Parkeerovertredingen
Op het niet of te weinig betalen van parkeergeld staat een boete, ook wel naheffing van gemeentelijke parkeerbelasting genoemd. Is bezwaar maken mogelijk en hoe gaat dan dan n z'n werk?
Mogelijke beroepsgronden
- Je hebt betaald, kunt het kaartje achteraf tonen maar het was weggewaaid van het dashboard. In veel gemeenten gaat dit beroep niet meer op, daar is opgenomen in de regels dat het kaartje zichtbaar achter de voorruit moet liggen.
- Je had de auto aan de kant gezet voor het verlenen van eerste hulp.
- Je vermelding als kentekenhouder in het kentekenregister is onjuist.
- Je hebt als autoverhuurder je auto verhuurd (voor maximaal drie maanden).
- Je auto is gestolen of gebruikt door een joyrider.
- Na betaling van naheffing en wielklemkosten heeft het langer dan één uur geduurd voordat je auto ontklemd was.
Ongeldige beroepsgronden:
- Je was geld wisselen en was net te laat terug bij de auto.
- Je vindt de naheffing te hoog.
Bezwaar mogelijk?
Dien een bezwaarschrift binnen zes weken na dagtekening in bij de directeur van de Gemeentebelastingen per adres Dienst Stadsbeheer Parkeren ('Parkeerbeheer' van de betreffende gemeente).
Zorg ervoor dat:
- het bezwaar duidelijk is omschreven;
- bewijsstukken meegestuurd zijn;
- het aanslagnummer is vermeld;
- naam, adres en datum zijn vermeld;
- je ondertekend hebt.
Wordt het bezwaarschrift ongegrond verklaard? Dan is het nog mogelijk om binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak in beroep te gaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof te Arnhem, Den Bosch, Amsterdam, Den Haag of Leeuwarden.
Vergissingen en coulance
Er zijn situaties waarbij er duidelijk sprake is van een vergissing. Er is dan weliswaar niet op de juiste manier voldaan aan de belastingplicht, maar het zou onredelijk zijn om (meerdere) naheffingsaanslagen op te leggen. Denk bijvoorbeeld aan het vergeten van het (tijdig) doorgeven van een nieuw kenteken voor een parkeervergunning, het aanmelden van een ander kenteken via een parkeerapp of het verkeerd intoetsen van het kenteken bij de parkeerautomaat. In de hiervoor genoemde gevallen is het vaak zinvol om bezwaar te maken en om coulance (inschikkelijkheid) te vragen.
Wegslepen
Een auto mag worden weggesleept als hij gevaarlijk staat, het verkeer belemmert of geparkeerd staat op een invalidenparkeerplaats. Is je auto onterecht weggesleept, dien dan binnen zes weken een bezwaarschrift in bij Burgemeester & Wethouders van de betreffende gemeente.
In dit bezwaarschrift moet je:
- kopie kennisgeving wegslepen overleggen
- je naam + adres + datum bezwaarschrift vermelden
- de gronden van het bezwaarschrift vermelden
- ondertekenen.
Indien het bezwaarschrift ongegrond is verklaard, is het nog mogelijk om binnen zes weken in beroep te gaan bij de rechtbank.
Deel deze pagina