Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?
Wat komt er op je dak? En wie gaat dat installeren?
Je hoort het gezegde misschien vaker: "... het komt in alle soorten en maten". Nou, bij zonnepanelen is dat zeker het geval. Want hoe groot zijn ze? Hoeveel vermogen? Waar staat de fabriek? Welke omvormer? Welke garanties? Zo maar een paar hele relevante vragen. En als je dan wát je wil, dan wil je ook dat het goed geïnstalleerd wordt. In dit artikel leggen we je zo beknopt mogelijk uit waar je op moet letten.
In het kort
Je koopt veel meer dan alleen een setje zonnepanelen. Zorg voor goed materiaal dat niet alleen goed is als het nog op een pellet ligt, maar ook goed blijft als het op je dak ligt. Daarnaast is een goede installateur net zo belangrijk om de volle potentie van je zonnepanelen te benutten, maar ook om te zorgen dat het veilig is. En check ook welke garanties en service je van de installateur kan verwachten na de installatie.
De basis: wat koop je nou eigenlijk?
We willen het niet te ingewikkeld maken,maar het is belangrijk om te beseffen dat het aanschaffen van zonnepanelen meer is dan alleen het kopen van een setje zonnepanelen. Het gaat niet alleen om het aanschaffen van het materiaal, maar ook om de kwaliteit van de montage, en de bijbehorende service en garanties nadat de panelen op je dak zijn geplaatst. Er zijn dus meer onderdelen waar je op zou moeten letten als je zeker wil zijn van dat je een goede koop doet.
1. Het materiaal
We beginnen met het begin, het materiaal. Want welke onderdelen koop je nou eigenlijk? Je koopt zonnepanelen, een omvormer, bevestigingsmateriaal, kabels en misschien zelfs een nieuwe meterkast. Voor nu houden we het bij de basis van je installatie: de zonnepanelen en de omvormer.
De zonnepanelen
Je zonnepanelen hebben een bepaald vermogen, ook wel Wattpiek (Wp) genoemd. Hoe hoger je Wattpiek, hoe meer stroom je zonnepaneel kan opwekken. Hierbij is het belangrijk om op de afmetingen van je zonnepaneel te letten. Leuk dat een zonnepaneel meer Wattpiek (Wp) heeft, maar als dat paneel ook een stuk groter is, dan is het misschien toch niet het juiste zonnepaneel voor jou.
Als je dan het vermogen weet, dan is 'degradatie' nog een belangrijk onderwerp. Ieder zonnepaneel gaat achteruit in vermogen, de ene 'degradeert' alleen wat sneller dan de ander. Mooi dus dat een paneel een bepaald vermogen heeft, maar als dat vermogen snel achteruit holt dan heb je niet zo veel aan dat hoge vermogen. De eerste stap om dit te beoordelen is om te kijken of je te maken hebt met een glas/glas-zonnepaneel of een glas/folie-zonnepaneel. De zonnecellen in een glas/glas-paneel zitten beter afgesloten en gaan daarom gerust twee keer langer mee dan het alternatief in folie.
De omvormer
Ook omvormers heb je van allerlei merken en types. Wat je omvormer kortgezegd doet: het zorgt ervoor dat de stroom die je zonnepanelen opwekken bruikbaar wordt voor het net en je apparaten in huis (het 'vormt je stroom om'). Een goede omvormer doet dit zonder al te veel stroomverlies, zonder al te veel lawaai en is te koppelen met het internet. Belangrijk is om te checken dat je omvormer past bij de situatie op je dak en in huis. Zo heb je een aantal verschillende types of 'add-ons' bij een omvormer die soms echt noodzakelijk zijn voor een goede werking, maar de andere keer weer totaal onnodig. In dit artikel leggen we je uit hoe dit zit.
2. Installatie
Die zonnepanelen liggen ook vervolgens ook niet zo maar op je dak. Het installeren van zonnepanelen is een uitgebreid proces dat goede voorbereiding en uitvoering vraagt. Een kundige installateur bekijkt niet alleen je dak, maar houdt ook rekening met jouw specifieke situatie en energieverbruik.
Veiligheid is cruciaal, zowel voor jou als de installateur. Vraag naar certificeringen en let op of ze veiligheidsmaatregelen, zoals valbeveiliging, gebruiken. Als je installateur hun eigen veiligheid niet zo serieus neemt, dan moet je extra opletten dat ze die van jou wel serieus nemen. Het gaat dus om meer dan het monteren van zonnepanelen; de route van de kabels en veiligheid op het dak zijn net zo belangrijk. Controleer dus of de installateur jouw omstandigheden en de eigen veiligheid serieus neemt.
3. Service en garantie
Hoe betrouwbaar je apparatuur ook is en hoe kundig de installatie ook lijkt, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Misschien valt je opwek tegen, of staat er opeens een storing op je omvormer. Goed materiaal en een professionele installatie verkleinen deze risico's, maar niemand kan je beloven dat dit nooit zal gebeuren. Het is daarom verstandig om altijd even de garanties van je installateur te checken. Denk hierbij aan de installatiegarantie, productgarantie en vermogensgarantie. Deze garanties geven je zwart op wit de zekerheid voor als je installatie niet werkt zoals beloofd.
Maar, garanties op papier zijn één ding, de service van je installateur is minstens zo belangrijk. Hoe reageert de installateur als er iets aan de hand is? Een betrouwbare installateur met jaren ervaring zal je niet in de kou laten staan en zorgt voor een snelle en effectieve oplossing. Een installateur die vooral snel geld wil verdienen, zal wellicht minder betrokken zijn bij eventuele problemen na de installatie. Een goede tip: kies je installateur niet alleen op prijs, maar ook op service en betrouwbaarheid. Zo zit je altijd goed.
Overweeg je zonnepanelen?
Wil je ook een doordacht plan voor jouw dak? Plan een gratis adviesgesprek in met onze ANWB Zonexpert, dan kijken we samen naar wat bij jou past. Wij hebben uitgezocht wat het beste materiaal is en wie de beste installateurs zijn, zodat jij met een goed gevoel de beslissing kan maken.
Deel deze pagina