Hoe kies je een nieuwe (en goede) fietsaccu?
Menig e-biker ziet op tegen het moment dat de fietstochten korter worden omdat de accu van z’n e-bike steeds eerder leeg is. Dit betekent dat de accu eigenlijk op is. Gewoon een nieuwe kopen klinkt aanlokkelijk, maar vraagt om een kritische blik. Ook vanwege de veiligheid!
Fietsaccu’s zijn – helaas – niet gestandaardiseerd. Bijna alle fietsen hebben tegenwoordig een lithium-ionaccu, maar zelfs binnen een fietsmerk worden veel verschillende accu’s gebruikt.
Een fietsaccu in de bagagedrager is heel anders dan een accu die in het frame is weggewerkt. En ook onder bagagedragers huizen veel verschillende powerpacks. Net als de andere onderdelen op je fiets is de keuze voor de accu gemaakt door de fabrikant van je fiets. Accu’s van bijvoorbeeld Bosch, Shimano, Panasonic of Bafang vind je terug bij meerdere fietsmerken en modellen.
Zoek de juiste accu
Om een nieuwe fietsaccu te kunnen kopen, heb je informatie over je fiets nodig zoals fietsmerk, het model plus eventuele specificaties en het modeljaar van de fiets. Dubbelcheck of de accu van je keuze overeenkomt met de accu die nu op je fiets zit. Klopt de stekkeraansluiting? Heb je de juiste oplader? Dat laatste is ook belangrijk; bij sommige, vaak duurdere fietsen kun je kiezen welke capaciteit je wilt. Je kunt dan een 400 Wh-accu vervangen door een 500 Wh, zodat je grotere afstanden kunt afleggen zonder tussentijds te laden.
Je kunt kiezen voor een originele accu, van hetzelfde merk als de accu die bij aankoop in je fiets zat. Deze zijn meestal duurder dan de vervangende accu’s van andere fabrikanten.
Veiligheid voorop
Minstens zo belangrijk is natuurlijk de veiligheid van de fietsaccu. Meerdere factoren kunnen die nadelig beïnvloeden, zoals een ondeugdelijk productieproces, blootstelling aan grote hitte of beschadiging tijdens transport. De accu kan daardoor een brandbom worden die bijna niet te blussen is. Daarmee wil je geen risico nemen. Kies daarom een originele of een passende accu van een betrouwbare (web)winkel. In de ANWB Webwinkel zijn zowel originele als hoogwaardige ANWB-fietsaccu’s te koop.
Online zijn veel leveranciers te vinden die nieuwe fietsaccu’s kunnen leveren, maar hoe weet je welke winkel veilige producten levert? Dat is lastig. Je kunt proberen uit te pluizen of een leverancier een goede reputatie heeft, bijvoorbeeld op de websites van de ANWB, Consumentenbond of Thuiswinkel Waarborg. Op reviewwebsites als Trustpilot en Kyoh staan recensies, al weet je niet wie die geschreven heeft. Check altijd de website van het keurmerk, de reviewer of de consumentenorganisatie. Vertrouw niet blind op een keurmerk, logo of recensie die op de website van de accu-webwinkel zelf staat, want daarmee kan gesjoemeld zijn.
Bestellen in het buitenland: wel of niet doen?
Het is verleidelijk om te zwichten voor de goedkoopste fietsaccu. Begrijpelijk, maar besef wel; hoe verder weg gekocht, hoe lastiger te controleren én verhaal te halen als het misgaat. Een fietsaccu buiten Nederland kopen, raden we daarom niet aan. Durf je het toch aan, wees dan extra kritisch bij webwinkels in het buitenland, zeker buiten de EU.
Anders dan bij tuinstoelen of winterschoenen, gaat het bij accu’s ook om veiligheid en brandgevaar. Ook al kun je (proberen) de webwinkel aansprakelijk (te) stellen als het fout gaat: welke risico’s wil je nemen voor een goedkopere fietsaccu van schimmige komaf?
Reviseren: als nieuw
Je oude fietsaccu laten reviseren is ook een oplossing. Dit is een uitkomst voor accu’s die niet meer verkrijgbaar zijn. Bovendien is reviseren vaak goedkoper dan een nagelnieuwe accu. Ook hier zijn risico’s aan verbonden, lees je goed in over de voor- en nadelen van reviseren.
Dit gebeurt er met je oude fietsaccu
Bekijk het fietsaccu aanbod bij ANWB
Wil je meer weten over fietsaccu’s? Lees de artikelen in het dossier Fietsaccu van de ANWB.