch als je de veiligheid van een band beoordeeld. Het is vooral hinderlijk en oncomfortabel, niet iets wat je wilt als je voor een sportieve band kiest. Feitelijk kun je met zo’n band niet de gewenste lijn rijden maar ben je continu tussen de rijbaanmarkering heen en weer aan het gaan. De problemen komen we tegen bij de Rotalla Setulla S-RaceRU01 en de Falken Azensis FK510. In iets mindere mate speelt het eveneens bij de Continental Premium Contact 6, de Kumho Ecsta PS71 en de Vredestein Ultrac Vorti.
Daarentegen zijn, zelfs in het hogere snelheidsbereik, de Bridgestone Potenza S001, de Goodyear Eagle F1 Asym 5, de Pirelli P Zero, de Sava Intensa UHP2 en de Toyo Proxes Sport heel overtuigend. De Pirelli steekt er in dit groepje, op droog nog bovenuit. Voor wie optimale prestaties op droog prioriteit heeft is dit onze aanbeveling.
Op nat wegdek scoren 8 van de 16 testbanden goed of goed tot zeer goed. De beste prestaties op nat zijn van de Continental, daarna komen de Pirelli en de Michelin Pilot Sport 4. Alle 3 presteren bovengemiddeld goed op alle natte testonderdelen, met uitzondering van aquaplaning dwars, daar zijn ze gemiddeld.
Als we alleen kijken naar remmen op nat, een noodstop vanaf 80 km/h, iets wat je op een drukke snelweg in de regen en de spits nogal eens mee maakt, dan presteren 12 van de 16 geteste banden daar goed. De minste op dit onderdeel (Rotalla) scoort met 39,5 meter remweg nog net voldoende. Het gemiddelde van alle banden is net geen 36 meter. De besten op dit onderdeel (Continental en Michelin) hebben minder dan 33 meter nodig, zeer goed!
Op het natte handlingsparcours wordt beproefd hoe goed de banden om kunnen gaan met de combinatie van voorwaartse aandrijving én zijdelingse grip terwijl het water afgevoerd moet worden. Zeker bij deze sportieve bandenmaat vinden we hier grote verschillen in rondetijd, van wel 9 seconden, tussen beste en minste. Zo’n verschil in rondetijd geeft een indicatie van het verschil dat je kunt verwachten tussen een echt goede band op nat en een band die onvoldoende presteert.
De verschillen op verbruik zijn niet al te groot, tussen beste (Sava) en slechtste (Pirelli) zit zo’n 6%. Bij deze bandenmaat en testauto komt dat overeen met zo’n 0,3 L/100 km. Op het testonderdeel slijtage zijn wel aanzienlijke verschillen gevonden. Eigenlijk valt het testveld hier in 3 categorieën uiteen. De groep die een +/++ scoort (goed tot zeer goed) haalt een levensduur van 35.000 tot 40.000 km. Dan twee banden die als goed (+) zijn beoordeeld, die halen een levensduur van 30.000 tot 35.000 km. Tenslotte een groep waarvan een levensduur van 25.000 tot 30.000 is gemeten. Wij hebben het dan over tekortkomingen of een 3-sterren niveau.
Een sportieve bandenmaat en we zien dan ook dat over het algemeen de prestaties op droog wegdek heel goed zijn. Voor een deel gaat dat wel ten koste van de aquaplaning eigenschappen, vooral in dwars richting zijn de prestaties van het testveld daar van wat lager niveau. Verheugend is dan wel weer dat het gezamenlijke niveau op de slijtvastheid en ook op verbruik voor deze sportieve maat prima is.
De 4 banden met een eindoordeel van 4 sterren (de Michelin Pilot Sport 4, Continental Premium Contact 6, Goodyear Eagle F1 Asym 5 en Maxxis Victra Sport 5) kunnen als allrounders beschouwd worden. Ze bieden zowel op droog als ook op nat wegdek goede eigenschappen, wat tot uitdrukking komt in een precies en aangenaam stuurgevoel en hoge veiligheidsreserves in noodsituaties. Bovendien hebben ze een prima slijtvastheid.
Achter de 4 toppers een grote groep met banden die tekortkomingen (ten opzichte van een goed niveau) hebben op één of enkele onderdelen. Deze banden scoren een (ruim) voldoende eindoordeel en zijn veilig en aan te raden. Vermeldenswaard is de Pirelli, de allerbeste op droog wegdek en ook op één na de beste op nat wegdek. Vanwege tekortkomingen op verbruik en slijtvastheid komt de band uit op 3 in plaats van 4 sterren maar voor mensen die niet teveel kilometers op zomerbanden maken kan het een goed alternatief zijn.
Een slechte band hebben we niet in de test maar de Rotalla scoort heel matig, die zouden we niet direct aanbevelen. Op droog wegdek is het voldoende, op nat wegdek niet. Deze band biedt weinig reserves in noodsituaties, heeft een laag grip niveau, neigt snel tot onderstuur en is daarom ook niet precies genoeg te sturen.
- Wie een band met rondom goed afgewogen prestaties en zonder tekortkomingen wil kan kiezen voor de Michelin, Continental, Goodyear of Maxxis.
- Wie een echt sportieve band wil voor droge zomercondities kan het beste kiezen voor Pirelli, Goodyear, Sava, Bridgestone of Toyo.
- Wie juist optimale prestaties op nat wegdek wil kan het beste kiezen voor de Michelin, de Continental of de Pirelli.
- Wie milieucriteria als verbruik, geluid en een lange levensduur het belangrijkst vindt, is het beste af met de Michelin, Goodyear of Sava.
- Als prijs de doorslag geeft dan kun je eigenlijk niet om de Maxxis heen
- Voor wie voldoende rijeigenschappen (ipv goed) genoeg is en prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, kan kiezen voor de Nexen of de Kumho
Naar de testresultaten van bandenmaat 225/40 R18 Y
Zomerbanden in de maat 235/55 R17 W/Y
Deze bandenmaat vinden we vooral onder middenklasse SUV’s maar ook wel onder MPV’s of grote sedans en ook onder bestelauto’s of personenbusjes. Voorbeelden van auto’s waaronder deze maat voorkomt zijn Audi A7, A8 en Q3, Ford Galaxy, en S-max, Mercedes S-klasse en V-klasse, Volvo S60, V60 en XC 70, VW Phaeton en Tiguan en Transporter T6. Wij kozen als testauto voor de Ford Kuga. Wij kozen dit keer voor de normale banden (voor puur straatgebruik, in 2017 hebben we nog speciale SUV zomerbanden getest).
Vorig jaar hebben we ook eens bestelautobanden (C-banden voor commercial) getest en de conclusie was toen dat grip en veiligheid duidelijk ondergeschikt waren aan levensduur, draagvermogen en robuustheid van de band. Eén van de aanbevelingen daarbij was dat als je echt goede banden onder je bestelbus, camper of personenbus wilde, je de C-banden links moest laten liggen en kiezen voor personenauto banden. De nu geteste bandenmaat 235/55 R 17 W is een maat die onder veel bestelauto’s past (al dan niet na de investering in andere velgen). De testresultaten van deze maat kunnen dus ook dienen voor mensen die geen C-banden maar personenauto (of SUV) banden onder een bestelauto, camper of personenbus willen.
Op droog wegdek scoren 9 van de 12 geteste banden een “goed”. Een band wordt als goed beoordeeld als de auto de door de bestuurder via het stuurwiel aangegeven richting zonder vertraging, direct en exact volgt. Verder moet de band zorgen dat de bestuurder een juist stuurgevoel en stuurmoment in het stuurwiel voelt. Tenslotte moet de band ook in noodsituaties zoals een plotselinge uitwijkmanoeuvre, steeds belastbaar en exacte te plaatsen zijn.
Beste op droog is de Pirelli Cinturato P7, daarna volgen de Bridgestone, Maxxis, Michelin en Continental. Lichte tekortkomingen hebben Semperit en Esa+Tecar. Dit voelt in de eerste plaats onaangenaam, het is lastig om met het stuur een exacte lijn te bepalen en de auto voelt sponzig.
Zo’n sponzig gevoel resulteert ook in een niet optimale balans tussen voor- en achterbanden met als gevolg dat de achteras (licht) vertraagd aanspringt op de stuurcommando’s waardoor de gewenste, met het stuurwiel aangegeven richting niet met de daadwerkelijk gereden bocht overeenstemt. Correcties met het stuur en onprecies aanvoelende besturing van de auto zijn het gevolg. Deze twee banden bieden in noodsituaties wel voldoende veiligheid en dankzij goede prestaties op remmen volgt er nog een goed op het onderdeel droog.
Op nat wegdek laat de helft van het testveld goede prestaties zien, een heel ander beeld dus dan bij de C-banden van vorig jaar (waar we op nat 0 goede, 5 voldoende, 2 onvoldoende en 9 slechte banden hadden). De beste overall prestaties op nat zijn er van de Micheling Primacy 4 en de Kumho Ecsta HS51. De Michelin is vooral heel sterk op het natte handlingparcours, bij de Kumho gaat juist het remmen op nat heel goed. De andere banden die goed scoren op nat zijn de Bridgestone, Maxxis, Pirelli en Hankook.
Dan zijn er 4 banden met lichte tekortkomingen op nat, één band met wat duidelijker tekortkomingen maar nog wel voldoende en één band, de Laufenn, die slecht scoort op nat. Vooral bij handling nat is deze band teleurstellend, weinig grip, een slechte balans, vaag sturen waardoor heel de auto lastig te plaatsen is.
Op verbruik vinden we in deze bandenmaat grotere verschillen. Tussen de beste (Continental EcoContact 6) en de minste (Yokohama BluEarth RV-02) zit ruim 7%, wat bij deze maat en dit segment auto neerkomt op bijna 0,7 L/100 km. Ook op slijtvastheid, een uniek en voor kopers vaak belangrijk onderdeel van onze test, zien we in deze maat duidelijke verschillen Vier banden zijn als “zeer goed” beoordeeld, hier ligt de levensduur boven de 45.000 km. Dan zijn er 6 banden die “goed tot zeer goed” scoren, hier ligt de gemeten levensduur tussen de 37.000 en 41.500 km. De laatste 2 banden zijn nog net als goed beoordeeld, hier kwam de levensduur uit rond de 34.500 km. De slijtage is gemeten met een SUV, als je deze banden op een bestelbus zet dan zal de slijtage, vanwege de andere massa, wel wat hoger zijn.
De beste band uit de test is de Michelin Primacy 4 met overtuigende prestaties op alle onderdelen. Vooral op het onderdeel slijtvastheid steekt hij nog boven de 3 andere 4 sterren banden uit. Die andere drie zijn de Bridgestone Turanza T005, de Maxxis Premitra 5 en de Pirelli Cinturato P7.
Achter de vier toppers vinden we een groot middenveld van banden met slechts lichte tekortkomingen op één of enkele onderdelen. Deze banden krijgen als eindoordeel 3-sterren ofwel (ruim) voldoende (in plaats van goed) en aan te raden. Een aantal van deze banden (zoals de Continental, Semperit, Esa+Tecar en Hankook) missen maar net een 4e ster, bij de eerste drie vanwege de prestaties op sommige nat onderdelen. Bij de Hankook liggen de tekortkomingen op droog.
Bij de Yokohama, de Kumho en de Kleber zijn de tekortkomingen wat groter of liggen op wat meer testonderdelen. Deze banden hebben niet net een 4e ster en goede beoordeling gemist, eigenlijk presteren deze banden gewoon op 3-sterren (voldoende) niveau, met enkele subonderdelen waarop geplust wordt met echt goede prestaties.
Als laatste is er ook één band die we niet aanraden, de Laufenn S-Fit EQ. Op droog is deze band nog echt overtuigend met goede precisie en goede veiligheidsreserves. Maar op nat wegdek voldoet deze band niet aan onze normen op het gebied van wegligging nat en veiligheid.
- Wie een band met rondom afgewogen prestaties en zonder tekortkomingen wil kan kiezen voor de Michelin, Bridgestone, Maxxis of Pirelli.
- Wie vooral optimale prestaties op droog wegdek belangrijk vindt kan het beste kiezen voor de Pirelli, Bridgestone, Maxxis of Michelin.
- Wie juist optimale prestaties op nat wegdek wil kan het beste kiezen voor de Michelin of de Kumho.
- Wie een laag verbruik het belangrijkst vindt is het beste af met de Bridgestone.
- Voor wie een minimale slijtage prioriteit heeft is de Michelin, de Semperit, de Continental of de Esa+Tecar de beste keuze.
- Als prijs de doorslag geeft dan kun je niet om de Maxxis heen.
Naar de testresultaten van bandenmaat 235/55 R 17 W/Y
De zomerbandentest 2020: zo zijn we te werk gegaan
Uniek aan de zomerbandentest van de ANWB is dat alle banden anoniem gekocht worden bij handelaren en via internet. Hiermee wordt voorkomen dat het testteam geprepareerde of speciale banden krijgt. De banden zijn dus identiek aan de exemplaren die de consument koopt.
Zomerband getest op al zijn eigenschappen
De banden zijn getest op remweg, veiligheid, zijdelingse grip (weerstand tegen slippen van de auto), weerstand tegen aquaplaning, geluidsproductie, slijtvastheid en natuurlijk de eigenschappen op droog wegdek. Van belang is de onderlinge samenhang van deze eigenschappen want een band die heel veel grip levert (denk aan een Formule 1 band) slijt vaak heel hard. Bij een zomerband is dus altijd spraken van een compromis.
Beste compromis levert beste band
Juist die onderlinge samenhang is belangrijk want veel eigenschappen van een band zijn strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar formule 1 banden, fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). Elke bandenfabrikant moet zodoende een compromis tussen allerlei strijdige eigenschappen vinden. In de bandentest wordt beoordeeld hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.
Voor zomerbanden gaat het dan om de eigenschappen op droog wegdek, op nat wegdek, de geluidsproductie, het verbruik, de slijtvastheid en de duurzaamheid op hoge snelheid. In het eindoordeel laten we de onderlinge samenhang meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘goed’ als vastgesteld is dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.
Meer over de testmethode
Veelgestelde vragen over banden en de bandentest
Deel deze pagina