11x de mooiste autoroutes in Oostenrijk
In Oostenrijk brengen de wegen je naar de mooiste uitzichtpunten. Van onderaan in de groene vallei tot op de hoge pieken boven de boomgrens. Houd je blik op de weg bij de scherpe haarspeldbochten, en zet geregeld de auto aan de kant om volop te turen naar de vele omliggende bergen, glinsterende meren en groene weides vol koeien.
Zoek de romantiek op via de Romantikstrasse langs prachtige kastelen en sfeervolle dorpen, rijd over de Postalmstrasse door het grootste almgebied van ’t land of volg de Gerlos Alpenstrasse naar de Krimmler Wasserfälle; de hoogste watervallen van Centraal-Europa. Rijden de kinderen mee? Pak dan de Zillertaler Höhenstrasse en maak een tussenstop bij Murmelland Zillertal, waar de bergmarmot de hoofdrol speelt. Dit zijn de elf mooiste autoroutes in Oostenrijk.
1. De beroemde Grossglockner Hochalpenstrasse
Een kerk omringd door het groen van de bestemming Heiligenblut in Karinthië, Oostenrijk
We trappen af met misschien wel de bekendste bergweg in Oostenrijk: de Großglockner Hochalpenstrasse. Hij werd in 1935 in gebruik genomen en inmiddels rijden er jaarlijks zo’n 200.000 voertuigen overheen. De weg is ongeveer 48 kilometer lang, en loopt van het Salzburger dorp Fusch tot aan Heiligenblut in Karinthië. Koop een dagkaart bij de kassa en je tocht kan beginnen. Op de route vind je niet alleen mooie uitzichtpunten voor een tussenstop, maar ook wandelpaden en horeca. Trek dus gerust een hele dag uit voor deze autorit.
Het hoogtepunt van de Großglockner Hochalpenstrasse is de Edelweiß-Spitz; het hoogst bereikbare punt met de auto op 2571 meter. Daar wacht je een geweldig uitzicht op de bergweg en de bergen eromheen. Schijnt de zon? Dan zit je goed op het terras van de Edelweißhütte. Bestel een kop Knödelsuppe om de trek te stillen, of een bord vol Kaiserschmarrn. Een van de andere highlights van deze bergpas is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe op 2369 meter hoogte. Daar heb je uitzicht op de Pasterze gletsjer van zo’n acht kilometer lang; de grootste gletsjer van Oostenrijk. Je kunt er verschillende wandelingen maken. Ook bij Schönek kun je even kort de benen strekken, tijdens een botanische wandelroute van tien minuten.
2. De Nockalmstrasse, dwars door het nationale park
Weids uitzicht over de Alpen in Karinthië, Oostenrijk
Een van de mooiste Alpenwegen van Karinthië is de Nockalmstrasse, die Innerkrems in het noorden verbindt met Ebene Reichenau in het zuiden. Deze 35 kilometer lange panoramaweg loopt via 52 haarspeldbochten dwars door de bergen. Onderweg kom je langs allerlei mooie plekken van Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Al slingerend door een dennenbos zie je langs de weg berghutten waar je iets kunt drinken, koeien, speelplekken én tentoonstellingen; over de omgeving en het ontstaan van de Nockalmstrasse.
In het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge zijn allerlei wandelroutes uitgestippeld. Dicht bij de weg vind je ook de Windebensee waar het mooi wandelen is, 2 kilometer rondom het water. Nog een interessante plek: het Karlbad, dat met 300 jaar het oudste geneeskrachtige bad van Oostenrijk is. Al negen generaties worden hier traditionale badsessies verzorgd. Meer te weten komen over de bomen die in Nockberge groeien? Op naar het magische bos Silva Magica. Ook is er een mooie beeldentuin en worden allerlei steensoorten uit de regio tentoongesteld. De Nockalmstrasse is dus meer dan alleen een mooie route.
3. Silvretta Hochalpenstrasse: hoge pieken, vlakke stuwmeren
Het indrukwekkende Silvretta gebergte gelegen aan een meer, Oostenrijk
In het westen van Oostenrijk ligt de Silvretta: het gebergte waar Vorarlberg, Tirol en het Zwitserse kanton Graubünden bij elkaar komen. De bijna 23 kilometer lange Silvretta Hochalpenstrasse loopt van Montafon in Vorarlberg naar Paznaun in Tirol. Of specifieker: van Partenen (1051 meter) via 34 haarspeldbochten naar Bielerhöhe (2032 meter) en vanaf daar afdalend naar Galtür (1584 meter). In dit gebied vind je veel pieken boven de drieduizend meter; de hoogste berg van de Oostenrijkse Silvretta is de Piz Buin op 3312 meter hoogte.
De Bielerhöhe is het hoogste punt van de Silvrettapas, waar je ook de twee stuwmeren Vermunt en Silvretta ziet liggen. Je kunt eventueel om de Silvretta Stausee heen wandelen: over de 6,3 kilometer doe je zo’n 2 uur. Ook voor families is dit goed te doen. Het water is afkomstig van de Ochsentaler Gletscher ‘om de hoek’. Visliefhebbers wacht nog een leuke activiteit vlak na het tolhuis van Galtür. Daar vind je een grote visvijver. Niet vergeten bij het tolhuisje een vispas te halen.
4. De Timmelsjoch met Oostenrijks hoogste grensovergang
Haarspeldbochten in de bergen tijdens de Timmelsjoch autoroute, Oostenrijk
Een andere mooie autoroute in Oostenrijk is de Timmelsjoch, een grenspas tussen Italië en Oostenrijk die het Passeiertal met het Ötztal verbindt. Oftewel: Noord-Tirol met Zuid-Tirol. Van Sölden naar St. Meran is het ongeveer 60 kilometer rijden. De route wordt ook al eeuwen gebruikt voor handel en transport tussen Oostenrijk en Italië. Met 2509 meter is de Timmelsjoch de hoogstgelegen grensovergang van Oostenrijk. Het is dan ook niet zo gek dat deze weg bekendstaat om zijn vele (haarspeld)bochten. Om zo hoog te komen, moet je er wel zestig pakken. Een leuke uitdaging voor de bestuurder. Onderweg word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op de omliggende bergtoppen, met een maximale hoogte van zo’n 2509 meter. Langs de route kun je steeds even stoppen bij de uitkijkpunten om ze eens goed te bekijken.
Ook de zes stations van de Timmelsjoch Experience zijn een aanrader, om meer te leren over de architectonische sculpturen, geschiedenis, cultuur, maatschappij en economie van de regio. Van de hoogste watervallen van Zuid-Tirol tot de eeuwenoude traditie van smokkelen. Zo is het meteen ook een leerzame dag.
5. Gerlos Alpenstrasse langs de hoge Krimmler Wasserfälle
De Krimmler Wasserfälle, Oostenrijk
Tussen het Zillertal in Tirol en het Salzachtal in het Salzburgerland loopt de Gerlospass. Deze Gerlos Alpenstrasse kronkelt zich een weg door de bergen, met als hoogste punt de Filzsteinalpe op 1628 meter. Uit onderzoek en opgravingen blijkt dat de Gerlospass al ruim 3500 jaar in gebruik is, en die werd pas écht belangrijk na de vondst van goud in het Zillertal. De weg werd vaak verwoest door natuurgeweld, en zo ontwierp Franz Wallack (dezelfde architect als van de Grossglockner Hochalpenstraße) in 1949 de huidige pas, die werd geopend in 1962.
De Gerlospass is kort maar krachtig: 12 kilometer lang, waarbij je 558 hoogtemeters overbrugt. Volg vanuit Zell am Ziller de B165 om via haarspeldbochten rustig omhoog te slingeren. Op de route heb je steeds weer een ander uitzicht, van de bergen tot de Durlaßboden Stausee en de Krimmler Wasserfälle, de hoogste watervallen van Centraal-Europa. Maar ook het Salzachtal en de Zillertaler Alpen zijn een lust voor het oog. Waar andere autoroutes veelal gesloten zijn in de winter, is de Gerlospass het hele jaar door geopend. Toch is-ie op z’n mooist in de zomermaanden, met al dat groen.
6. Zillertaler Höhenstrasse langs alpentuin en speeltuin
Neem een kijkje bij verschillende berghutten langs de Zillertaler Höhenstrasse, Oostenrijk
De 35 kilometer lange Zillertaler Höhenstrasse werd in de jaren 60 voor de boeren aangelegd, zodat ze in de zomer makkelijker bij hun almen konden komen. Vandaag de dag hebben ook vakantiegangers de weg ontdekt, en is het een van de bekende toeristische bezienswaardigheden in Tirol. De bergweg bereik je via Ried, Kaltenbach, Aschau, Zell – Zellberg of Hippach en geeft je een prachtig uitzicht op de Zillertaler Alpen. Met idyllische alpenweiden en hoge pieken; de Aribsjochkopf is met 2133 meter het hoogste punt van deze bergweg. Ook brengt-ie je naar de Alpengärten Kaltenbach, waar je bijzondere bloemen ziet die in de Alpen groeien. Onderweg hebben de vele gezellige berghutten allerlei lekkers op het menu, en zijn ze vaak het startpunt van mooie bergwandelingen.
Rijden de kinderen mee? Die doe je een groot plezier door een tussenstop te maken bij Murmelland Zillertal. Die vind je bij de Kaltenbacher Skihütte op 1800 meter hoog. De bergmarmot speelt hier de hoofdrol, en dus kunnen de kinderen goed kennismaken met deze bergbewoner. Of andere dieren aaien en eten geven op de kinderboerderij. Warme dag? Er is ook een grote speeltuin waar ze met water kunnen spelen.
Ontdek ook: de mooiste autoroutes van Europa
Bekijk ze hier7. Villacher Alpenstrasse door het natuurpark Dobratsch
Stromende rivier in het nationaal park Dobratsch, Oostenrijk
Begin de dag in de gezellige stad Villach - de tweede stad van Karinthië - en struin door het historische centrum. Stap vervolgens de auto in om een uitstapje te maken naar de Villacher Alpenstrasse van 16,5 kilometer lang. Vanuit het district Villach-Möltschach rijd je via een kronkelige weg door het natuurpark Dobratsch met de 2166 meter hoge Dobratsch. Het natuurpark telt zo’n achthonderd verschillende plantensoorten en tal van vogelsoorten. Om ze van dichtbij te bewonderen, kun je hier meerdere wandelingen maken door de mooie natuur. Vanaf parkeerplaats nummer 11 (Rosstratte) bijvoorbeeld, voor een wandeling van 1,5 uur naar de top van de Dobratsch.
Langs de weg liggen nog tien andere parkeerplaatsen en verschillende uitkijkplatformen. Uitzichtplatform 'Rote Wand’ is een absolute aanrader, met uitzicht op de bergen van de Julische Alpen tot aan de Karawanken en verschillende glinsterende bergmeren. Richting het einde van de route kun je iets nuttigen bij de Aichingerhütte, om al het moois nog even op je in te laten werken.
8. Hahntennjoch: groene dalen, kale rotslandschappen
Panoramisch uitzicht over de Lech vallei, Oostenrijk
Met duizend meter hoogteverschil en 29 haarspeldbochten is ook de Hahntennjoch-weg een (ont)spannende rit. Een bergpas in de Oostenrijkse Alpen, in de deelstaat Tirol. In 29 kilometer rijd je van Elmen in het Lechtal naar Imst in het Inntal, of andersom. Met onderweg geweldige uitzichten op groene dalen, steile afgronden en kale rotslandschappen. Zonder ook maar één tunnel, dus je kunt volop genieten van de panoramische uitzichten.
Vanuit Imst rijd je over de hoge bergweg naar het Hahntennjoch, door een kaal landschap van rotsen en steenslag. Tot een hoogte van 1894 meter, met stijgingspercentages tot negentien procent. Vooral voor wielrenners een hele uitdaging. Aan de westkant kom je bij het charmante Bschlabertal en rol je door weiden en bossen naar het Lechtal. De dorpen Pfafflar, Boden en Bschlabs zijn leuke tussenstops om wat te drinken. Of stap even uit bij een van de uitkijkpunten; waar je bij de een zicht hebt op de imposante bergtoppen en groene weiden, zie je bij de andere weer schitterende bergmeren.
9. De Romantikstrasse: van de ene parel naar de andere
Festung Hohensalzburg langs het water in Salzburg, Oostenrijk
Van Salzburg - door Oberösterreich en Niederösterreich - naar de hoofdstad Wenen, langs kastelen, meren, dorpen en steden. Dat is de Romantikstrasse. Een route van 380 kilometer lang vol indrukwekkende bezienswaardigheden, interessant werelderfgoed en plaatjes van landschappen. Op de planning staan dertien dorpen en steden, waaronder Bad Ischl, Hallstatt, Melk en Krems an der Donau.
Het begint meteen al goed in Salzburg, de geboorteplaats van Mozart. Tip: bezoek er zijn geboortehuis en een van de musea. Vanuit de stad zet je koers naar het idyllische Mondsee, waar de kloosterkerk werd gebruikt voor de bruiloft in The Sound of Music. Stap ook even uit in Hallstatt, gelegen aan het gelijknamige meer. Frozen-fans zien meteen dat dit de inspiratie was voor het koninkrijk Arendelle in deze populaire film. In de Wachau-vallei tussen Melk en Göttweig zie je vervolgens oude stadjes, wijnbouwterrassen, burchten en ruïnes. En dan eindpunt Wenen: een heerlijke stad, onder meer bekend van keizerin Sisi en haar Paleis Schönbrunn. Als je van deze autoroute geen romantisch gevoel krijgt…
10. Postalmstrasse: door het grootste almgebied van ‘t land
Koe grazend in de Postalm weide in Tirol, Oostenrijk
De Postalm is het grootste almgebied van Oostenrijk en de op één na hoogste hoogvlakte van Europa. De Postalmstrasse slingert hier dwars doorheen, van Abtenau naar Strobl aan de Wolfgangsee in Salzburgerland. Deze 28,5 kilometer lange autoroute leidt je via allerlei haarspeldbochten naar 1300 meter hoogte, tot boven de bossen op de Postalm. Je zult zien: tussen de 700 en 1300 meter hoogte heeft de ongerepte natuur zich weten te behouden, want er is daar geen dorp te bekennen. Gelukkig zijn er wel wat almhutten om iets te drinken. Op het noordelijke deel van de Postalmstrasse toer je door het wilde, beboste beekdal van de Weissenbach. Om uiteindelijk uit te komen bij Strobl aan de Wolfgangsee. De plek waar de Belgische koninklijke familie een tijd verbleef aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Niet alleen de route an sich, maar ook de Postalm zelf is ontzettend mooi. Wandelliefhebbers halen hier hun hart op, met ruim 100 kilometer aan wandelroutes. En die zijn er op verschillende niveaus: van uitdagende bergbeklimmingen tot gemakkelijke wandelingen voor de hele familie. De Almblumenweg is er zo een, een rondwandeling waar je ongeveer een uur over doet. De naam verklapt het al; een route vol bloemen.
11. Kaunertaler Gletscherstrasse naar het ‘eeuwige ijs’
Een panoramisch uitzicht op de Weibsee gletsjer, Oostenrijk
Op naar Feichten, want daar begint de Kaunertaler Gletscherstrasse in het Natuurpark Kaunergrat. Door 29 bochten kronkel je omhoog, door groene weiden naar het ‘eeuwige ijs’ op de top. Daarbij leg je zo’n 1500 hoogtemeters af. Ongeveer 26 kilometer verder sta je op de top van de gletsjer, die de jongste van de vijf is in Tirol. De bochten zijn trouwens genummerd; zo weet je onderweg dus precies hoeveel je er nog moet. Schrik niet als er ineens een koe midden op de weg staat, ze wandelt vanzelf weer verder.
Maak geregeld een tussenstop om van het uitzicht te genieten. Ook het Gepatsch-Stausee stuwmeer is mooi om te zien. Net als de Weißsee, bij het eind van de Kaunertaler Gletscherstrasse. Een klein bergmeer met helder, blauw ijswater. Parkeer op de top van de gletsjer de auto en pak de gondel omhoog. De Karlesjochbahn brengt je namelijk naar een uitkijkplatform op 3108 meter hoogte, waar je een geweldig zicht hebt op de omliggende bergen. Maak ook een wandeling door een deel van de gletsjer. In een van de gletsjerdelen loopt een wandelpad, waar je goed kunt zien hoe het ijs uit verschillende lagen bestaat.
Goed om te weten
De autoroutes zijn voornamelijk tolroutes, maar de beleving is het bedrag meer dan waard. Check van tevoren wel even of de weg open is, en wat de tijden zijn dat je eroverheen mag rijden. Veel van bovengenoemde autoroutes zijn open van mei tot oktober, en tijdens de winter gesloten vanwege de weersomstandigheden en sneeuw.