Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alternatieven voor verwarmen met gas

Winterkou, hoge gasprijzen en dure stroom. Het is hét moment om je af te vragen hoe je het (in huis) warm krijgt. Geen gekke timing om stil te staan bij de alternatieven voor verwarming met gas. Die zijn soms ingrijpend omdat een verbouwing nodig is, maar soms slim simpel. Bekijk de alternatieven waar je warm van wordt.

Zonder verbouwing

Je hebt niet altijd een dure verbouwing nodig om zonder gas je huis te verwarmen. Dan hebben we het níet over allerlei schadelijke houtgestookte alternatieven. De eenvoudigste manier is om je woning te ‘compartimenteren’. Je verwarmt alleen dat deel (elektrisch) waar je op dat moment bent. Zoals je werkplek, de keuken of op de bank voor de tv.

Je kan daarvoor elektrische alternatieven gebruiken. Dat zijn vaak wel stroomvreters, maar vrij efficiënt voor kleinere oppervlaktes. Er zijn verschillende elektrische kachels:

  • De oliegevulde kachel: dat is een radiator gevuld met olie die elektrisch wordt opgewarmd en warmte afgeeft.
  • Een convectorkachel: die zuigt koude lucht aan en verwarmt die elektrisch. De warme lucht stijgt op en verwarmt de ruimte. Je kunt convectorkachels ook als los model kopen.
  • Ventilatorkachel: daarin zit een gloeidraad die elektrisch wordt opgewarmd. De ventilator zuigt koude lucht aan en blaast opgewarmde lucht de ruimte in.
  • Keramische kachel: die werkt eigenlijk hetzelfde als een ventilatorkachel. Het verschil is dat er geen gloeidraad maar een keramische plaats wordt verwarmd. Die houdt warmte langer vast en daardoor is de kachel wat zuiniger dan de ventilatorkachel.

Tegenwoordig zijn er ook moderne alternatieven van de ouderwetse (stroomvretende) elektrische deken. Die kan je opladen, zodat je geen verlengsnoer achter je aan sleept. En bijvoorbeeld op je bureaustoel gebruiken om je werkplek te verwarmen. Natuurlijk zweren ook mensen bij een vertrouwde kruik en een dekentje.

Met verbouwing

Er zijn eigenlijk twee soorten verwarming die (deels) gasloos zijn, maar het brengt wel een investering en een behoorlijke verbouwing met zich mee.

1. Verwarmen met een warmtepomp
Gasloos verwarmen kan natuurlijk met een warmtepomp. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, die soorten warmtepompen somden we eerder op. Meestgebruikt is de hybride variant die voor een deel zonder gas werkt. Daarmee verbruik je tot 70% minder gas. Andere tips om energie te besparen

Lees ook: van het gas af in 3 stappen

2. Elektrische vloerwarming
Elektrische vloerverwarming werkt eigenlijk hetzelfde als ‘normale’ vloerverwarming. Alleen zijn de leidingen die warm water onder de vloer vervoeren kabels die warm worden door stroom. Varianten van de vloerverwarming met kabels zijn verwarming met matten, folie én infrarood.

Verbouwing optioneel

Dat brengt ons bij het volgende: infrarood. Bij infraroodverwarming wordt elektriciteit omgezet naar stralingswarmte. Daarbij zorgen infraroodstralen voor verwarming. Het verschil met andere vormen van (elektrische) verwarming is dat niet de lucht wordt opgewarmd, maar dat de straling objecten verwarmt. Dat wat de stralen raken, wordt warm. Op die manier wordt een vertrek opgewarmd.

Lees ook: 10 dingen die je wil weten over infraroodverwarming

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract (zoals dat van ANWB Energie) verschilt de stroomprijs van uur tot uur. Wordt er veel stroom gevraagd, dan is de stroomprijs hoog. Is er weinig vraag (dus veel aanbod), dan is de stroomprijs laag. Dat geldt ook voor gas, alleen dan is het een dagprijs.

Het stroomtarief ligt voor het grootste deel – zo’n 85% - ónder de gemiddelde stroomprijs. Een ander voordeel van een dynamisch contract is dat je energieverbruik goed kan afstemmen op dal- en piekuren. Zeker eenvoudiger dan dat bij verbruik van gas is.

Meer over energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!