De mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen
Maak kennis met de woeste natuur van Noorwegen. Met een lengte van maar liefst 1800 kilometer van noord naar zuid is elke vierkante meter een traktatie. Van steden waar de nacht nooit lijkt te vallen tot de bizarre kleurschakeringen van de fjorden en het noorderlicht: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen.
Wat te doen in Noorwegen?
Weinig landschappen in Europa zijn zo betoverend als die van Noorwegen. Schakel de mooiste bezienswaardigheden aaneen, soms dwars door de oceaan, van eiland naar eiland. Soms tussen bergpieken en watervallen, over de slingerende Trollstigen. Langs diep ingesneden fjorden, gletsjers en ruige bergen. Tussen de rendieren, voorbij de poolcirkel en een kust vol eilandjes. Geniet van de lange zomerdagen, de leegte en rust. Hoe noordelijker, hoe korter het ’s nachts donker is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen.
1. Hoogtepunt van het Lysefjord: Preikestolen
Ruim 600 meter boven een fjord 'balanceren' is geen dagelijkse bezigheid. De Preikestolen (Preekstoel) is een spectaculaire rotsformatie die boven het zuidelijke Lysefjord uittorent. Begin je hike naar de Preikestolen direct bij zonsopkomst om de drukte te vermijden. De circa zes kilometer lange klim naar de top is stevig, dus trek goede bergschoenen aan. Na twee uur klauteren tussen de granieten bergen kom je aan op het plateau van 25 bij 25 meter. Er wacht een fenomenaal uitzicht op het Lysefjord en de omliggende bergen – iets zoals je nooit eerder zag.
Maar als je last hebt van hoogtevrees is deze bezienswaardigheid misschien niet voor jou weggelegd. Over de rand kijk je namelijk honderden meters diep het fjord in. Het Lysefjord en de Preikestolen zijn ook te bewonderen vanaf het water, tijdens een boottocht vanuit Stavanger. Onderweg spot je watervallen van honderden meters hoog, oude bergboerderijen en grazende geiten tussen de rotsen.
2. Houten huisjes aan de kleurrijke kade van Bergen
Het lieflijk ogende kuststadje Bergen is na Oslo de tweede grootste stad van Noorwegen. Van oorsprong een Hanzestad, charmant en knus – Bergen doet zelfs een beetje aan als een dorp. Aan de kleurrijke kade staan de houten handelshuizen zij aan zij. Trek je vooral niets aan van het gezegde dat het er tweehonderd dagen per jaar regent: inwoners noemen het een ‘leugentje om bestwil’, zodat niet de hele wereld afreist naar hun geliefde stad.
Wandel door de historische wijk Bryggen en koop verse zalm op de Fisketorget (vismarkt) in de haven. Of bezoek de ruim 420 meter hoge Fløyenberg, 'het dak van Bergen'. Geen zware klim, maar een spectaculair bergritje met de Fløibanen. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de stad, het bergachtige landschap en de Byfjorden waaraan Bergen ligt.
3. De Lofoten: natuurschatten boven de poolcirkel
De Lofoten is niet zomaar een eilandengroep. Deze prachtige archipel boven de poolcirkel staat bekend als een van de mooiste natuurschatten ter wereld. Te midden van de Noorse Zee, aan de westkust van Noorwegen liggen tientallen eilanden, een plek waar het kwik nooit boven 13 graden stijgt. Het landschap is ruig, ongerept. De zandstranden zijn afgelegen en uitgestrekt. Vissersdorpjes liggen verscholen tussen imposante bergen, waar papegaaiduikers en zeearenden vredig tussendoor zweven.
De Lofoten kennen een rijke visserijgeschiedenis en een groot deel van de economie draait nog steeds om de vishandel. Overvolle rekken met stokvis staan vaak maandenlang te drogen in de zon. Een bijzondere plek om te overnachten is in een traditionele ‘Rorbuer’ – een (vaak rood) houten vissershuis, gebouwd op palen. Bijvoorbeeld in het vissersplaatsje Reine op het eiland Moskenesøy.
4. Metershoog de bergen in met de Flåmsbana
Hoewel Flåm een klein dorpje (met maar 500 inwoners) aan het Aurlandsfjord is, is de omgeving groots. Stap in de ‘Flåmsbana’, een spectaculaire treinrit op het bergspoor van het plaatsje Flåm naar Myrdal. De spoorweg is slechts 20 kilometer lang, maar met een stijging van 865 meter een van de steilste spoorlijnen ter wereld.
De trein klimt in ongeveer een uur tijd langs hoge bergpieken, diepe valleien en watervallen. Door 20 tunnels en tussenstops bij verschillende haltes, onder andere bij de 669 meter hoge waterval Kjosfossen. Enkeltje geboekt? De actieveling kan ervoor kiezen om de route, terug naar Flåm, per mountainbike af te leggen. De Rallarvegen werden vroeger gebruikt door arbeiders om de sporen te onderhouden, maar worden tegenwoordig gebruikt als wandel- en fietspaden. Via 21 haarspeldbochten slinger je naar beneden!
5. Sognefjord: het langste en diepste fjord van Noorwegen
Vraag een Noor waar je de mooiste wandelingen kunt maken en negen van de tien keer raadt hij het Sognefjord aan. Het fjord snijdt 204 kilometer diep het binnenland in, de bodem reikt tot meer dan 1300 meter onder zeeniveau. Miljoenen jaren geleden uitgesleten door enorme ijsmassa’s, nu nog net zo ongerept als na het ontstaan. Wandelen mag overal, over de bewegwijzerde paden van de DNT (Noorse wandelvereniging) maar ook daarbuiten. Eén groot wandelwalhalla, tussen rotsige inhammen, bergdorpjes en klaterende watervallen.
Aan het diepste en langste Noorse fjord grenzen juweeltjes van natuurgebieden, zoals de nationale parken Jotunheimen en Jostedalsbreen. Vrijwel nergens ter wereld kun je makkelijker een (begeleide) gletsjerwandeling maken dan op de Jostedalsgletsjer. Een tocht door een gebeeldhouwde wereld, met diepe spleten en ijslagen met diktes tot wel 600 meter.
6. De weg als reisdoel: via de Trollstigen naar Geiranger
Soms is de weg zelf het reisdoel – het geval op de route van Trollstigen (de Trollenladder) naar Geiranger, een Nationale Toeristische Route in het westen van Noorwegen. Met een lengte van ruim 100 kilometer, elf haarspeldbochten en een gemiddelde stijging van negen procent. Onderweg is het een feest van watervallen, steile bergkammen en fjorden. Doe er lekker lang over: de vergezichten zijn adembenemend.
Met sneeuwbedekte toppen, steile bergwanden en water dat in het diepblauwe fjord neerklettert. Er kan maar één fjord de allermooiste zijn, volgens velen behoort die titel toe aan het Geirangerfjord en ook Unesco beaamt dat. Combineer de Trollstigen daarom met een bezoek aan het Geirangerfjord, omringd door talloze wandelroutes. Of maak een boottocht door het fjord en verwonder je over rotswanden van soms wel 800 meter hoog, en de vele watervallen zoals de Syv Søstrene’ (De Zeven Zusters) en de ‘Brudesløret’ (Bruidssluier).
7. Ålesund: van as naar art-nouveaustad
Het Venetië van Noorwegen, klinkt dat niet leuk? Er slingeren per slot van rekening kanalen tussen de huizen door. Ålesund is dé Noorse art-nouveaustad, gebouwd op drie eilanden: Hessa, Aspøy en Nørvøy. In 1904 werd de stad grotendeels verwoest door een ernstige brand, maar daar is niets meer van terug te zien. De stad werd snel herbouwd en beschikt nu over een eigenzinnige verzameling aan bakstenen gebouwen, torentjes en kleurrijke ornamenten, beïnvloed door de Duitse jugendstil.
Beleef de stad vanaf het water en peddel in je kajak langs de houten huizen. Voor een panoramisch uitzicht beklim je de Aksla-berg (418 treden), met de uitzichtpunten Fjellstue en Kniven. Neem plaats bij het café op het observatiedek en geniet van het prachtige uitzicht op de stad, de bergen van de Sunnmøre Alpen en de eilanden die Ålesund omringen.
8. Als een echte vogelaar tussen de vogels op Runde
Vogelaars opgelet: nabij Ålesund, aan de westkust van Noorwegen ligt het vogeleiland Runde. Permanent bewoond door ongeveer 150 bewoners, maar tijdens het broedseizoen van februari tot augustus nemen meer dan 500.000 zeevogels het eiland over. Naar schatting zijn 100.000 daarvan papegaaiduikers, hét symbool van Runde. Maar let op: overdag zweven deze clownachtige vogels boven de zee, pas vanaf begin van de avond komen ze aan land.
Trek goede schoenen aan en volg een van de wandelpaden – vaak steil omhoog – richting het hoogste punt van het eiland op 300 meter. Onderweg struin je langs slapende schapen en tref je grote kolonies jan-van-genten op de grillige wanden van de befaamde vogelrotsen. Runde is een niet-te-missen bezienswaardigheid tijdens je reis naar Noorwegen!
9. Op zoek naar het magische noorderlicht in Tromsø
Ooit de lucht zien dansen? Het noorderlicht is een natuurspektakel dat je niet wilt missen. De zogenaamde ‘dansende’ gordijnen van groen, paars en rood licht worden veroorzaakt door zonnewind, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal worden ingeslingerd. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe groter de kans dat je dit schitterende verschijnsel tegenkomt. De beste uitvalsbasis om dit natuurfenomeen te bewonderen in Noorwegen is Tromsø. De grootste stad van Noord-Noorwegen, gelegen in het midden van het noorderlichtovaal.
Natuur is onvoorspelbaar, evenals de verschijning van het noorderlicht. Een belangrijke voorwaarde is dat het donker moet zijn, de wintermaanden bieden dan ook de meeste kans. Gelukkig is in de omgeving genoeg vertier te vinden voor een onvergetelijke winterervaring. Wat dacht je van een tocht met een huskyslee of een sneeuwschoenwandeling?
10. Noordelijker kan bijna niet: de Noordkaap
Op 71° 10’ 21’’ NB, in het hoge noorden van Noorwegen, ligt de Noordkaap. Het (bijna) noordelijkste puntje van het Europese continent werkt als een magneet voor reizigers vanuit de hele wereld. Bezoek de Noordkaap en het rotsplateau dat ruim 300 meter boven de zee uitsteekt. Je vindt hier de welbekende wereldbol: hét bewijs dat je op de Noordkaap bent geweest. In de wintermaanden heb je kans op het noorderlicht, in de zomer op de middernachtzon waardoor het 24 uur per dag licht blijft.
Verblijf in Honningsvåg op het eiland Magerøya, ook wel gezien als de ‘poort’ naar de Noordkaap. Bezoek hier het museum over de geschiedenis van de Noordkaap (Nordkapp Museum) en plof ’s avonds neer in een restaurantje aan de haven. Grote kans dat er een historische Hurtigruten-postboot aanmeert!