Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De meest bijzondere bezienswaardigheden van België

Daal af in de Blegny-mijn voor een ondergronds museumbezoek, ontdek wat landgoed Alden Biesen te verbergen heeft en dompel je onder in de rijkdom van het Rubenshuis in Antwerpen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van België.

Wat te doen in België?

Een goede buur is beter dan een verre vriend en dat geldt ook zeker voor België, het land dat meer biedt dan alleen belforten en biercafés. Naast klassieke architectuur en smakelijke pinten valt onze zuiderburen ook interessante oorlogshistorie ten deel. Duik bijvoorbeeld in het verleden van de Slag van Waterloo en verken de loopgraven van Ieper. Er is ook luchtiger vermaak mogelijk: te vinden bij bergrivier Ninglinspo in de Ardennen en wetenschapsmuseum Technopolis in Mechelen. Deze gevarieerde bezienswaardigheden van België bieden voor elk wat wils.

1. Beleef de Slag van Waterloo in 4D

In 1815 werd Fransman Napoleon Bonaparte verslagen tijdens de Slag van Waterloo door een leger van Engelsen, Nederlanders, Hannovers en Pruisen. Dit markeerde een einde aan diverse oorlogen tussen Frankrijk en Europa. Om deze historische strijd te memoreren is bij Waterloo, op 20 kilometer van Brussel, het standbeeld De Leeuw van Waterloo geplaatst. Te vinden op een 40 meter hoge kunstmatige heuvel waarvan de top met 226 traptreden is te bereiken.

De Slag van Waterloo komt weer tot leven in het naastgelegen, ondergrondse Museum Mémorial 1815. Een interactief parcours werpt je terug in de tijd. Klapstuk is de 4D-film ‘In het Hart van de Veldslag’ van Gérard Corbiau. Deze voorstelling prikkelt alle zintuigen met 3D-beelden, realistische geluidseffecten en trillende vloeren. Kijk met een 3D-bril op en oortjes in naar realistische oorlogsbeelden met soldaten die oude kanonnen door de modder duwen, galopperende paarden en kruitdampen van lange geweren. De film komt voorbij op een halfrond scherm van 25 meter breed waardoor je compleet in dit audiovisuele spektakel opgaat.

2. Blegny-mijn: afdalen in een koolmijnenmuseum

Ondergronds vermaak vind je in Blegny, een gemeente op het 220 meter hoge Plateau van Herve, tussen Luik en Maastricht. Afdalen in de ondergrondse mijnenstelsels van de Blegny-mijn is even onderhoudend als onderwijzend. Het betreft een van de vier authentieke Europese koolmijnen, waar in dit geval van 1779 tot 1980 steenkool is gewonnen. Daarna openden de mijnen hun deuren als museum, dat nu tot de Unesco-werelderfgoedlijst behoort.

Voor de afdaling krijg je een gele bouwhelm op om je hoofd te beschermen en een jack tegen de temperatuur van maximaal 15 graden. Het diepste punt in de ondergrondse mijnwerkerswereld is 530 meter, ongeveer drie keer de lengte van de Utrechtse Domtoren. Voormalige arbeiders – ‘koempels’ geheten – leiden je door de donkere gangenstelsels waar zij dag in, dag uit ploeterden. Leer over het laden en lossen van de loodzware mijnwagens, het opslagsysteem van de steenkool en de bijkomende angsten en zorgen van dit gevaarlijke werk.

3. De mysteries van landgoed Alden Biesen

Een van de mooiste luxe landgoederen van België ligt in Bilzen, op 15 kilometer ten westen van Maastricht. Op landcommanderij Alden Biesen pronkt Kasteel Alden Biesen, opgericht door de Duitse Orde in 1220. Om het kasteel heen is ruim 40 hectare aan parkgrond aangelegd met onder meer een gratis te bezichtigen Franse tuin en een Engels park. Tegen betaling krijg je toegang tot het kasteel waar gidsen rondleidingen verzorgen. Ook is het mogelijk om op eigen gelegenheid steeds wisselende kunsttentoonstellingen te bezoeken.

In de avond vormt Alden Biesen het toneel voor de betoverende, interactieve rondleiding Bilzen Mysteries. Uitgerust met hoofdtelefoon en tablet wandel je over het 800 jaar oude landgoed. Op het tabletscherm verschijnen acteurs verkleed als ridder, jonkheer of nimf die de fascinerende geschiedenis van Alden Biesen verhalen. Duik mee in de donkere middeleeuwen en leer alles over de verwoestende brand van 8 maart 1971 die het kasteel in vuur en vlam zette. Dankzij de geslaagde restauratie die volgde, is dit alweer decennialang een enorme trekpleister.

4. De Grote Markt: diamant van Antwerpen

Antwerpen wordt ook wel diamantstad genoemd, omdat het al vijf eeuwen tot het grootste diamantcentrum van de wereld behoort. In het stadscentrum, aan rivier de Schelde, fonkelt het grootste juweel van Antwerpen: de driehoekige Grote Markt. Hier wordt al sinds de 14e eeuw handel gedreven. De omringende gildehuizen en de 123 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwekathedraal zijn stille getuigen van deze markthistorie. Natuurlijk kun je hier terecht voor een puntzak Vlaamse friet, wafel of pint op het terras. Bekijk vooral ook het Stadhuis, opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Het Stadhuis van Antwerpen is ontworpen door Cornelis Floris De Vriendt en gebouwd tussen 1561 en 1564. Hier domineren de 55 meter hoge muren en deels Vlaamse/deels Italiaanse renaissance bouwstijl het aanzicht van de Grote Markt. Bij binnenkomst valt je blik op marmeren zuilen en deurposten, donkerbruin houten plafondbalken en standbeelden van ontblote torso’s. De Trouwzaal is rijk versierd met gedetailleerde fresco’s van huwelijksgebruiken door de eeuwen heen: een schitterend schouwspel.

5. Wandelvertier langs Ardennen-bergrivier Ninglinspo

Bezoek in het zuiden van de Ardennen, tussen Aywaille en Spa, de enige Belgische bergrivier: de Ninglinspo. Dit is tevens de benaming van een wandelroute van 2,5 kilometer die tot 6 of 14,6 kilometer is te verlengen. De routes zitten vol bezienswaardigheden als rivierbeddingen met mos begroeide rotsen en kleine watervallen, waarvan Waterval van de Chaudière de grootste is. Hier stort het stromende water 10 meter naar beneden in een meertje.

Begin in het dorp Sedoz op parkeerplaats Remouchamps Trail. Vanaf hier wijzen bordjes de weg naar de naastgelegen Ninglinspo-rivier. Tijdens het wandelen steek je regelmatig de rivier over. De bruggetjes bestaan soms uit niet meer dan een smalle boomstam met één leuning. Op adem komen lukt het beste bij uitkijkpunt Drouet. De panoramische blik over de vallei van Amblève, die vol staat met groene naald- en loofbomen, is belonend. Vanwege de vele vochtige plekken en gladde ondergronden zijn stevige stappers met grip een pré.

6. Duik onder in de loopgraven van Ieper

In België zijn meerdere loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog te vinden, vooral in het West-Vlaamse Ieper, ruim 30 kilometer ten westen van Kortrijk. Hier streden begin 20e eeuw duizenden geallieerden tegen het Duitse leger. De loopgraven liggen verspreid uit elkaar, op 4,7 tot 25 kilometer van de Grote Markt van Ieper vandaan. Kies bij keuzestress voor Yorkshire Trench & Dug-Out uit 1915, op 5,3 kilometer van de Grote Markt. Bij deze gerestaureerde loopgraven zit namelijk ook een ondergrondse schuilplaats (dug-out). Bovendien is deze bezienswaardigheid gratis toegankelijk.

Om in de Yorkshire Trench te komen daal je met de 20 meter lange trap 10 meter de diepte in. Tussen metershoge muren van zandzakken liggen smalle dolomietpaden die de claustrofobie en kwetsbaarheid van de loopgraafsoldaten nog altijd voelbaar maken. Tijdens het lopen hoor je als het ware door de lucht geslingerde aarde – als gevolg van explosies – op het ijzer van hun helmen kletteren.

7. Technopolis: flipflopmuziek maken in Mechelen

Attractiepark Technopolis in Mechelen biedt een vermakelijk tussendoortje. In dit technische park staat het nut en de charme van wetenschap en techniek centraal. Losgaan doe je bij ‘de Slofofoon’, in de expositie Wetenschappen. Door met slippers op vijf gebogen, holle buizen te meppen, ontstaan er geluidstrillingen: zo creëer je in plaats van hiphop de muziekstijl ‘flipflop’! Meer van de disco? Springen op de mat met sterren bij Carpet Disco levert de nodige dansbare ritmes op.

Dat wetenschap heus niet alleen binnen in een stoffig lab hoeft plaats te vinden, blijkt ook zeker uit de Doe-tuin. Op deze buitenplaats til je samen met anderen een auto op door aan touwen te hangen die aan een kraan zijn bevestigd. Een rots voortbewegen met slechts je pink? Ook dat kan hier. Evenals potjes schaken met levensgrote pionnen, paarden en lopers. Kortom: leerzaam plezier voor het hele gezin.

8. Het iconische Rubenshuis in Antwerpen

Het Rubenshuis in Antwerpen is het voormalige leef- en werkverblijf van kunstenaar Peter Paul Rubens. Deze gerenommeerde schilder, die van 1577 tot 1640 leefde, woonde eind 16e/begin 17e eeuw aan de Wapper 9-11. Hij liet dit huis met atelier verbouwen tot het Italiaanse renaissancepaleis dat het nu is. In 1937 kocht Antwerpen het paleis op en na een restauratie werd het Rubenshuis in 1946 opengesteld voor publiek. De rondleiding in en om dit icoon van Antwerpen is een traktatie voor kunstliefhebbers en historici.

Binnen zijn Rubens’ bedstee en de eetkamer met stillevens van onder meer Frans Snijders enkele blikvangers. Een ander hoogtepunt is het door Rubens zelf ontworpen atelier met een portret van de jonge Anthony Van Dyck, Rubens’ belangrijkste assistent. Buiten staat een portiek met drie Romeinse triomfbogen met twee standbeelden van de goden Mercurius en Minerva erop. Na deze statige entree openbaart de Vlaams-Italiaanse tuin zich voor je. Het prieel met standbeeld van de halfgod Hercules bewijst dat Rubens hier zelf ook als halfgod heeft geleefd.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.