Import occasion met lage BPM: Let op!
Veel tweedehands auto’s in Nederlandse showrooms komen oorspronkelijk uit het buitenland. Als de koper de auto na een aantal jaar wil verkopen, dan blijkt dat soms lastig. Wat is de reden? En wat kun je doen om dit te voorkomen?
Aantal importauto's groeit
In 2024 zijn er circa 2 miljoen occasions verkocht in Nederland. Het aandeel importauto’s groeit en bedroeg in 2024 circa 290.000 exemplaren. De reden is simpel. Als de vraag groot is en het aanbod klein, dan gaan we over de grens shoppen. Geïmporteerde auto’s kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun vaak rijkere uitrusting en lagere prijzen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.
Veel geïmporteerde auto’s zijn eerlijke en goede auto’s, maar de ervaring leert dat er ook een flink aantal is waar mee gerommeld is, zoals auto’s met teruggedraaide kilometertellers of auto’s die met schade zijn geïmporteerd.
Importauto met lage BPM moeilijk verkoopbaar
ANWB krijgt signalen van leden dat ze hun auto niet of tegen een veel lager bedrag kunnen inruilen. Het gaat dan specifiek om importauto’s die op basis van taxatiewaarde -met daardoor een lage BPM- zijn geïmporteerd. Import op basis van een taxatierapport is alleen toegestaan bij een auto met schade. Dit is fraudegevoelig. Om de taxatiewaarde - en daarmee de BPM - te drukken wordt deze schade soms aangedikt of uitvergroot.
Dus, bij auto’s met een beduidend lagere BPM dat het oorspronkelijke BPM-bedrag, kun je ervanuit gaan dat er is geïmporteerd is op basis van taxatiewaarde. Mogelijk zit er dan een ‘randje’ aan de auto. Later bij inruil van de auto kan dat in je nadeel werken doordat een handelaar ervan zal uitgaan dat de auto (forse) schade had op het moment van de invoer. Hierdoor krijg je veel minder voor je auto krijgt of erger, wil de handelaar je auto helemaal niet kopen.
Een importauto met lage BPM, hoe kom ik daar achter?
De vraag is hoe je kunt achterhalen of de auto die je op het oog hebt, is ingevoerd op basis van een beduidend lagere BPM dan de oorspronkelijke BPM.
Verkoper
De verkoper moet vertellen wat hij weet over de auto. Vraag aan de verkoper of het om een importauto gaat en of de auto in het verleden schade heeft gehad. Vraag of de auto op basis van taxatie is ingevoerd, of je het taxatierapport kan inzien, en of de bruto BPM lager is dan de oorspronkelijke BPM. Kan of wil de verkoper dit niet, dan is er waarschijnlijk iets ‘mis’ met de auto.
ANWB Koerslijst
De ANWB heeft een koerslijst die online is te raadplegen. Daarmee kun je zien wat een redelijke en schappelijke prijs is voor de auto. Als je een kenteken invoert van een importauto, dan krijg je een melding te zien dat die uit het buitenland komt. Wij tonen een tekst met adviezen, waar je op moet letten bij de aankoop van zo’n auto.
Website RDW
Kijk ook op de website van de RDW, de dienst die in ons land de registratie van auto's bijhoudt. Bij de RDW kun je online de gegevens van een voertuig controleren. Via de kentekencheck op de RDW-site kun je ook aflezen wat de eerste datum van toelating is. Aan de hand daarvan kun je vast vaststellen dat je te maken hebt met een importauto. Als die in Nederland later op kenteken is gezet, dan weet je dat de auto een buitenlands verleden heeft.
Zoek uit wat het oorspronkelijke BPM-bedrag van de auto is en vergelijk dat met wat je bij de RDW ziet staan onder het kopje ‘Fiscaal’. Als de BPM heel laag is dan kun je op je vingers natellen dat die auto met (wellicht fictieve) schade is geïmporteerd.
Tips vóór aanschaf van de auto:
- Check op de website van de ANWB en RDW of het om een importauto gaat, eventueel met lage BPM. Vraag aan de verkoper of de auto in het verleden schade heeft gehad.
- Check of de kilometerstand logisch is. Bij geïmporteerde auto’s geeft de RDW bij de kilometerstand blijvend 'geen oordeel’ aan”. Je kunt een flink deel van de onzekerheid wegnemen door de verkoper te vragen naar het onderhoudsverleden inclusief het onderhoudsboekje met stempels en kilometerstanden erbij.
- Is er geen boekje aanwezig, dan kun je een aankoopkeuring laten doen voor de importauto. Die geeft meer zekerheid over de staat van de auto.
- Laat in het koopcontract opnemen dat de auto géén schadeverleden heeft en dat de kilometerstand is gegarandeerd. Mocht later aan het licht komen dat er wel schade was, dan heb je het zwart op wit staan dat er is gesjoemeld. Juridisch sta je dan als consument veel sterker. Wil een verkoper een en ander niet opnemen in het koopcontract, dan kun je beter afzien van de koop.
- Maak een proefrit.
Advies
Koop geen importauto zonder duidelijke onderhoudsgeschiedenis, kilometerstand en eventuele schadehistorie. Want die is potentieel minder waard bij inruil en vaak onverkoopbaar aan handelaren.
Zie ook:
Onderzoek doen - Weet wat je koopt | ANWB
Klachten na aankoop - ANWB
Dwaling bij aankoop - ANWB