Het kenteken overschrijven
Bij de koop van een kentekenplichtig voertuig moet het kenteken op naam worden gesteld. Je kunt het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kun je het voertuig online overschrijven.
Overschrijven
Bij de koop van een auto van een particulier of een niet RDW erkende garage moet je het kenteken online of via een RDW kentekenloket overgeschrijven. Voor het online overschrijven van het kenteken heb je een kentekencard nodig (met een papieren kentekenbewijs kun je niet online overschrijven), de volledige tenaamstellingscode, een identiteitsbewijs met NFC-chip, een telefoon met NFC chiplezer en de DigID-app. Ook moet je kunnen betalen via Ideal.
Het online overschrijven van het kenteken gaat als volgt:
- Ga naar de webpagina overschrijven kenteken van de RDW
- Log in met uw DigID-app, rijbewijs of identiteitskaart
- Geef uw e mail adres op
- Geef het documentnummer van de kentekencard op en de twee delen van de tenaamstellingscode.
- Geef akkoord en betaal de kosten via Ideal.
Je ontvangt na het doorlopen van het online overschrijven drie e mails op het opgegeven e mailadres. Na ontvangst van de tweede e mail is het kenteken overgeschreven en draag je de verantwoordelijkheden van de kentekenhouder. In de derde mail ontvang je linken voor het downloaden van het tenaamstellingsverslag, het vrijwaringsbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode. Let op de linken in deze e mail zijn 30 dagen geldig. Het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je per post.
Het overschrijven van het kenteken bij een RDW kentekenloket gaat als volgt:
- Ga met de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode óf het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kun je het voertuig online overschrijven.
- Daar wordt het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar gezet. Na afloop van de transactie krijg je twee documenten mee: het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag.
- Het vrijwaringsbewijs is voor de vorige eigenaar, het tenaamstellingsverslag voor de nieuwe. Het tenaamstellingsverslag bevat de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
- Als er een kentekencard was, wordt deze doorgeknipt. De doorgeknipte kentekencard is voor de vorige eigenaar. Gaat het om een papieren kentekenbewijs, dan wordt er een kruis doorheen gezet. Ook deze is voor de vorige eigenaar.
- De RDW stuurt per post de kentekencard.
- Tegelijk met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen de twee delen de volledige tenaamstellingscode van 9 cijfers in totaal.
Let op:
- Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed te bewaren. Bewaar deze apart van de kentekencard. Deze code is nodig om het voertuig over te kunnen schrijven.
- Bij overlijden van de kentekenhouder moet het kenteken binnen 5 weken overgeschreven worden.
Overschrijven door RDW erkende verkoper
Bij de koop van een voertuig bij een RDW erkende garage mag deze het kenteken overschrijven.
Dit gaat als volgt:
- Je overlegt je geldige legitimatiebewijs en de verkoper regelt vervolgens de tenaamstelling.
- Bij het afhalen van het voertuig krijg je niet alleen het voertuig mee, maar ook een zogeheten tenaamstellingsverslag. Deze bevat de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
- De RDW stuurt per post de kentekencard.
- Met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen de twee delen de volledige tenaamstellingscode van 9 cijfers in totaal.
Let op:
Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed te bewaren. Bewaar deze apart van de kentekencard. Deze code is nodig om het voertuig over te kunnen schrijven. Ben je de code kwijt? Vraag dan rechtstreeks online bij de RDW op. Binnen enkele minuten staat deze in je mailbox.
Het vrijwaringsbewijs
Het vrijwaringsbewijs is het enige geaccepteerde bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen als kentekenhouder (APK, verzekering, belasting en verkeersboetes). Je krijgt een wit vrijwaringsbewijs bij overschrijving bij het kentekenloket of een groen bewijs van RDW erkende garages en slopers.
Let op:
Accepteer geen 'afstandsverklaring' of iets dergelijks in plaats van het officiële vrijwaringsbewijs.
Meer informatie is te vinden op de website van de RDW.
Let op: vraag een nieuw kentekenbewijs of tenamstellingscode alleen aan op de website van de RDW. Er zijn ook andere websites die deze dienst aanbieden en vaak lijken deze websites ook op die van de RDW. Zij rekenen echter veel hogere kosten en het duurt vaak langer voor je je kentekenbewijs in huis hebt.