In welke landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?
Dit zijn de regels in Europa
Steeds meer landen kennen regels voor het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels die gelden in de populairste Europese vakantielanden.
Winterbanden en sneeuwkettingen in Europa
Klik hieronder op een land om de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen voor dit land te bekijken.
Duitsland | Oostenrijk | Frankrijk | België | Zwitserland | Italië | Luxemburg | Spanje | Noorwegen | Zweden | Denemarken | Tsjechië | Finland | Slovenië | Kroatië | Slowakije
ANWB winterbandentest
Ben je op zoek naar winterbanden? ANWB test elk jaar verschillende winterbanden op meerdere eigenschappen. Welke banden raden we aan en welke raden we af?
Winterbanden: aansprakelijkheid en boetes
In veel landen is het strafbaar om in de winter op zomerbanden te rijden. Je hebt dan immers minder grip en brengt anderen en jezelf in gevaar. De boete verschilt per land. Het kan gaan om een vast bedrag, maar de boete kan ook afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de weersomstandigheden of in hoeverre iemand verkeersoverlast (of een ongeval) heeft veroorzaakt.
Naast een boete kan het rijden zonder winterbanden of sneeuwkettingen ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de te betalen schadevergoeding. Je moet dan mogelijk een groter deel van de schade van de wederpartij vergoeden. Of je kunt een groter deel van de eigen schade niet verhalen op de wederpartij, dan wanneer je op geschikte banden had gereden.
De verpichting om met winterbanden te rijden, geldt ook voor auto’s met een 4x4 aandrijving.
Sneeuwkettingen
Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken.
Bestel sneeuwkettingen in de ANWB webwinkel
» Of lees meer over sneeuwkettingen huren
Andere veelgestelde vragen over winterbanden in het buitenland
De verplichting om uw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden geldt in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland.
Ja. Het gebruik van winterbanden is een verkeersregel die voor iedere weggebruiker in dat land geldt, dus ook voor Nederlandse auto's.
Nee, de regels voor het gebruik van winterbanden verschillen per land.
Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Dat kan dus ook buiten het winterseizoen optreden.
In een aantal landen worden autobanden met het M+S logo als winterband geaccepteerd, maar het is onverstandig hiermee te rijden bij winterse omstandigheden. Het bekende M+S logo zegt, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niet veel over de eigenschappen bij winterse omstandigheden van een autoband.
Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden wel overal geaccepteerd als winterband. Maar: de eisen waaraan een band moet voldoen voor het sneeuwvloksymbool zijn minimaal. Wij adviseren daarom om bij winterse omstandigheden altijd te kiezen voor een goed geteste ‘echte winterband’.
Ja, als je op kleine (berg-)wegen komt. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid (dat wordt aangegeven op de verpakking) en voor een kort stukje.
Ja. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor het rijden van lange stukken op doorgaande wegen of snelwegen. En op zomerbanden kun je op doorgaande wegen niet veilig rijden bij (dreiging van) sneeuw of ijs.
Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto's. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden.
Deel deze pagina