Elektrische fiets voor woon-werkverkeer
7 belangrijke eigenschappen
Goed plan, lekker op de fiets naar het werk. Bedenk je wel: een e-bike die dag in dag uit wordt gebruikt, in weer en wind, krijgt het flink voor zijn kiezen en moet tegen een stootje kunnen. Waar moet zo’n elektrische fiets voor woon-werkverkeer aan voldoen? Zeven belangrijke eigenschappen.
1. Stabiliteit
Belangrijk bij een elektrische fiets voor woon-werkverkeer: kies altijd een e-bike met een stabiel frame. Stabiliteit staat garant voor prettige rijeigenschappen. De e-bike stuurt niet alleen zuiver, maar heeft ook een goede rechtuitstabiliteit. Daarnaast zorgt een stijf frame voor goede wendbaarheid in de bochten. Ook zwaardere personen hebben baat bij een stabiel frame.
Let bij de keuze ook op het maximaal toegestaan totaalgewicht (MTT), de optelsom van het gewicht van de berijder, eventuele bagage én de fiets zelf.
2. Goede wegligging
De wegligging van een e-bike is afhankelijk van een aantal factoren, maar wordt in de eerste plaats bepaald door de banden. Kies liever voor een iets bredere band, dat fietst niet alleen veiliger, maar verhoogt ook het comfort. Controleer iedere twee weken of de banden nog voldoende spanning hebben. Pomp de banden op tot ongeveer 4 bar. Een goede kwaliteitsband heeft een lagere rolweerstand, spoort beter, heeft een betere grip, gaat langer mee en heeft een goede lekbestendigheid.
3. Betrouwbaar ondersteuningssysteem
Het spreekt voor zich, dat je van een woon-werk e-bike een hoge mate van betrouwbaarheid verlangt. Kies daarom altijd voor een e-bike van een gerenommeerd merk met een aandrijfsysteem dat goed bekend staat. Aangezien een woon-werk e-bike tijdens alle seizoenen wordt gebruikt, heeft een middenmotor met achterwielaandrijving de voorkeur. Dan ben je ook in de herfst en winter veilig onderweg. En doemt er een heuvel op, dan heb je voldoende power tot je beschikking.
Krijg je onderweg pech met je fiets? Met Wegenwacht Fiets is de beste pechhulp altijd dichtbij.
4. Accu met inhoud
Wie dagelijks 30 tot 40 kilometer moet overbruggen, zit niet te wachten op een accu met een kleine actieradius. Natuurlijk is het altijd verstandig om de oplader mee te nemen om op werk bij te tanken, maar het is verstandig om een accu te kiezen met minimaal 400 Wh inhoud. Nog mooier is 500 Wh of meer, dan kun je op je woon-werk e-bike meerdere dagen je werkafstand overbruggen zonder bij te laden.
Meer tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen.
5. Accu met korte laadduur
Onderzoek wijst uit dat Nederlanders gemiddeld 7,4 kilometer per dag afleggen om van en naar het werk te gaan (CBS). Een grote accu is dan niet echt noodzakelijk. Je kunt dan beter investeren in een acculader die de accu snel(ler) oplaadt. Dit is voordeliger dan de aanschaf van een grotere accu.
6. Goede zithouding en comfort
De keuze van de juiste framemaat vertaalt zich naar een goede zithouding op de e-bike. Laat je daarom goed voorlichten door de fietsspecialist en indien mogelijk opmeten. Ga in ieder geval ook proefrijden! Bij het comfort van een woon-werk e-bike speelt de vering een belangrijke rol. Voorvorkvering, balhoofdvering en zadelpenvering bepalen in hoge mate het comfort, maar al deze veeroplossingen kunnen ook tegen je werken. Een te slappe vering heeft duidelijk invloed op de rijeigenschappen van de e-bike. De fiets gaat weker aanvoelen en zal minder strak sturen. Bepaal tijdens een proefrit wat het prettigst aanvoelt.
Daarnaast speelt het zadel ook een zeer belangrijke rol bij het fietscomfort. Kies je voor een breed, smal, zacht of hard zadel? Standaard is de e-bike uitgerust met een productiezadel. Hier kun je natuurlijk van afwijken en kiezen voor een zadel dat beter bij je past.
Dit is de perfecte fietsafstelling
7. Bezuinig niet op de aankleding
Een woon-werk e-bike moet voorzien zijn van een aantal basisonderdelen. Kies liever voor riemaandrijving of voor een dichte kettingkast dan voor een open systeem. Onderhoud aan een e-bike met een riem of een dichte kettingkast is te verwaarlozen. Bij sportieve modellen wordt vaak gekozen voor een kleine, half open kettingscherm en een derailleursysteem. Op zich is hier niets op tegen, echter je moet vaker aan de bak met kettingreiniger en smeermiddelen. Robuuste spatborden die tegen een stootje kunnen, zijn een must. Daardoor blijft de fiets schoner en heb je minder last van opspattend vuil op je kleding en schoenen.
Daarnaast moet de e-bike voorzien zijn van een bagagedrager, het liefste met MIK HD voorbereiding, waardoor je eenvoudig een tas met laptop kunt aanhaken. Goede verlichting, liefst met voeding via de accu, zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Wel zo veilig, vooral in het najaar en de winter. Wie de fiets wil pimpen met functionele extra’s kan denken aan: ergonomische handvatten, een bidonhouder, een fietspompje en een telefoonhouder.
Dit zijn alle ANWB fietsaccessoires
Elektrische fietsen voor woon-werkverkeer
Sterke motoren, veel remvermogen en een strak design: in onze e-bike vergelijker vind veschillende modellen die geschikt zijn voor woon-werkverkeer
Krijg je pech onderweg van of naar je werk? Met pechhulp voor je fiets ben je snel weer op weg. Ontdek de voordelen van Wegenwacht Fiets.