Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke fiets past bij mij?

Keuzehulp voor de beste fiets

Wordt het een stoere mountainbike of een hippe schoolfiets? Ga je voor een stadsfiets of voor een e-bike, of is dat ongeveer hetzelfde? Zo veel mensen, zo veel fietsen, zo veel wensen. Daarom deze keuzehulp, met als uitgangspunt: jij. Vind het antwoord op de vraag: welke fiets past bij mij?

Het is verleidelijk om de fiets te kopen waar je meteen verliefd op wordt. Maar houdt die liefde stand als je vervolgens nog jaren in de regen naar school moet fietsen op een mountainbike zonder spatborden of bagagedrager? Of wekelijks naar de stad fietst op een dure e-bike die na enkele maanden gestolen wordt? Maak het jezelf makkelijk. Begin bij het begin: waarvoor wil je de fiets gebruiken?

Woon-werk fietsen

Ritjes over afstanden van 10-40 km, heen en weer terug, meerdere malen per week. Eerlijk verdiende zweetparels beleef je niet als bonuspunten. Je wilt fietsen omdat het gezonder is, en goedkoper. Plus: niet meer in de file. Nu nog hopen dat je het volhoudt. Geen zin in onderhoud of pech? Ga dan voor een fiets met naafversnelling en/of riemaandrijving (wel duurder).

  • Elektrische fiets of e-bike

    Wil je wel fietsen, maar niet moe worden op afstanden tussen de 10 en 20 km enkele reis, dan biedt een elektrische fiets uitkomst. Maar, welke e-bike past bij jou? Welk type motor kies je, en hoe zit het met de accu en de versnellingen? Welke e-bike het ook wordt, veilige stallingsruimte verdient aanbeveling. Ook op de bestemming, want fietsdiefstal is een serieus risico.

    Met onze keuzehulp vind je de e-bike die bij jou past

  • Speed pedelec of speedbike

    Perfect als je langere afstanden, 30-50 kilometer, wilt overbruggen. Vooral populair bij mensen die serieus van fietsen houden. Niet goedkoop en een geduchte concurrent van de auto. De maximum snelheid is 45 km/uur. De speedbike is daarmee voor de wet geen gewone fiets, maar vergelijkbaar met een bromfiets. Het kan geen kwaad om eerst ervaring op te bouwen met dit type fiets, voordat je je op volle snelheid in de spits waagt.

    E-bike versus speedbike: de verschillen

  • Sportieve fiets

    Je fietst graag het luie zweet eruit van en naar je werk. Op het werk neem je een douche en je bent weer zo fris. Met een hybridefiets heb je een sportieve zit, met het gemak van spatborden, drager en versnellingen. Wel iets zwaarder dan een echte sportfiets, zoals een racefiets of mountainbike.

Naar school

Je kind maakt ritjes naar school tussen de 1 en 15 kilometer, naar de sportclub en naar vrienden. De schoolfiets wordt vaak buiten geparkeerd. 'In een fietsenstalling? Echt niet, dat is 30 meter extra lopen'. Daarom willen ouders een robuuste en ook een veilige fiets. Kinderen neigen vaak naar de hippe fiets.

  • Schoolfiets

    De schoolfiets lijkt nog het meest op een stadsfiets in camouflagekleding. Sober en degelijk, maar dan in trendy kleuren, vaak met dikkere banden en een krat voorop. Veel variatie mogelijk, van opoefiets tot transportfiets of sportief model. Populair in weer en tegenwind en toch betrekkelijk onderhoudsarm zijn de modellen met een naafversnelling. Een krat voorop is lastig in de fietsenstalling én beinvloedt de rijeigenschappen. Zeker met een zware schooltas erin.

  • Elektrische schoolfiets

    Als hierboven, maar dan met accu-ondersteuning voor als er veel fietskilometers weg te trappen zijn. Wel wat duurder, maar altijd nog goedkoper en gezonder dan de bus of trein. Aandachtspuntje: de e-schoolfiets is vandaalgevoeliger en aantrekkelijker voor fietsendieven.

Fiets mee zonder fietsendrager

Je wilt een fiets meenemen, maar de ruimte is beperkt. Bijvoorbeeld in de trein, camper of op de boot. Of je hebt geen trekhaak op de auto.

  • Vouwfiets

    Met een vouwfiets ben je verzekerd van je eigen fiets, waar je ook heengaat. Handig als je bijvoorbeeld naar het centrum van de stad moet, liefst zonder auto. Er zijn ook e-vouwfietsen. Een vouwfiets vergt wel wat tilkracht, het gewicht is dus een dingetje.

  • Sportieve fiets

    Iets meer gedoe: een racefiets of mountainbike passen achterin de meeste auto's als je de wielen en eventueel het zadel eraf haalt. Wel even de achterbank plat leggen. Uitvalnaven en snelspanners zijn het geheim van de snelle (de)montage. Oefen thuis of het je lukt om de fiets weer in elkaar te zetten.

  • Deelfiets

    Een deel- of huurfiets is al op je bestemming. Denk aan een OV-fiets (abonnement nodig), Mobike, Flickbike en nog veel meer aanbieders. Check van tevoren of en welke aanbieders er op je bestemming zijn.

Korte ritjes

Naar de supermarkt, sport en naar vrienden en familie in de buurt. Voor jou is de fiets op korte afstanden net even wat makkelijker en sneller dan de auto. Je zet hem vervolgens gewoon ergens neer, vaak op straat. Voor onderhoud en stalling heb je geen aandacht of budget.

  • Stadsfiets

    Bij de stadsfiets geldt: hoe minder toeters en bellen, hoe minder er kapot kan gaan. Versnellingen en elektrische ondersteuning heb je voor deze ritjes niet nodig. Bij voorkeur met dichte kettingskast, want minder onderhoudsgevoelig.

  • Tweedehands fiets

    Goedkoper in de aanschaf, en áls de fiets gestolen wordt ben je niet meteen een fortuin kwijt. Maar, zorg dat je geen miskoop doet.

  • Deelfiets

    Je steekt je geld niet in een fiets, maar betaalt voor het gebruik. De risico's zijn voor de deelfietsaanbieder, zoals diefstal en panne. Er zijn verschillende aanbieders, allemaal met een eigen systeem.

Meenemen op de fiets

Boodschappen, kinderen of huisdier mee: de fiets is een fijn transportmiddel. Er kunnen meer spullen mee dan je misschien denkt. Je kunt makkelijker parkeren dan met de auto en je haalt nog een frisse neus ook.

  • Transportfiets met krat of mand

    De dagelijkse boodschappen of je huisdier kun je meenemen in een krat of mand voor op je fiets. Zware bagage vóór, aan het stuur of op een bagagedrager, kunnen de rijeigenschappen nadelig beïnvloeden. Niet geschikt voor kinderen. Huisdier onderweg veilig vastzetten met tuigje en riem.

  • Bakfiets

    De wekelijkse boodschappen, je kinderen, je huisdier, er past heel veel in de bakfiets. Let bij kinderen goed op de veiligheid. Zwaar transport? Dan is een elektrische bakfiets een uitkomst. Omvang en lengte zijn nadelen, daardoor zijn bakfietsen soms wat onhandig in het verkeer. Stuureigenschappen, laadvermogen en omvang verschillen per model.

  • Fietskar

    Geschikt voor boodschappen en honden, voordeel: je laat de fietskar thuis als je hem niet nodig hebt. Er zijn veel verschillende fietskarren, van eenwielers voor de vakantiebagage tot fietskarretjes voor twee kinderen.

Kinderen mee?

Fiets veilig en lees meer over alle mogelijkheden op de fiets.

Fietstochtjes maken

Een ontspannen rondje fietsen. Vanuit huis of op een mooie plek waar je met de auto naartoe gaat, de fiets mee op de fietsendrager. Afstanden tussen de 20 en 70 kilometer, meer mag natuurlijk ook. Geen zin in onderhoud of pech? Ga dan voor een fiets met naafversnelling en/of riemaandrijving (wel duurder).

  • Hybridefiets

    Zelf trappen en een sportievere zit: de hybridefiets is licht van gewicht en houdt je fit omdat je zelf alle energie levert om vooruit te komen. Kan mee op de meeste auto's vanwege het lage gewicht. Een hybride is een sportieve fiets, maar wel van alle gemakken voorzien: bagagedrager, spatborden, bidonhouders en veel versnellingen.

  • Elektrische fiets of e-bike

    Grotere afstanden of snellere fietsmaatjes zijn geen probleem meer dankzij de elektrische fiets. Je snelheid bepaal je zelf, maar hoe meer energie de accu moet leveren, hoe eerder de accu leeg is. Oplossing: zelf harder trappen, tussendoor opladen of een (fiets met) grote accu aanschaffen. Andere eigenschappen die de keuze mede bepalen: de plaats van de motor in de fiets en het gewicht van de fiets ‒ stel dat de e-bike mee moet op een auto met een lage kogeldruk. De accu is betrekkelijk zwaar; los meenemen in de auto scheelt gewicht op de trekhaak en verkleint de kans op diefstal.

Sporten op de fiets

Aan je conditie werken op de fiets. Jezelf afmatten of sportief op stap met je gezin of vrienden. Er zijn verschillende fietsen die het geweldig leuk maken om te sporten. Extra mooi: sporten wanneer het jóu uitkomt. Doe jezelf een plezier en schaf behalve een fiets en een fietsbroek ook een helm en een bel aan.

  • Mountainbike

    Van speels ronddartelen in het bos, genieten van de natuur tot een pittige training heuvel op, heuvel af: de mountainbike is veelzijdig, thuis in elk  terrein.

  • Racefiets

    Hard fietsen op een lichtgewicht fiets, een rondje in de buurt of een langere afstand van A naar B. De racefiets is er voor gemaakt, maar dan wel op verhard wegdek. Je kunt zo hard fietsen als je zelf wilt en kunt, maar vergeet niet dat de openbare weg en fietspaden geen racebaan zijn: in de eerste plaats ben je een verkeersdeelnemer.

  • Gravelbike

    Nieuwkomer op de markt. Robuuster dan de racefiets ‒ handig als je ook graag op onverharde wegen, midden in de natuur fietst. Of niet van bandenplakken houdt.

Fietsvakantie

Met volle fietstassen op pad, lange ritten maken. Je fietst al gauw 40 km, maar als het lekker gaat wellicht 100 km per dag. Misschien wel naar het buitenland. Onderhoud en sleutelen is geen hobby, maar het hoort bij dat onafhankelijke gevoel dat je hebt als je met de fiets op vakantie gaat. Je houdt ervan om op jezelf aangewezen te zijn: ook dat is vrijheid voor jou.

  • Sportieve fiets

    De meeste fietsen zijn geschikt voor (korte) fietsvakanties. Het belangrijkste is: je moet bagage kunnen meenemen, en het liefst zorgeloos kunnen fietsen. Dus veilig en zonder pech. Zodra de heuvels in zicht komen zijn versnellingen onmisbaar. E-bikes zijn dan bijzonder prettig, liefst met midden of achtermotor. De afwegingen zijn complex, laat je goed adviseren.

  • Vakantiefiets

    Als je langer op pad gaat en meer kilometers maakt, leer je vanzelf wat jouw ideale vakantiefiets is. Met oplopende prijskaartjes: je kunt je lekker zittende mountainbike of andere oude fiets ombouwen tot vakantiefiets. Of een standaard trekkingbike kopen, al dan niet elektrisch. Of een vakantiefiets op maat en wens laten bouwen. Keuze genoeg, ontdek eerst wat bij jou past voordat je veel geld uitgeeft.

Help mij een nieuwe fiets kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!