Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbandentest 2022

Zomerbandentest, we testen alle eigenschappen van een band zodat u een keuze kunt maken op basis van het complete plaatje.

Direct naar de resultaten van de zomerbandentest 2022

Bandenmaat 185/65 R15 H
Bandenmaat 215/60 R16V

Zomerbanden

Als de vorst ook ’s nachts uitblijft en de temperaturen overdag in de dubbele cijfers lopen dan rijdt het op zomerbanden veiliger, comfortabeler en zuiniger. Zomerbanden zijn met hardere rubbermengsels, stijvere profielblokken en temperatuurbestendiger opbouw bij hogere temperaturen duidelijk veiliger dan winterbanden. Daarom wordt het afgeraden op winterbanden door te rijden in de zomer of om winterbanden maar volledig af te rijden in de zomer. Dat kan, vooral bij hogere temperaturen in de band en op hogere snelheden, misgaan.

Welke bandenmaten hebben we getest?

Dit jaar hebben we de bandenmaten 185/65 R15H en 215/60 R16V getest. De eerste maat komt vooral onder auto’s uit de kleine middenklasse. Voorbeelden zijn de Audi A1, Citroën C3, Kia Rio, Opel Corsa en Nissan Micra. Wij kozen als testauto de VW Polo. 
De andere band vinden we met name onder middenklasse SUV’s zoals de Fiat 500X, Honda HR-V, Subaru Forester en VW T-Roc. Wij kozen als testauto de Skoda Karoq

De testresultaten in de maat 185/65 R15H

In deze bandenmaat zien we dit jaar een positief totaal resultaat en een goed gezamenlijk (gemiddeld) niveau. Van de 16 geteste banden scoren er 6 goed (4 sterren) die zijn zeer aan te raden. Deze banden hebben op alle belangrijke testonderdelen - droog wegdek, nat wegdek, verbruik en slijtvastheid – een goed niveau laten zien. Daarachter komen 10 banden die op één of soms enkele testonderdelen tekortkomingen hebben ten opzichte van een goed niveau. Maar deze banden scoren wel een voldoende en krijgen 3 sterren. Die kunnen we aanraden. Geen enkele band scoort dit jaar in deze maat een onvoldoende op één van de hoofdonderdelen.

De toppers

Een keuze uit de 6 toppers met een 4 sterren score kan eigenlijk niet fout, maar er zijn wel wat nuance verschillen. De Goodyear heeft een uitzonderlijke levensduur. Deze band is echt een aanrader voor veelrijders. De Pirelli is ontzettend goed op droog, de Bridgestone is de beste op nat. De slijtage van deze twee is wel wat hoger dan gemiddeld. Dat heeft de Michelin niet. Die is zeer uitgewogen en overal echt goed (niet op het randje of zo). Op droog maar ietsje minder dan de Pirelli, op nat bijna op het niveau van de Bridgestone. Op slijtvastheid duidelijk beter dan de Bridgestone en de Pirelli, maar ook weer niet op het niveau van de Goodyear. De Dunlop en de Giti krijgen iets lagere rapportcijfers, nog steeds goed maar iets meer op de grens. De Giti is aantrekkelijk vanwege zijn lagere prijs. De Dunlop is in vergelijking met de andere toppers wat stiller.

Het middenveld

De banden met 3 sterren hebben (lichte) tekortkomingen op één of soms enkele testonderdelen. Afhankelijk van de eigen eisen aan en verwachtingen van een band kunnen daar heel interessante kandidaten bij zitten. De Continental EcoContact 6 doet zijn naam eer aan, deze band is én ontzettend zuinig én heeft een heel lage slijtage, in combinatie met weinig profieldiepte nieuw zodat er maar weinig slijtagedeeltjes in het milieu komen. Dit zou je een schone band kunnen noemen. De nieuwe Vredestein Ultrac doet het ontzettend goed op droog en op nat wegdek, alleen zijn er tekortkomingen op slijtvastheid. Voor mensen die niet zo veel rijden kan dit een alternatief zijn. De Falken en de Semperit lijken goede, voordelige alternatieven, bijvoorbeeld voor mensen die droog belangrijk vinden en nat wat minder omdat ze dan toch altijd al de snelheid en rijstijl aanpassen.

Naar de testresultaten van bandenmaat 185/65 R15H

215/60 R16V zomerbanden voor de middenklasse SUV’s

Van de 18 geteste banden in deze maat zijn er uiteindelijk vijf die op geen enkel hoofdonderdeel tekortkomingen hebben en 4 sterren (“goed en zeer aan te raden”) scoren. Daarachter een grote groep van 12 banden die 3-sterren (“voldoende en aan te raden”) halen, zodat er een ruimte keus is uit banden die we kunnen aanbevelen. Eén band komt niet verder dan 2 sterren, die raden we niet aan.

Top 3 marginale verschillen

In de kopgroep van vijf zijn de verschillen tussen de top 3 maar marginaal. De Michelin en de Bridgestone zijn erg goed op droog wegdek. De Continental is de beste op nat. Op verbruik en op slijtvastheid / levensduur blinkt de Michelin uit. Maar ook de Continental en de Bridgestone presteren hier bovengemiddeld goed. De Dunlop en de Toyo noteren iets lagere rapportcijfers maar hebben wel op alle hoofdonderdelen minimaal een goed niveau.

Lichte tekortkomingen voor lief nemen

In de groep er achter veel banden met slechts lichte tekortkomingen die een goed (en goedkoper) alternatief kunnen zijn. De Kumho is zeer goed op droog wegdek en heeft ook een zeer goede slijtvastheid. Voor mensen die nat minder belangrijk vinden (omdat ze dan toch de snelheid en rijstijl aanpassen) kan dit een fijne band zijn. Voor mensen die nat wegdek juist wel heel belangrijk vinden is de Nokian een optie. Dit is de beste van de klas op nat, terwijl ook droog wegdek overtuigend is. Dat deze band niet hoger eindigt komt door het (te) hoge brandstofverbruik.

Verschil tussen beste en slechtste

Tussen de beste en de slechtste band uit de test vinden we op verbruik een verschil van ruim 10%. In dit segment heb je het dan al gauw over 0,6 L/100 km. Bij 15.000 km per jaar scheelt dat 90 liter, met de huidige brandstofprijzen al gauw 180 euro. Andere verschillen tussen beste en slechtste, de remweg bij een noodstop vanaf 100 km/h op droog wegdek varieert van 35 meter tot 41 meter. Op nat wegdek vanaf 80 km/h zit de beste op 36 meter, de slechtste op 43,5 meter. Aquaplaning bij rechtuit rijden, de slechtste band op dit onderdeel begint bij 78 km/h te zwemmen, bij de beste is dat boven de 84 km/h. Op slijtvastheid / levensduur zit er maar liefst 26.000 km tussen de beste en de slechtste.

Tabellen met testresultaten

In de tabellen zijn de testresultaten samengevat. Bekijk de tabel met in het achterhoofd de eigen eisen aan en verwachtingen van een band. Voor mensen die maar 5.000 km per jaar rijden zal slijtvastheid een minder belangrijke rol spelen dan voor veelrijders. Voor sportieve rijders zullen juist de prestaties op droog wegdek prioriteit hebben. Kijk dan even naar de extra uitgebreide tabel met de scores op de subonderdelen zoals remmen of rijeigenschappen. De subonderdelen vindt je na het doorklikken op een band in de tabel. Daar vindt je per band ook een uitgebreide testbeoordeling.

Naar de testresultaten van bandenmaat 215/60 R16V

Waarom testen we?

Als je aan nieuwe banden toe bent kun je niet eerst even een proefrit maken. En zelfs als dat zou kunnen heb je daarmee niet het hele plaatje. Een zelfstandige beoordeling (of reviews) van aspecten als afrolgeluid of verbruik is nog wel mogelijk. Maar hoeveel grip er is, in een noodsituatie op nat wegdek, wordt lastig. Het gevaar zit er in dat een te lange remweg of te weinig grip lang onopgemerkt blijft totdat het, in een noodsituatie, ineens te laat is.

Uitproberen onder alle omstandigheden

Met onze bandentests proberen wij de banden voor u uit. Samen met onze internationale partners kopen wij (anoniem) een hele stapel banden en slaan aan het uitproberen, onder alle mogelijke omstandigheden die u kunt tegenkomen. 

Geboden veiligheid in noodsituaties

In onze test leggen we grote nadruk op de prestaties en geboden veiligheid in noodsituaties. Denk aan die plotselinge file op een natte snelweg in de spits waar je vol in de remmen moet. Of de situatie dat je (op snelheid) plotseling het stuur moet omgooien om iets te ontwijken.

Rijeigenschappen

Daarnaast beoordelen we de rijeigenschappen en wegligging van de band. Hoe nauwkeurig stuurt de auto. Wordt een gekozen bochtstraal goed doorlopen of zijn er juist steeds kleine stuurcorrecties nodig. Is er op nat wegdek snel een neiging tot onder- of overstuur.

Volledige beoordeling

Zo kunnen we u gedetailleerd en objectief informeren over welke eigenschappen u van een bepaalde band kunt verwachten. En welke banden we kunnen aanraden en welke niet. Of wat voor tekortkomingen je nu precies voor lief moet nemen bij goedkopere alternatieven in plaats van (dure) toppers.

Wat testen we ?

Prestaties

Wij testen het hele scala van prestaties van de band,  onder alle mogelijke omstandigheden die u kunt tegenkomen. Voor zomerbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek testen we remmen, aquaplaning (zowel bij rechtuit rijden als in bochten) en dan wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon rijden als in noodsituaties. 

Eco aspecten

Verder testen we het afrolgeluid van de banden, zowel in de auto, voor inzittenden als tijdens het voorbij rijden, voor omwonenden. Verder natuurlijk het brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van een band. Ook testen we de slijtage per band, niet alleen belangrijke consumenteninformatie maar ook veiligheidsrelevant. Immers een band die te snel slijt heeft al na 10.000 km duidelijk minder profiel en kan dus minder goed uit de voeten met veel water op de weg. 

Eindoordeel

Een band verdient alleen een goede eindbeoordeling als vastgesteld is dat alle veiligheidsrelevante eigenschappen van hoog niveau zijn. In de tabellen werken we met sterren, vier sterren is goed, die banden kunnen we zeer aanraden. Drie sterren is voldoende, die banden zijn veilig en aan te raden. Een band met 5 sterren (op alle onderdelen een zeer goed niveau) hadden we nog nooit in de test. Banden met minder dan 3 sterren raden we beperkt of niet aan.

Door het langlopende (sinds 1973) en uitvoerige jaarlijkse bandentest programma kunnen we trends en ontwikkelingen monitoren en indien gewenst nader onderzoeken. Eén van de trends van de laatste jaren is dat banden (eigenlijk net als auto’s) zuiniger, stiller én schoner moeten. Schoner heeft daarbij betrekking op de hoeveelheid slijtagedeeltjes die vrijkomen gedurende de levensduur van een band. 

Slijtagedeeltjes van banden

Vroeger werden banden van rubber gemaakt, een natuurproduct en dus was er weinig zorg over de berg met kleine, afgesleten rubberdeeltjes aan de kant van de weg. Tegenwoordig worden banden voornamelijk van synthetisch rubber gemaakt en dat behoort tot de familie van de kunststoffen of plastics. Er is nu dan ook een toenemende focus op slijtage deeltjes van banden, vaak in context met micro plastics of fijnstof.

Fijnstof en TRWP

Slijtagedeeltjes ontstaan in het contactvlak van band en wegdek en de op het wegdek liggende vervuiling (zand, stof, water). In vakliteratuur wordt dan ook gesproken over “tyre and road wear particles”, afgekort TRWP. Dus de deeltjes die vrijkomen bij de slijtage van banden en wegdek. Uit onderzoek blijkt dat maar een heel klein percentage (2-5 %) van deze TRWP deeltjes als fijnstof het luchtruim in gaat. Het merendeel belandt aan de kant van de weg en wordt met regen weggespoeld. Uiteindelijk komt het in oppervlakte water (rivieren en oceanen) en in de bodem.

Hoeveelheid slijtage deeltjes per band

De hoeveelheid slijtagedeeltjes van banden die jaarlijks in het milieu terecht komen is voor de EU becijferd op 500.000 ton per jaar. Het is belangrijk dat deze hoeveelheid in de komende jaren sterk verminderd wordt. Bandenfabrikanten spelen hierin een belangrijke rol. Bij de ene band ligt de slijtage op 70 g/1.000 km, bij een andere band is het zomaar 160 g/1.000 km of meer. 

Levensduur van een band

De levensduur van een band wordt beïnvloed door 2 parameters, de slijtvastheid en de profieldiepte nieuw. Het toepassen van minder profieldiepte in combinatie met een slijtvaste compound is een manier om te zorgen voor het vrijkomen van minder slijtagedeeltjes. We zien dat dit in toenemende mate wordt toegepast. Het is ook een beproefde methode om een band zuiniger te laten rollen.

Profieldiepte en ledenvragen

Regelmatig krijgen we ledenvragen die gaan over de profieldiepte van net nieuw aangeschafte banden. Mensen zien of meten veel minder profiel bij nieuwe banden dan ze gewend waren en twijfelen of de banden wel echt helemaal nieuw zijn. Het is één van de redenen waarom we nu bij onze bandentests ook de gemeten profieldiepte van de nieuwe testbanden opnemen (bij de testbeoordeling per band, die opent als je doorklikt op een band in de tabel). 

Belang van de bandentest

Behalve de profieldiepte geven we per geteste band ook de door ons gemeten, te verwachten levensduur in kilometers. En natuurlijk alle andere eigenschappen van de band. Want minder profieldiepte in verband met eco aspecten is prima, het moet echter geen invloed hebben op de veiligheid van een band. Het geeft weer eens het belang aan van het in onderlinge samenhang en in de praktijk beoordelen van alle eigenschappen van een band. Alleen zo krijg  je een compleet beeld en dit onderstreept het belang van een uitvoerige bandentest.

Nog meer nieuwe ontwikkelingen?

Bij de slijtagetest geven we nu een te verwachten levensduur in kilometers en de profieldiepte van de band. In de nabije toekomst willen we ook de hoeveelheid slijtage deeltjes die per band vrijkomen (uitgedrukt in gram per 1.000 km) op gaan nemen. Zo kunnen we leden de weg wijzen naar “schonere” banden en bandenfabrikanten motiveren banden schoner te maken.

Verder zijn we gestopt met het standaard uitvoeren van de hoge snelheidsproef. Dit was een heel duur testonderdeel met (gezien de Nederlandse snelheidslimieten) ook weer niet zoveel toegevoegde waarde. We zullen dit onderdeel alleen nog uitvoeren als er bijzondere omstandigheden zijn of als er anderszins aanleiding voor is.

Hoe hebben we getest?

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.