Incasso parkeergeld Kroatië
Incasso civiele vordering parkeergeld Kroatië
Als je een betalingsverzoek voor niet-betaald parkeergeld krijgt uit Kroatië denken veel mensen aan een boete. Het gaat hier echter om een incasso van een civiele vordering, omdat je geen parkeergeld hebt betaald ter plaatse. Hier vind je meer informatie over wat je kunt te doen als je zo'n brief uit Kroatië krijgt.
Op zichzelf is het terecht dat je alsnog parkeergeld moet betalen. Er is immers een betalingsverplichting, omdat je op een betaald parkeren-plaats of in de ’betaald parkeren-zone’ hebt geparkeerd. Je moet dus het nagevorderde parkeergeld betalen. Er moet echter wel bewezen worden dat je het parkeergeld destijds ten onrechte niet hebt betaald en de vordering mag niet zijn verjaard. Daarnaast is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de extra kosten, zoals kosten voor het opvragen van kentekengegevens en vertaling.
Dat je niet wist dat je moest betalen voor het parkeren, is geen reden om onder de betalingsverplichting uit te komen. Ook een kapotte parkeermeter, overschrijding van de parkeertijd of dat je niet over voldoende plaatselijke valuta beschikte, is dat niet.
Wat te doen?
Je moet altijd schriftelijk reageren als je een brief krijgt om het verschuldigde parkeergeld betalen. Als je het er niet mee eens bent, zijn er verschillende mogelijkheden. Reageer je niet, dan loop je het risico dat je wordt gedagvaard en voor de rechter moet verschijnen. Het is onzeker wat de uiteindelijke beslissing zou zijn.
Al betaald
Je kunt in beroep gaan als je kunt aantonen dat je al betaald of als je nooit ter plaatse bent geweest. Je moet wel bewijs hiervan mee sturen.
Verjaring
Je kunt in beroep gaan als de vordering is verjaard. De verjaringstermijn is 5 jaar nadat je de ‘parkeerbon’ is uitgeschreven.
In beroep tegen hoogte van de kosten
Je kunt in beroep gaan tegen de extra kosten, zoals de kosten voor het opvragen van de kentekengegevens, de vertaalkosten en de incassokosten. Je hoeft namelijk in beginsel het verschuldigde parkeergeld plus wettelijke rente en een bedrag aan procedurekosten te betalen. Het parkeergeld is het dagtarief en het bedrag aan procedurekosten bedraagt ca. 256,25 HRK. Je kunt voorstellen om een minnelijke schikking te treffen, waarin je aangeeft dat je bereid bent om alleen deze laatste kosten te betalen.
Er zijn gunstige uitspraken in vergelijkbare zaken gedaan. Verwijs daarnaar en in het bijzonder naar het vonnis van de rechtbank Pula van 8 januari 2019 onder vermelding van het zaaknummer 11 P1-3/2019-2. Maar er zijn ook uitspraken waarin de totale gevorderde som is toegewezen.
Het totale bedrag betalen
Je kunt er uiteraard voor kiezen om het gehele bedrag dat wordt gevorderd te betalen. In dat geval is de zaak afgehandeld.
N.B.: Het heeft geen zin om in beroep te gaan met het argument dat je de parkeermeter of het parkeerbord e.d. niet hebt gezien.
Rechtsbijstandsverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan is het verstandig om na te gaan of dit geschil onder de dekking valt. Zo ja, dan kun je de zaak bij hen indienen. Let op: sommige rechtsbijstandsverzekeraars verlenen geen rechtsbijstand als het gaat om strafzaken. Maar, het gaat hier om een civiele vordering van Pula Parking en niet om een strafzaak.
Bijstand door Kroatische advocaat
Wanneer je van Pula Parking een dagvaarding krijgt om voor de rechtbank in Kroatië te verschijnen, is het verstandig een Kroatische advocaat in te schakelen die ook Nederlandse automobilisten kan bijstaan. De kosten zijn afhankelijk van het aantal uren en noodzakelijke juridische acties. Een collectieve actie is niet mogelijk. Dat betekent dat je jezelf in een aparte rechtszaak zal moeten verdedigen.
Op verzoek kunnen wij u naar een advocaat verwijzen.
Deel deze pagina