Verkeersovertredingen Nederland
De meest voorkomende (lichte) verkeersovertredingen worden langs administratiefrechtelijke weg afgedaan. Dit zijn de zogenaamde Wet-Mulder boetes. Zwaardere verkeersovertredingen worden met een strafbeschikking afgedaan.
Verschillende straffen
De wijze van afdoening van verkeersovertredingen hangt af van de ernst van de overtreding. De hoogte van boetes voor diverse overtredingen is op te zoeken via de website van het Openbaar Ministerie.
Wet Mulder- boete (administratieve sanctie)
Lichtere verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht, vallen niet onder het strafrecht. Deze worden langs administratiefrechtelijke weg af gedaan. De kentekenhouder ontvangt thuis een beschikking van het CJIB. Deze beschikking staat bekend als de Wet Mulder-beschikking en is te herkennen aan de letter “M” in de rechterbovenhoek van de brief. De kentekenhouder moet de boete betalen, waarna de zaak is afgedaan. Mulder-gedragingen worden niet gedocumenteerd, dus je krijgt geen strafblad.
Heb je je auto uitgeleend, en ontvang je een boete? Dan moet jij de boete betalen. In Nederland ontvangt de kentekenhouder (dus niet de bestuurder) de boete en die is dan ook verantwoordelijk voor betaling. Het is niet mogelijk om de boete op naam van de bestuurder te laten zetten. Als je de betaalde boete wilt terugvorderen van de bestuurder, zul je dit zelf moeten regelen.
Ben je het niet eens met de Mulder-boete? Dan kun je in beroep gaan bij de officier van justitie. Via het Digitaal Loket van het CJIB kun je zowel betalen als de foto inzien en in beroep gaan.
Let op
Het gebeurt steeds vaker dat criminelen je proberen over te halen tot het betalen van een nep-boete door een e-mail te sturen. Het CJIB stuurt bekeuringen en aanmaningen alleen per post en nooit per mail. Heb je toch een mail ontvangen, reageer hier dan niet op en maak melding bij de Fraudehelpdesk.
OM- strafbeschikking
Zwaardere verkeersovertredingen, zoals aanzienlijke snelheidsovertredingen en rijden onder forse invloed van alcohol vallen wel onder het strafrecht. De officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) kan voor een aantal veel voorkomende strafbare verkeersovertredingen zelf straffen opleggen. Dit kan door middel van een OM-strafbeschikking. Een strafbeschikking is meestal een boete en wordt door het CJIB verzonden.
De officier van justitie kan geen gevangenisstraf opleggen, dat blijft een taak van de rechter. Dat is bijvoorbeeld het geval bij overtredingen waarbij iemand gewond raakt of overlijdt. Ook kan dat het geval zijn bij herhaaldelijke zware overtredingen (recidive).
Een strafbeschikking wordt wel gedocumenteerd; je krijgt dus wel een strafblad.
Als een bestrafte het niet eens is met zijn strafbeschikking dan kan hij bezwaar maken door verzet in te stellen bij het OM. De strafrechter zal de strafzaak dan in zijn geheel opnieuw beoordelen.
Onderzoek rijvaardigheid en medische geschiktheid CBR
Om aan het verkeer deel te nemen moeten bestuurders medisch geschikt en rijvaardig zijn. Na een aanrijding of overtreding kan het vermoeden ontstaan dat aan die eisen niet meer wordt voldaan. Bijvoorbeeld bij rijden onder invloed of bij onveilig verkeersgedrag. De politie doet dan een melding aan het CBR. Afhankelijk van de feiten die de politie heeft geconstateerd, kan het CBR besluiten dat je een cursus, zoals een Educatieve Maatregel Verkeer, moet volgen of dat je een onderzoek rijvaardigheid moet doen door het CBR.
Je kunt te maken krijgen met het CBR zonder dat je een verkeersovertreding hebt begaan, bijvoorbeeld na een aanrijding of slingeren op de weg.
Wanneer je niet aan de eisen voldoet, wordt je rijbewijs ingevorderd. Je mag dan geen voertuig meer besturen.
Meer informatie:
Website CJIB voor meer praktische informatie over de afdoening van verkeersboetes