Wat te doen in Delft
Denk je aan Delft, dan denk je misschien al snel aan Delfts Blauw en ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer. Maar ook is het de stad van gezellige winkelstraten, smalle grachten, knusse hofjes, creatieve breinen en leuke terrassen. Delft bruist en zit vol bezienswaardigheden.
Centrum
Sfeervol shoppen kun je hier volop. Begin op de Voldersgracht uit 1348 en maak er meteen een leuk winkelrondje van door de Vrouwenregtstraat, Vrouwjuttenland, Choorstraat en de Hippolytusbuurt mee te pakken. Onderweg kom je langs een mix van moderne boetiekjes en traditionele zaakjes. Ook Oude- en Nieuwe Langendijk zijn een aanrader. Stop vervolgens even op de Beestenmarkt om een terrasje te pakken. Bij Kobus Kuch bijvoorbeeld, voor hun beroemde huisgemaakte appeltaart waarvan ze maar liefst 60.000 stukken per jaar serveren. Een ander mooi plein is de Markt, met uitzicht op het Oude Stadhuis en de Nieuwe Kerk, waar je het indrukwekkende praalgraf van Willem van Oranje vindt. Ook kun je hier de 376 treden beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Vijf minuten verderop vind je de Oude Kerk. Bekend om haar scheve toren, schitterende glas-in-lood en graven van beroemde Nederlanders als Johannes Vermeer. Ook de hofjes van Delft zijn een bezienswaardigheid op zich, zoals het Hofje van Pauw aan de Paardenmarkt. Met een rondvaart door de Delftse grachten zie je weer een heel andere kant van deze eeuwenoude stad.
Musea
Delft is de stad van Johannes Vermeer, de meester van het licht en natuurlijk wereldberoemd om zijn ‘Meisje met de parel’. Hier werd hij geboren en begraven. In het Vermeer Centrum aan de Voldersgracht krijg je een inkijkje in zijn leven en zie je reproducties van zijn beroemde werken. Waar je bij deze stad ook al snel aan denkt, is Delfts Blauw. Benieuwd naar de geschiedenis en hoe de aardewerken worden beschilderd? Ga dan naar de Royal Delft Experience, waar je door de fabriek mag wandelen om de ambachtslieden aan het werk te zien. Ook kinderen vermaken zich hier volop met een uitdagende fotospeurtocht. Of nog leuker: Science Center Delft waar volwassenen zich vergapen aan onderzoeksprojecten van TU Delft en de kids de handen uit de mouwen mogen steken tijdens verschillende workshops. Last but not least: Museum Prinsenhof. Daar ontdek je hoe Delftenaren hun steentje hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.
Delfst blauw aardewerk
Putdeksel
Smulparade
Voldersgracht
Hofje
Centrum
Café-brasserie Huszár
Lekkernijen
Ben je gek op chocola? Dan ga je de Delftse Donder vast hemels vinden: een chocoladegebakje met slagroom, chocolademousse en ganache. En dan heb je ook nog de Delftse bollen van Bakker Suikerbuik, een flinke soes met slagroom en een dikke laag melkchocolade. Of ga op een warme zomerdag voor een bolletje Delftenaar van De Lelie, oftewel het populairste bolletje ijs met witte chocolade, hazelnootpraliné en amandelen. Het Delftse bruggetje van Stadsbakkerij De Diamanten Ring is een gevuld suikerbrood met gedroogde abrikozen, stukjes kandij en hazelnoten. Volgens oeroud familierecept.
Culturele hotspots
Aan de Zuidkolk huist café-brasserie Huszár in een mooi, groot pand met een industriële inrichting. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en met tientallen soorten bier op de kaart kun je hier ook goed borrelen. Menig Delftenaar is in De Centrale te vinden: vroeger een vleeshal, nu een trendy bar slash restaurant. Ze geven kunstenaars, muzikanten en ontwerpers graag een podium. Vergeet ook niet even langs het Prinsenkwartier te gaan, een broedplaats waar onder andere stadscafé Barbaar zit en het eigenzinnige winkeltje Kunstsuper vol unieke kunstcadeaus.
Naast Vermeer was ook Carel Fabritius (leerling van Rembrandt) een briljante kunstenaar. De stadswandeling Delft, stad van Vermeer en Fabritius leidt je langs verschillende hoogtepunten, waarbij je meer over hem te weten komt. Of spring op de fiets en volg de Delflandroute door het ‘kleine groene hart’. Ervaar 2 uur lang een oer Hollands landschap tussen Rotterdam en Den Haag.
Praktisch
Ga je met de auto naar Delft, dan kun je deze het beste parkeren in een van de vijf parkeergarages. De binnenstad is namelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Pak je de trein, dan is het vanaf station Delft zo’n 10 minuutjes lopen naar het centrum.