Geef je kinderen fietservaring
Tips van ANWB Streetwise
Onze kinderen fietsen steeds minder. Doen we niks dan gaat een hele fietsgeneratie verloren. Oefen daarom op tijd - en vooral vaak - met je kinderen. Een paar tips van een van onze Streetwise-expert.
ANWB Streetwise geeft praktische verkeerseducatie op basisscholen. Waaronder fietsvaardigheid. Echter, niet elke school doet hier aan mee. Sterker nog: het aantal scholen dat een verkeersexamen afneemt, daalt. Het maakt echter niet uit of de school van je kinderen wel of niet aan verkeersonderricht doet. Je kunt als ouder heel eenvoudig het heft in eigen handen nemen.
Bas van Rossen, operationeel manager van Streetwise, geeft een paar tips om de fietsvaardigheid en -veiligheid van je kind te vergroten.
1. Meters maken
De beginnende fietser moet vooral veel meters maken. Daar kun je volgens Van Rossen niet vroeg genoeg mee beginnen. “Teken met stoepkrijt een parcours op een pleintje of brede stoep. Zet er lijnen in waar ze moeten stoppen. Zo leren ze sturen en remmen. Rijdt je kind nog met zijwieltjes, leer hem of haar dan toch al om bij het stoppen de voeten aan de grond te zetten. Dan vergeten ze dat niet zodra de zijwieltjes er af gaan”, weet Van Rossen.
2. Verken de route
Wanneer het zover is dat je kind zelfstandig naar school kan fietsen, is het aan te raden om de route eerst grondig samen te verkennen. Is het de route naar de basisschool, dan is deze vaak al bekend. Toch is het totaal anders wanneer een kind alles zelf moet doen. Dit is van nog meer belang wanneer ze naar de middelbare school gaan. “Dan fietsen ze een nieuwe, vaak langere en in het begin onbekende route. Verken deze weg op tijd en doe het samen. Liefst voor of in de zomervakantie en doe het een aantal keren. Begin er dus niet mee net voor de school begint. Het heeft echt even tijd nodig”.
Meer tips voor veilig naar school fietsen
3. Leg uit wat de gevaarlijke punten zijn
Van Rossen geeft aan dat het heel belangrijk is om tijdens die verkennende fietstochten aan te geven wat de gevaarlijke punten zijn. “Benoem de verkeersborden en wegmarkeringen. Vertel bijvoorbeeld ook over de dode hoek bij vrachtwagens. Dat je als fietser altijd moet kijken of je de chauffeur via de spiegel kunt zien en of hij jou ziet. Twijfel je? Stop dan en wacht op wat de vrachtwagenchauffeur doet. Dan voorkom je een gevaarlijke situatie. Deze routeoefening kun je natuurlijk ook uitvoeren op weg naar de sportclub of het centrum. Plekken waar je kind vaker naar toe zal gaan.“
4. Kies de juiste fiets
Moet er een nieuwe fiets komen, kies dan liever niet voor een omafiets, maar voor een wendbaardere versie. Zoals een mountainbike of een stadsfiets. Dat maakt fietsen in lastige situaties gemakkelijker dan op een grote omafiets. Met een robuuste bagagedrager. Een schooltas met boeken weegt al snel ruim 10 kilo. Die moet stevig achterop, liefst met een beugel. Rechtopstaand. Dat is steviger en vermindert overhellen.
Fietsen met een kratje voorop, die je heel vaak ziet tegenwoordig, zijn minder veilig. Een tas in de krat - of aan het stuur - maakt het sturen zwaar. Hierdoor is reageren op onverwachte bewegingen van de fiets minder makkelijk. Bovendien ziet je kind door de krat niet goed wat er voor het voorwiel gebeurt. Een gat in de weg of een glad putdeksel kan dan sneller voor een val zorgen.
7 extra tips voor de juiste schoolfiets
5. Zorg dat je kind zichtbaar is
Tot slot wil Van Rossen de ouders op het hart drukken dat goed onderhoud en een regelmatige controle van bandenspanning, remmen en verlichting van belang is. “En zorg dat je reserveverlichting op voorraad hebt. Verlichting is vaak niet eenvoudig of meteen te repareren. Maar met een noodlampje dat je aan stuur of bagagedrager monteert, blijft je kind goed zichtbaar”.
Tips op een rijtje
- Leer je kind al op hele jonge leeftijd fietsen.
- Teken een parcours op stoep of plein en leer je kind bochten maken, remmen en stoppen.
- Fietst je kind nog met zijwieltjes? Laar hem of haar dan toch om de voeten op de grond te zetten bij het stoppen. Dan wordt dit een automatisme en valt je kind niet om wanneer de zijwieltjes eraf gaan.
- Leer je kind remmen op natte ondergrond om het verschil te voelen.
- Gaat je kind naar de middelbare school? Verken dan al in een vroeg stadium de route en rij deze een aantal keren om vertrouwd te raken.
- Fiets de route een paar keer tijdens de schoolperiode. Dan is het namelijk drukker op de weg.
- Benoem tijdens deze verkenningstochten alle borden en wegmarkeringen.
- Bespreek alle mogelijke onveilige situaties: onoverzichtelijke kruisingen, gladde putdeksel en wegmarkeringen.
- Geef vooral aandacht aan vrachtwagens. Leer je kind dat als hij of zij de chauffeur in de spiegel ziet, de chauffeur jou ook ziet. Heeft de vrachtwagens camera’s in plaats van spiegels, stel je dan aan de rechterzijkant ACHTER de vrachtwagen op. Ga nooit naast een vrachtwagen staan.
- Geef aan wat de juiste plek op de weg is.
- Moet er nog een fiets worden gekocht? Kies dan voor een lichte, handelbare fiets. Vermijd kratten voorop omdat deze het zicht naar voren beperken.
- Controleer regelmatig verlichting, remmen en bandenspanning en laat de fiets volgens schema onderhouden.
- Zorg voor reserveverlichting in de vorm van noodlampjes die je aan stuur of bagagedrager kunt hangen.
Elk kind veilig op de fiets
Elk kind veilig op de fiets daar gaan we voor bij ANWB. Lees wat we doen op het gebied van verkeersveiligheid voor kinderen op de fiets en hoe je mee kunt helpen.
Deel deze pagina