Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn zonnepanelen nog wel interessant?

Geen land waar op zoveel huizen zonnepanelen liggen als in Nederland. Aangewakkerd door de salderingsregeling nam het aantal huishoudens met panelen een enorme vlucht. Nu het einde van de salderingsregeling nabij is reist de vraag: zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel interessant.

Een rekenvoorbeeld

Vereniging Eigen Huis (VEH) maakte een rekensom met een installatie van 10 zonnepanelen. Met nog zo’n twee jaar aan extra inkomsten door salderen schatten zij de terugverdientijd in op net geen 10 jaar, waarbij de totale investering van 4500 euro na de geschatte levensduur van 25 jaar zelfs ruimschoots dubbel is terugverdiend.

Daarbij maakt de VEH wel een aantal conservatieve inschattingen. De prijs van zonnepanelen is bijvoorbeeld sterk gedaald de afgelopen jaren, waardoor installatie van 10 zonnepanelen nog wat goedkoper zou kunnen uitvallen: rond de 4000 euro. Daarnaast gaan ze uit van 400Wp-panelen, terwijl tegenwoordig 430Wp veel gangbaarder is. Deze hebben een wat hogere opbrengst en leveren dus meer op. Als we alleen die twee variabelen aanpassen, dan zakt de terugverdientijd naar 7,5 jaar en leveren ze na 25 jaar zelfs meer dan 6000 euro bovenop de aanschafprijs op.

Staar je niet blind op dit soort rekensommen

Dit is natuurlijk wel glazenbol-werk, omdat zo veel verschillende aspecten  invloed hebben op je terugverdientijd: het aantal zonuren, de orrientatie van je zonnepanelen, de stroomtarieven in de toekomst, de levensduur van je installatie... Kortom, het is een indicatie.

Wat we vooral willen laten zien is dat zonnepanelen nog steeds een verstandige investering zijn. De afschaffing van de salderingsregeling heeft uiteraard geen positief effect op je rendement, maar dat betekent niet dat het niet meer interessant is. 

Hoe verdien je je installatie sneller terug?

Als je vanaf 2027 niet meer kunt salderen, dan is 'zelfconsumptie' het toverwoord om het meeste waarde uit jouw installatie te halen. Daarmee bedoelen we dat je de stroom van je eigen panelen direct zelf gebruikt. Dat heeft meerdere voordelen, maar het voordeel voor jou is vooral dat je over je eigen stroom geen energiebelasting betaalt. Dat scheelt je dus sowieso al €0,13 per kWh. Momenteel gebruikt een huishouden zo'n 33% van de zonnestroom die ze opwekken zelf. Door slimmer om te gaan met je verbruik, bijvoorbeeld door het slim laden van je elektrische auto of na te denken over de ligging van je zonnepanelen

Tot slot...

In dit artikel lieten we zien wat een standaardinstallatie je kan opleveren. Maar, als we iets weten dan is het wel dat er weinig installaties 'standaard' zijn. Ieder dak is uniek, en dan wil je ook nog de zonnepanelen afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Wil je weten of zonnepanelen voor jouw situatie interessant zijn? Plan een adviesgesprek in met onze Zonexpert.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.