Op vakantie met kinderen: zo zit het met vaccins, boosters en quarantaine
17 februari 2022
Hè fijn, we kunnen weer op vakantie – als we ons tenminste houden aan de coronamaatregelen over de grens. Voor volwassenen zijn die regels soms al ingewikkeld, maar hoe zit het precies met (oudere) kinderen? Moeten ze nu wel of niet meermaals gevaccineerd zijn, mondkapjes dragen en/of in quarantaine? We zochten uit hoe het precies zit.
Over reizen met kinderen leven momenteel veel vragen, merken we bij de ANWB. Want wanneer voldoen zij aan de regels voor vaccinatie? Kunnen ze ongeboosterd mee, of komen ze dan het land van bestemming niet in? Omdat de regels per land verschillen en ook nog eens vaak veranderen, is het niet zo gek dat veel mensen de draad kwijt zijn. We proberen wat orde te scheppen in de chaos. Maar zoals met alle coronamaatregelen geldt: kijk voor vertrek altijd in de ANWB Reiswijzer of op Nederland Wereldwijd wat de meest actuele maatregelen zijn voor jouw specifieke vakantieland, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Nieuwe richtlijn: geen beperkingen voor kinderen tot 12 jaar
In een poging de regels overzichtelijk te houden en reizen binnen de EU te vergemakkelijken, geldt sinds 1 februari 2022 een nieuwe (niet-dwingende) richtlijn van de Europese Raad. Die komt erop neer dat iedereen die in het bezit is van een geldig digitaal coronacertificaat (de QR-code in de Coronacheck-app) niet verder in zijn bewegingsvrijheid moet worden beperkt met quarantaine, zelfisolatie of aanvullende testen. Kinderen jonger dan 12 jaar zouden volgens de aanbeveling helemaal uitgezonderd moeten worden van de coronaregels, en voor kinderen van 12 tot 18 jaar zou hetzelfde moeten gelden als voor volwassenen.
Omdat het advies van de Raad niet bindend is, zijn lidstaten niet verplicht zich eraan te houden. Veel landen (waaronder Nederland) houden zich er wel aan, maar let op: een aantal lidstaten stelt strengere eisen aan het coronabewijs. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Check daarom altijd van tevoren of jouw vaccinatie- of herstelbewijs ook geldig is in je vakantieland.
Wanneer voldoen kinderen aan de coronaregels?
Dat hangt zoals gezegd af van de bestemming. In sommige landen geldt een 3G-beleid, vaak vanaf 12 jaar, maar soms al vanaf 6 jaar. Dan is een vaccinatie- of herstelbewijs, of een negatief testbewijs nodig om van faciliteiten gebruik te mogen maken.
Wat als mijn kinderen geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben?
Of dit een probleem is en wat ze dan wel moeten laten zien, verschilt ook weer per land. In Duitsland hebben kinderen vanaf 6 jaar (!) al een vaccinatie-, herstel of testbewijs nodig om het land in te reizen.
De regels kunnen bij inreizen en binnen een land zelf ook van elkaar verschillen. Houd hier rekening mee.
Wat als mijn kind (nog) geen boosterprik heeft gehad?
In de meeste landen is dat geen probleem, omdat de laatste vaccinatie voor jongeren vaak nog wel even geldig is. Maar in sommige landen gelden beperkingen voor de ongeboosterden. Soms zijn boostervaccinaties ook pas na twee weken geldig, dus wie in allerijl nog een boosterprik weet te regelen, is daar niet altijd direct mee geholpen.
Vanaf welke leeftijd moeten kinderen een (FFP2-)masker op?
Zowel het type mondmasker als de vanaf-leeftijd verschilt per land, check dus goed bij de Reiswijzer waar je kinderen aan moeten voldoen. Ook kan het per regio of activiteit verschillen of je een (bepaald type) masker op moet. Zo verschilt het in Duitsland per deelstaat waar en wanneer je een FFP2 of medisch masker moet dragen. En in Italië is een FFP2-masker alleen verplicht bij de skilift, openbaar vervoer en culturele locaties.
Wat als mijn kind niet aan de regels kan voldoen?
Als je kind nog geen booster heeft gehad en daardoor feitelijk niet mee op vakantie kan of in quarantaine zou moeten bij aankomst, zit er waarschijnlijk weinig anders op dan de reis te annuleren. De kosten hiervoor worden meestal niet vergoed door de annuleringsverzekering, tenzij de maatregelen zijn ingevoerd nadat je hebt geboekt en jij er dus niet van op de hoogte had kunnen zijn. Als je na aankomst in quarantaine moet en daar (begrijpelijkerwijs) geen zin in hebt, is dat helaas ook geen geldige annuleringsreden. Je hebt dan geen recht op vergoeding van ‘ongenoten’ dagen. Hier vind je meer informatie over wat wel en niet is verzekerd bij de reis- en annuleringsverzekering van de ANWB.