Alles over zonnepanelen
De kans dat jij zonnepanelen op het dak hebt liggen is groot, ruim een derde van alle huishoudens wekt zelf stroom op. Lange tijd leken zonnepanelen alleen maar voordelen te hebben, maar de laatste tijd is er een hoop om te doen. Terugleverkosten, het einde van de salderingsregeling en een overvol stroomnet hebben de situatie flink veranderd. Weten waar je aan toe bent als je zonnepanelen hebt of wilt? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over zonnepanelen.
Zonnepanelen: van wonder tot zondebok
Met zonnepanelen wek je je eigen energie op, gewoon op je eigen dak. Een deel van die stroom gebruik je zelf, maar de meeste mensen leveren het grootste deel terug aan het stroomnet. Zo kunnen ook andere mensen gebruik maken van jouw zonne-energie. Helaas heeft het succes van zonnepanelen ook een keerzijde: al die miljoenen huizen met zonnepanelen leveren steeds vaker meer stroom terug aan het net dan we met z'n allen kunnen opmaken.
De lucratieve salderingsregeling stopt daarom per 1 januari 2027. Daarnaast rekenen de meeste energiemaatschappijen nu al terugleverkosten waardoor je steeds minder verdiend aan de stroom die je teruglevert aan het stroomnet. De oplossing? Meer eigen zonnestroom zelf verbruiken, een dynamisch energiecontract en wellicht zelfs een andere ligging van je zonnepanelen.
ANWB Energie en zonnepanelen: hoe zit dat?
Met een dynamisch contract van ANWB Energie werkt terugleveren met zonnepanelen net even anders: je krijgt altijd de eerlijke, op dat moment geldende prijs voor je teruggeleverde zonnestroom. Tot 2027 saldeer je bovendien je inkoopkosten en de energiebelasting tot aan je eigen verbruik.
ANWB Energie met zonnepanelen (de voor -en nadelen)
✔ Ontvang altijd wat jouw stroom op dat moment waard is: wel zo eerlijk!
✔ Geen terugleverboetes
✔ Maandelijks opzegbaar, zonder boete
✔ Beste optie, ook ná afschaffing van de salderingsregeling
✔ Steentje bijdragen aan de energietransitie
✖ Geen vaste terugleververgoeding
✖ (Heel) soms betalen voor terugleveren bij negatieve stroomprijzen