Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB, ÖAMTC en TCS werken samen om gezamenlijke Europese medische drone-operaties te verkennen

30 augustus 2024

ANWB (De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond, Nederland), ÖAMTC (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touringclub, Oostenrijk) en TCS (Touring Club Suisse, Zwitserland) hebben een strategisch partnerschap aangekondigd om de haalbaarheid van gezamenlijke operaties in de medische dronesector in heel Europa te verkennen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in de richting van de integratie van geavanceerde dronetechnologie in de medische infrastructuur van landen met aanzienlijk verschillende gezondheidszorglandschappen.

Voortbouwend partnerschap

De drie mobiliteitsclubs, elk een marktleider in hun respectieve land, zijn samengekomen om het potentieel voor gezamenlijke operaties met drones te beoordelen voor het leveren van kritieke medische benodigdheden en diensten. Het partnerschap bouwt voort op de lokale expertise van elke organisatie om een gecoördineerde aanpak van multinationale medische droneservices te valideren.

Deze nieuwe alliantie bouwt voort op een bestaand partnerschap tussen ANWB en ÖAMTC, waarbij TCS nu als gelijkwaardige partner toetreedt. De drie organisaties zullen zich richten op het bepalen van de haalbaarheid van gezamenlijke Europese operaties, met bijzondere nadruk op de mogelijkheden om medische droneservices op te schalen. Het partnerschap zal de operationele, regelgevende en technologische uitdagingen van een dergelijk initiatief beoordelen, met als doel een robuust kader te creëren voor toekomstige implementatie.

ANWB, ÖAMTC en TCS aan het woord

“Deze samenwerking is een geweldige kans voor alle betrokken mobiliteitsclubs en onze medische partners,” zei Bastiaan Kroes, directeur van ANWB Medical Air Assistance. “Drone-operaties vereisen schaal, die we kunnen bereiken via onze partners. Door samen te werken kunnen we risico’s verminderen en de operatie veel efficiënter organiseren. De medische instellingen profiteren hiervan met een betere en betaalbare logistiek. Dat is voor ons het belangrijkste.”

Marco Trefanitz, CEO van ÖAMTC Air Rescue, legt verder uit: “De levering van medische benodigdheden via drones is een waardevolle en veelbelovende aanvulling op traditionele transportmiddelen. Als pionier op dit gebied begon ÖAMTC Air Rescue vijf jaar geleden met zijn R&D. Dit eerste onderzoek toonde al snel aan dat internationale samenwerkingen essentieel zijn om een succesvol dronenetwerk te ontwikkelen. Daarom zijn we meer dan verheugd om samen te werken met bewezen partners ANWB en TCS aan een gezamenlijk Europees project om droneleveringen van tijdkritische medische benodigdheden voor ziekenhuizen werkelijkheid te maken.”

“Bij TCS zetten we ons in voor het bevorderen van mobiliteitsoplossingen die ten goede komen aan onze leden en de samenleving als geheel,” zei Jürg Wittwer, CEO van Touring Club Suisse. “Door deel te nemen aan dit partnerschap kunnen we bijdragen aan een project dat een diepgaande impact kan hebben op de levering van medische diensten in Europa, terwijl we een brug slaan naar lokale Zwitserse organisaties en partners.”

Groot potentieel

Deze samenwerking is mogelijk gemaakt door de Drone & Vertical Mobility Academy, een gezamenlijk project tussen de Mobility Academy van de TCS en de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) om FIA-lidclubs te ondersteunen en te adviseren bij hun toetreding tot de dronesector.

Het partnerschap tussen ANWB, ÖAMTC en TCS heeft het potentieel om de manier waarop medische benodigdheden en diensten in heel Europa worden geleverd aanzienlijk te verbeteren. Door middelen en expertise te bundelen, willen ze nieuwe mogelijkheden voor grootschalige medische drone-operaties demonstreren en de weg vrijmaken voor bredere internationale samenwerking in de toekomst.