Hoelang gaat een fietshelm mee?
Alles over de levensduur van je fietshelm
Als je zuinig omspringt met je fietshelm, gaat-ie vanzelfsprekend langer mee. Maar hoelang? En: hoe onderhoud je de helm? Kun je onderdelen vervangen? Wij hebben de antwoorden en geven je tips.
Levensduur fietshelm
Bij normaal gebruik is de levensduur van een fietshelm drie tot vijf jaar, afhankelijk van hoe vaak en intensief je hem gebruikt. De productiedatum staat in de binnenkant van de helm, maar je mag ook rekenen vanaf de datum dat je ’m hebt aangeschaft. Je kunt de levensduur van je helm verlengen door ’m in goede conditie te houden. Zo doe je dat het best:
- Laat je helm niet vallen of hard ergens tegenaan stoten. Alleen als het EPS-schuim in de helm intact is, kan het klappen opvangen.
- Bewaar de helm niet in het (zon)licht: uv-straling tast het materiaal aan.
- Maak de helm schoon met een vochtige doek. Dompel ’m niet onder in water.
- Berg de helm niet op als hij nat is van regen of transpiratie. Laat hem eerst langzaam drogen. Of gebruik onderweg een waterbestendige regenhoes voor je helm.
Wanneer je fietshelm vervangen?
Vervang de helm na uiterlijk vijf jaar, ook als de helm nog zo goed als nieuw is en nauwelijks is gebruikt. De materialen verouderen namelijk, waardoor de helm minder impact kan opvangen. Als de helm bij een val of aanrijding een stevige klap opvangt, kun je hem beter gelijk vervangen, omdat-ie door de beschadiging een tweede klap nauwelijks opvangt. Dit geldt voor alle fietshelmen. Wielrenhelmen, mountainbikehelmen, speedpedelec-helmen et cetera: de meeste zijn op eenzelfde wijze en met dezelfde materialen gemaakt. Laat je niet verleiden door schijnveiligheid en draag dus geen fietshelm die al een klap heeft geïncasseerd.
Zoek je een nieuwe fietshelm? Bij ANWB shop je goedgekeurde helmen van verschillende merken.
Moet je altijd de hele helm vervangen?
Bij sommige fietshelmen zijn bepaalde onderdelen te vervangen. Dit is eigenlijk alles wat gemakkelijk los te maken is, zoals een klikgesp, kinbandjes en velcro-patches. Het verschilt alleen wel per helmmerk. Deze informatie vind je over het algemeen terug in de productomschrijving bij de helm van jouw keuze.
Nieuwe helm, waar laat je de oude?
Wat recycling lastig maakt, is dat een helm uit verschillende materialen bestaat, zoals EPS (vulling, piepschuim), ABS of PC (schil en buitenkant). Deze materialen zitten vaak stevig aan elkaar vastgelijmd en zijn dus moeilijk te scheiden. Recyclen van je oude helm doe je (vooralsnog) zo: Haal je oude helm uit elkaar. De plastic onderdelen kunnen bij het plastic afval. Het EPS lever je schoon van lijmresten in bij de milieustraat. Gooi de helm nooit zomaar in de kliko, dan wordt-ie verbrand of hij belandt op de vuilnishoop terwijl juist alle onderdelen geschikt zijn voor een tweede en derde leven.
Recycling is een belangrijk onderwerp binnen de ANWB. Op dit moment kijken we samen met leveranciers naar duurzaamheidsstrategieën waarbij je je oude helm achter kunt later in de winkel.
Ga je een fietshelm kopen? Kijk hier voor aankooptips en kies de juiste helm voor jou.
Deel deze pagina