De mooiste bezienswaardigheden van Mauritius
Duik naar het scheepswrak Sirius in de Grand Baie. Of combineer een dag op het paradijselijke strand van Île aux Cerfs met een bezoek aan de hoofdstad Port-Louis voor de Mauritiaanse cultuur. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Mauritius.
Wat te doen op Mauritius?
Het Afrikaanse eiland Mauritius ligt midden in de Indische Oceaan, op ongeveer 850 kilometer ten oosten van Madagaskar. Door de 177 kilometer lange kustlijn die bestaat uit verblindende witte stranden, dansende palmbomen en een azuurblauwe zee, gaan Mauritius en de term ‘paradijselijk’ vaak hand in hand. Maar het land heeft meer te bieden dan zon, zee en strand. Bekijk de hindoestaanse tempels van Triolet, bezoek de zevenkleurige heuvels van Chamarel en snorkel langs scheepswrakken bij Grand Baie. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Mauritius.
1. Port-Louis: van Arabische invloeden tot Parijse hallen
Europeanen, Afrikanen en Indiërs hebben Mauritius gevormd en een eigen identiteit gegeven. Zij arriveerden als veroveraars, werden tot slaaf gemaakt of kwamen als vrijwillige arbeiders. De bewogen geschiedenis van het kleine tropen-eiland in de Indische Oceaan heeft in de loop der eeuwen haar stempel gedrukt. In de 16e eeuw arriveerden Portugezen die het eiland Mascarenhas noemden. Hollandse zeelieden brachten slaven uit Afrika, Madagaskar en Java naar het eiland. Voor Frankrijk werd Mauritius een belangrijk tussenstation voor de zeilschepen op de specerijenroute van Indonesië en India naar Europa.
Na de Vrede van 1815 werd het eiland officieel aan de Engelsen overgedragen, tot de onafhankelijkheid in 1968. In de culturele hoofdstad Port-Louis uiten de inwoners hun religie in de Chinese pagode, Jummah-moskee, de Engelse kathedraal van St. James of de Hindoestaanse Indo-tempels. Deze bonte mix van culturen ervaar je ook goed in hartje centrum: op de Arabische markten en in de Parijse hallen van de overdekte Bazar Central.
2. Snorkelen tussen koraalvissen rond Île aux Cerfs
Vlak voor de oostkust van Mauritius ligt het paradijselijke Île aux Cerfs. Vanaf Trou d’Eau Douce vaar je binnen 25 minuten met een boot naar het schiereiland. Langs de westkust van Île aux Cerfs loopt een helderblauwe lagune. Zet je duikbril op en snorkel mee met gele, blauwe en oranje koraalvissen die zich een weg banen in het warme zeewater met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Snorkel veilig in de ondiepe lagunes of duik onder begeleiding van een divemaster verder het water in. Zwemmen in afgelegen baaitjes? Trek dan waterschoenen aan om te voorkomen dat een zee-egel of steenvis je prikt.
Voor golfliefhebbers ligt er de fantastische golfbaan Ile Aux Cerfs Golf Club, een van de beroemdste banen ter wereld. De achttien holes zijn ontworpen door de Duitse golfkampioen Bernhard Langer. Tussen het afslaan en putten door is het volop genieten van het uitzicht op de oceaan en de vulkanische rotsen, geulen en meren.
3. De regenboogduinen van The Seven Coloured Earth
Bij het dorp Chamaral, in het zuidwesten van Mauritius ligt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van het eiland: The Seven Coloured Earth. De zeven heuvelen van dit natuurgebied zijn een waar kleurenspektakel. Zandlagen tot 15 meter dik en in alle kleuren van de regenboog – van rood tot geel en blauw tot groen – ontvouwen zich als een mozaïekvloer voor je ogen. Bezoek dit natuurfenomeen tijdens zonsopgang wanneer de kleuren het helderst zijn en bijna licht lijkt te geven.
Vulkaanuitbarstingen van ongeveer 3 miljoen jaar geleden zorgden voor een laag klei op de aardbodem. Hierin zat aluminium en ijzer, dat door oxidatie de grond respectievelijk zijn blauwe en roestbruine kleur gaf. Bijzonder is dat, hoe hard het ook waait, de gekleurde lagen niet mengen. Volgens geologen komt dit doordat ijzer en aluminium elkaar afstoten, net als een omgedraaide magneet.
4. Oogst je eigen rietsuiker in L'Aventure du Sucre
In de 17e eeuw was rietsuiker een felbegeerd product en tevens de belangrijke inkomstenbron van Mauritius. Nog altijd is de helft van het eiland bedekt met suikerriet en prikkelt overal op het eiland de zoete geur van ruw rietsuiker je neus. Dit is namelijk een van de vijftien soorten suiker die Mauritianen op het eiland produceren.
In een van de oude suikerfabrieken in het dorp Pamplemousses bevindt zich tegenwoordig het museum L’ Aventure du Sucre. Hier leer je alles over hoe Nederlandse kolonisten suikerriet naar het eiland brachten en hoe rietstengels in suikerkorrels veranderen. Bezoek je het museum op woensdag? Ga dan mee met de Sugarcane Cutting Tour. Gewapend met een scherpe schaar en handschoenen trek je over een van de suikerrietvelden om zelf – onder leiding van de gids – te oogsten. Je dag sluit je af in het museum met een frisse cocktail van het zoete sap dat je met eigen handen hebt geoogst.
5. Vitamines in overvloed in Grand Baie
Grand Baie is van een rustig vissersdorpje uitgegroeid tot gezellige baai, gelegen in het noordoosten van Mauritius. Proef bij de marktkraampjes langs het strand de lokale bigarades, een zure sinaasappel, of geniet van een tropische mango of ananas. Ontdek ook de rode (lichtzure) en gele (zoete) Chinese guave, een vrucht die op rozenbottel lijkt. Ieder jaar in april verzamelen Mauritiaanse families zich rond de struiken om de rijpe vruchten te plukken. Voor wat extra pit voeg je, net als de lokale bevolking, gemalen zout en chili toe aan deze zachte lekkernij.
De onderwaterwereld van Grand Baie is het verkennen waard. Langs de baai liggen scheepswrakken die sinds de 18e eeuw onderdeel zijn van de oceaan. Ooit waren ze van piraten. Zwem naar het wrak Sirius dat in de 19e eeuw is gezonken tijdens een gevecht tegen de Fransen. Octopussen, kreeften en trompetvissen verschuilen zich achter de mysterieuze schepen alsof ze verstoppertje spelen.
6. De mythe van de Maheswarnath Mandir-tempel
Vijftig procent van de Mauritiaanse bevolking is hindoeïstisch. In het noordelijk gelegen dorp Triolet staan meer dan 150 hindoetempels. Bezoek de uit 1866 afkomstige Maheswarnath Mandir-tempel, in de volksmond ‘Grand Shivala Triolet’ of ‘Grote Heer’ genoemd. Dit is de oudste Mauritiaanse tempel, vernoemd naar een van de belangrijkste goden binnen het Hindoeïsme: Shiva. Bekijk de kleurrijke bloemmotieven en hindoegoden op de wanden van de wit geschilderde tempel, gebouwd door Tamil-ambachtslieden. Dit van oorsprong Indische volk bereikte Mauritius in 1727 om te werken.
Volgens de mythe van de Maheswarnath Mandir-tempel is tijdens de bouw een grote pot met goud en zilveren munten gevonden. Piraten uit de 20e eeuw vielen schepen van de Oost-Indische Compagnie aan en stalen deze felbegeerde edelmetalen. De schat zou na de vondst onder de tempel zijn begraven. Sindsdien heeft niemand meer iets ervan gezien.