Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste natuur in Wallonië

Wallonië is door de honderden kilometers aan uitgezette routes een ware wandel- en fietsbestemming. Doorkruis groene bossen en uitgestrekte heidevelden of duik onder de grond in de bekende grotten van Lorette-Rochefort. Dit is de mooiste natuur in Wallonië.

Wallonië is de zuidelijke deelstaat van België dat rijk is aan sfeervolle steden, meanderende rivieren en unieke natuurgebieden. De Ardennen is een hoogtepunt en biedt talloze buitenactiviteiten: of je nu een rustige kanotocht over de Lesse wilt maken of de adrenalinekick opzoekt in de klimwanden van Dinant. Ervaar het unieke natuurgebied de Hoge Venen of wandel langs de middeleeuwse kastelen in de Ourthevallei. Dit is het mooiste van de natuur in Wallonië. 

1. De Ardennen: Het fiets- en wandelparadijs van België

Op slechts 3 uur rijden vanuit Utrecht, in het zuidoosten van België, ligt de Ardennen. Dichte bossen en het glooiende platteland kenmerken dit fiets- en wandelparadijs. Meer dan 1300 kilometer aan oude jaagpaden en treinbeddingen zijn nu de basis van kilometers aan wandel- en fietspaden. Beleef de natuur van de Ardennen op je blote voeten, tijdens de 3 kilometer lange Blotenvoetenpad-route. Loop over koude stenen, door smalle beekjes en ontspan tijdens een picknick op een van de rustplaatsen onderweg. Ga lekker wandelen in Wallonië en de Ardennen en maak een selectie uit de wandelroutes.

Op de wegen van het RAVeL-netwerk (Autonoom Netwerk van trage wegen) kom je geen gemotoriseerd verkeer tegen en kun je met je gezin zorgeloos genieten van de omgeving. Een van de mooiste routes vind je bij Bouvignes-sur-Meuse. Start in het middeleeuwse stadje en fiets richting Anhée. Hier ruil je de fiets in voor een spoorfiets – waarvan de banden lijken op treinwielen – en vervolg je je weg over de oude spoorlijn door de Molignée vallei. Wil je fietsen in Wallonië en de Ardennen? Met de knooppuntennetwerken in Wallonië kun je fietsroutes op maat samen stellen. Ben je meer van de lange afstandsroutes? Dan kom je in Wallonië ook prima aan je trekken.

2. De torenhoge grotten van Lorette-Rochefort

Op slechts 10 kilometer afstand van de bekende grotten van Han, liggen de grotten van Lorette-Rochefort. Deze druipsteen grot is ontstaan door de rivier de Lesse, die zich een weg door het kalksteen baande en zo het complexe grottenstelsel vormde. Er zijn zes ‘zalen’ in totaal, maar slechts een deel daarvan is toegankelijk. Observeer de nog actieve breuklijnen van de grot in het ondergrondse laboratorium Val d’Enter en maak kennis met de wereld van tektonische platen.

Na een bijna verticale afdaling, langs de grote steenblokken kom je uit in de Sabbatzaal. Dit is de grootste ruimte die tot wel 35 meter hoog is en op een diepte van ruim 60 meter onder de grond verscholen ligt. Om de hoogte goed in te kunnen schatten wordt er een kleine ballon opgelaten die langzaam omhoog waait langs de koude en natte wanden van de rots.

3. Middeleeuws erfgoed in de Ourthevallei

In de Belgische Ardennen ligt de groene Ourthevallei, die is ontstaan door de samenkomst van de Oostelijke en Westelijke Ourthe-rivier. De rivier kronkelt ruim 150 kilometer langs historische dorpen zoals Durbuy en middeleeuwse burchten en kastelen in La Roche-en-Ardenne. Rondom Durbuy ligt de kenmerkende kalksteenstrook, la Calestienne, waar de rivier doorheen slijt. Hier vind je een grillig landschap door de rotswanden die tot 120 meter hoog kunnen zijn.

Een populaire route die langs de bezienswaardige plekken van de vallei gaat, is de 46 kilometer lange route van La Roche-en-Ardenne tot Harzé. Start bij de burcht van La Roche-en-Ardenne, dat een klassiek middeleeuwse uitstraling heeft. Deze burcht is in de twaalfde eeuw gebouwd voor het beschermen van de handelsroute die langs de stad liep. Gaten van kanonnen zijn nog zichtbaar in de verweerde muren die zelfs de vernieling van de Tweede Wereldoorlog hebben doorstaan.

4. Een avontuurlijk dagje uit in Forestia

Midden in de Ardennen, net buiten het dorpje la Reid, ligt het dierenpark Forestia. Wat in de jaren zeventig is opgezet als park voor het fokken van groot wild is nu uitgegroeid tot een 44 hectare groot dierenpark. Kronkelende wandelpaden leiden je langs de ruim opgezette verblijven van 30 diersoorten. Je vindt hier geen exotische dieren, maar inheemse Noord-Europese dieren als de sluwe lynx, tot de beverrat en het edelhert.

Naast het dierenpark ligt het Avonturenpark. Klim door een van de elf boomparcoursen en overwin 130 obstakels (er is geen leeftijdslimiet) of roetsj van de twee ziplines van 120 meter lang naar beneden. Je vindt hier ook een van de eerste outdoor klimparken van België dat met 6 klimmuren uniek is in het land. Rust uit in de Forest’Bar, waar je uitkijkt op de speeltuin en tegelijk de kinderen in de gaten kunt houden.

5. De natuurlijke spons van Wallonië: de Hoge Venen

In het oosten van Wallonië, tegen de grens met Duitsland, ligt het oudste natuurpark van België: de Hoge Venen. Dit park bestaat uit een plateau van oud leisteen dat op het hoogste punt 694 meter boven zeeniveau ligt. Hier vind je het signaal van Botrange, een van de eerste houten torens voor landbouwmetingen, en het hoogste punt van België.

De Hoge Venen is een uniek stuk natuur in Wallonië. Het gebied kent een lange winter van ongeveer 134 vorstdagen en heeft met een gemiddelde van 1400 millimeter de meeste neerslag van het land. Kenmerkend is het heide- en grasland en de dikke stroken veenmos. Wist je dat veenmos tot twintig keer zijn eigen gewicht in vocht kan opnemen? Hierdoor is de grond een grote spons. Loop over de aangelegde wandelpaden door de duizenden jaren oude turflagen van de streek en langs de in september bloeiende paarse heide.

6. Wandel langs het graf van de reus in de Semois-vallei

Een van de mooiste valleien in Wallonië is de Semois-vallei. De meanderende Semois-rivier baant zich een weg door de groene heuvels en langs knusse dorpen als Bouillon. Hier vind je een van de oudste burchten van het land, dat sinds de middeleeuwen op de 340 meter lange rotswand 50 meter boven de Semois-rivier uittorent. Verken de vallei per kajak of bewandel een van de honderden wandelpaden over charmante bruggetjes.

Een geliefde wandeling is de 13 kilometer lange route van het uitkijkpunt in Botassart langs de oevers van de Semois.  ‘Le Tombeau du Géant’ (het graf van de reus) dankt zijn naam aan de dood van een omvangrijke Gallische gevangene, die zich van een nabijgelegen rots liet gooien door de Romeinen. Inwoners van Botassart vonden het lichaam en hebben hem ter ere van zijn keuze bovenop de heuvel begraven.

7. De lieflijke Lesse-rivier vanuit de kajak

De Ardennen blijft een ideale bestemming voor uiteenlopende buitenactiviteiten door de veelzijdigheid in landschappen. Ga in de ochtend klimmen of abseilen langs de steile rotswanden van de zandsteengroeve in Dinant en maak daarna een rustige kajaktocht over de nabijgelegen Lesse-rivier. Volg de 12 kilometer lange route van de Lesse, waarbij je langs dichte bossen en groene oevers glijdt. Start in het charmante Gendron, vaar langs de kliffen van Naaldrotsen en trotseer de kleine waterval (50 centimeter verval) bij het slot van Walzin.

De mooiste natuur van Wallonië kun je ook vanaf de rug van een paard verkennen. Tijdens een 2 of 3 uur durende rit – of meerdaagse – ontdek je stapvoets de diepe wouden van de streek. Een voordeel hiervan is dat je een grotere kans hebt op ontmoetingen met wilde dieren, door de geur van de paarden.

8. Het zinkgat in het Viroin-Hermeton natuurgebied

Viroin-Hermeton is een natuurgebied in het zuiden van Wallonië, dat zich uitstrekt tussen de Ardennen, de Hoge Venen en de Calestienne. Het gebied – ter grote van Texel -  bevat grasvelden die afwisselen met de natte weiden van de Hoge Venen. Ruim 720 kilometer aan wandelpaden en 189 kilometer aan mountainbikeroutes leiden je langs uitgestrekte heide en kabbelende beekjes in de loof- en naaldbossen.

Kenmerkend voor dit stuk natuur in Wallonië zijn de ruim vierhonderd kloven en vele kalkheuvels. Bezoek het bekende ‘Fondry des Chiens’, dat een van de mooiste uitzichten over de Ardennen heeft. De grille rotswanden van het 20 meter diepe zinkgat, dat ontstaan is door erosie van het kalksteen, staat in scherp contrast met de groene beboste heuvels van de Ardennen. Rondom het zinkgat vind je een van de weinige plaatsen in België waar de wilde orchidee groeit.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.