De traumahelikopter
Sinds 1995 kennen we in Nederland de traumahelikopter. Die verleent medische bijstand bij verkeersongelukken en andere ongelukken. De ANWB stond aan de wieg hiervan en vliegt er nog steeds mee.
Het idee voor de traumahelikopter ontstond in de jaren tachtig, toen ambulances steeds moeilijker hun weg konden vinden op de dichtslibbende Nederlandse wegen. In nauwe samenwerking met de medische wereld ontwikkelde de ANWB de traumahelikopter, die een arts en verpleegkundige vervoert naar de plaats van een ongeluk. Door direct hulp te verlenen, worden levens gespaard. Ook vervoeren de helikopters de slachtoffers naar ziekenhuizen.
Traumahelikopter
Op weg landende traumahelikopter.
Traumahelikopter, bemanning en uitrusting.
Hulp van de ADAC
In Duitsland en Oostenrijk vlogen dergelijke helikopters al eerder. Zusterorganisatie ADAC, die aan het hoofd stond van het Duitse systeem, hielp bij het opzetten ervan in Nederland. De ANWB zocht samenwerking met de academische ziekenhuizen waar de zorg voor zwaargewonde slachtoffers was ondergebracht.
Landelijk netwerk
In 1995 startte de ANWB met de service, in samenwerking met het ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sindsdien groeide er een solide samenwerking tussen de ANWB en academische ziekenhuizen. Tegenwoordig vliegen de helikopters ook vanaf ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Rotterdam, zodat er een landelijk netwerk bestaat. In totaal beschikt ANWB Medical Air Assistance (MAA) over vijf traumahelikopters en twee ambulancehelikopters. Hiermee verzorgt het jaarlijks zo’n 9.000 vluchten.