7x de mooiste autoroutes in Spanje
Bij een vakantie in Spanje denk je al snel aan luieren op het strand, cultureel erfgoed bewonderen en slenteren door een historische stad. Maar ook vanuit de auto kun je hier onvergetelijke ervaringen opdoen. Bijvoorbeeld tijdens een rondrit door de wijngaarden, met tussenstops voor een proeverij. Of tijdens een tocht langs de glinsterende zee, waar je kunt uitstappen bij verscholen baaien.
Alle parels van Catalonië ontdekken? Volg dan de 2000 kilometer lange Grand Tour van Catalonië, langs de meest verrassende plekken. Uiteraard hebben we ook kortere routes voor je in petto: rijd van het ene naar het andere witte bergdorp in Andalusië, langs de westkust van Mallorca of door La Mancha; de streek die wereldberoemd werd door het boek van Don Quichot uit de 17de eeuw. Dit zijn zeven mooie autoroutes in Spanje.
1. De MA-10: mooiste autoroute op Mallorca
De vuurtoren Cap de Formentor op Mallorca, Spanje
De MA-10 staat bekend als de mooiste autoroute van Mallorca. Tijdens de rit van 110 kilometer rijd je langs de westkust, van het dorp Andratx in het zuidwesten naar de stad Pollença in het noorden. Of andersom. Tal van haarspeldbochten leiden je dwars door de bergen van de Serra de Tramuntana, langs de kust en door tunnels en kloven. Maak geregeld een tussenstop bij de uitzichtpunten, of bij een bezienswaardigheid zoals de vuurtoren op de Cap des Formentor. Ook toer je langs prachtige baaien en valleien vol sinaasappelbomen.
Onderweg zijn er gezellige dorpen met restaurants om even bij te tanken. Zoals het sfeervolle Valdemossa. Struin er door de charmante straten en bekijk het 14de eeuwse kartuizerklooster waar ook een museum in zit. Kunstenaarsdorp Deia, aan de voet van de berg Puig del Teix, is ook een aanrader. Leuk weetje: Andrew Lloyd Webber schreef hier een deel van zijn Broadway musicals.
2. Het binnenland in op de Ribera del Duero wijnroute
Wijngaard langs de Ribera del Duero, Castillië en León, Spanje
De Ribera del Duero is een geliefde wijnroute van 115 kilometer van Peñaranda de Duero naar Valladolid, deels over de N-122. Door vier provincies in Castilië en León om precies te zijn: Burgos, Segovia, Soria en Valladolid. De rivier de Douro reist constant met je mee. Onderweg heb je fantastische uitzichten over de uitgestrekte wijnhellingen, plus zo nu en dan een middeleeuws bergdorp en wat imposante kastelen. De route telt ruim 250 wijnhuizen, dus er kan volop worden geproefd. Het wijngebied Rueda is de bakermat van de Verdejo-druif. Hiervan worden frisse wijnen gemaakt. Sterker nog: ze behoren tot de beste witte wijnen van Spanje.
Onderweg stevige trek? Je zult bij restaurants ongetwijfeld lechazo of cochinillo op het menu zien staan; gebraden lam of speenvarken. Hét lokale streekgerecht. Ook is er langs de route genoeg te doen, van een proeverij in een wijnhuis tot een bezoek aan een bezienswaardigheid. Het 12de eeuwse klooster Santa María de Valbuena bijvoorbeeld, met een belangrijke collectie heilige kunst. Of het middeleeuwse kasteel van Peñafiel, bovenop een heuvel. Met het Provinciaal Wijnmuseum waar je meer te weten komt over de lokale wijngeschiedenis.
3. Grand Tour van Catalonië: 2000 kilometer vol verrassingen
Het Klooster van Montserrat in Catalonië
De Grand Tour van Catalonië brengt je op de meest verrassende plekken. En dat zijn er heel wat, want de cirkelvormige route is 2119 kilometer lang. Startpunt is Barcelona, de hoofdstad en het kloppend hart van Catalonië. Rijd je de bruisende stad uit, dan komt de rust je al snel tegemoet op het platteland. Je rolt over de A-2 naar de mysterieuze berg Montserrat, met het populaire benedictijnse klooster. In het binnenland kom je langs veel olijf- en wijngaarden. En uiteraard sla je de kust niet over; de Costa Daurada wordt ook wel de gouden kust genoemd.
Even de benen strekken? Maak de 10 kilometer lange (en indrukwekkende) wandeling door de kloof Mont-rebei. Of struin door een van de oudste en mooiste middeleeuwse dorpen van Catalonië: Besalú, met veel gebouwen uit de 11de eeuw. Kunstliefhebbers moeten in Figueres zijn, voor een bezoek aan het wereldberoemde Dalí Museum. Waar deze kunstschilder zijn inspiratie vandaan haalde? Op het kleine schiereiland Cap de Creus. Je komt er op de route vanzelf langs.
4. Ruta de los Pueblos Blancos; langs de witte dorpen
In Andalusië vind je de mooiste witte dorpjes
De ‘pueblos blancos’ (de witte bergdorpen) van Andalusië liggen mooi verscholen tussen de bergen en valleien. De huizen zijn zó wit, je zou er bijna je zonnebril van op doen. Zeker als de zon er ook nog eens glinsterend op schijnt. Het geheel ziet er altijd sfeervol uit, met bruine deuren, potten vol bloemen ernaast en dakpannen van rode klei. Veel dorpen liggen hoog, waardoor je geregeld een mooi uitzicht hebt op het landschap rondom.
Tussen Cadiz aan de westkust en Málaga aan de oostkust kun je zelf een route uitstippelen tussen de witte dorpen. Zo kun je zelf bepalen welke je wilt zien en hoeveel tijd je in de auto wilt zitten. Een aanrader is een ‘Ruta de los Pueblos Blancos’ te rijden die langs Ronda gaat. Velen vinden dit namelijk het mooiste dorp uit de omgeving. Ooit is het door de rivier Guadalevín in tweeën gesplitst, met een diepe kloof tot gevolg. Tot wel 120 meter. De beroemde brug Puente Nuevo van bijna 100 meter hoog, verbindt het oude Moorse centrum met El Mercadillo. Ook al zo indrukwekkend.
Ontdek ook: de mooiste autoroutes van Europa
Bekijk ze hier5. De GI-682 aan de Costa Brava: de weg van 1000 bochten
Vanuit Tossa de Mar heb je prachtige uitzichten over zee
De GI-682 aan de Costa Brava staat bekend als een van de meest spectaculaire kustwegen van de wereld. Enerzijds doordat deze weg 1000 bochten kent, maar vooral door de geweldige uitzichten. Het wordt een rit bergop, bergaf. En dat 21 kilometer lang, van Tossa da Mar tot aan Sant Feliu de Guixols. Aan de ene kant zie je hellingen vol groene bomen en het berglandschap, en aan de andere kant schittert de Middellandse Zee je tegemoet. Met idyllische baaitjes aan de azuurblauwe zee.
Langs de route kun je bij verschillende uitkijkpunten op je gemak genieten van het uitzicht. Vaak staan er informatieborden met uitleg over de geschiedenis van de omgeving. Om de ervaring nog interessanter te maken. Liever een tussenstop bij een strandje? Bij Cala Bona – dat letterlijk ‘mooie baai’ betekent – is de zee rustig en kristalhelder. En het 220 meter lange strand is er omringd door dennenbomen. Cala Giverola is populair bij families. Tip: huur hier een bootje om de omgeving vanaf het water te ontdekken.
6. Over heuvels en langs wijngaarden op de La Rioja Alavesa
De groene wijngaarden van de streek La Rioja, Spanje
Op de grens van La Rioja en het Baskenland ligt de wijnroute La Rioja Alavesa. Van Haro in het westen naar Logroño in het oosten. Dwars door het dal met op de achtergrond de bergen. In dat dal liggen de eindeloze wijnranken verspreid over de heuvels. Rijd vanaf Haro over de A-3202 en maak meteen een tussenstop in het dorpje Labastida. Klim er via de straten omhoog naar Iglesia del Santo Cristo, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving waar je straks weer doorheen rijdt.
Liefhebbers van het Guggenheim museum zullen ook gecharmeerd zijn van het wijnhuis Bodegas Marqués de Riscal in Elciego. Het is ontworpen door dezelfde ontwerper: Frank Gehry. Ook de stad Laguardia mag je niet overslaan. Al is het alleen maar om vanaf 600 meter hoogte van het panorama uitzicht te genieten. Genoeg wijngaarden gezien? Dwaal dan nog even door de smalle straten, langs charmante huizen. En strijk neer bij een van de pinchobars voor de lunch. ¡Que aproveche!
7. Ruta del Quijote: zo uit een wereldberoemd boek
Windmolens van Campo de Criptana in La Mancha, Spanje
Zo’n 90 kilometer ten zuiden van Madrid ligt La Mancha. Deze streek werd wereldberoemd door het boek van Don Quichot, in de 17de eeuw geschreven door Miguel de Cervantes. Het verhaal vertelt de avonturen en vooral tegenslagen van de man die in het land van La Mancha een dolende ridder wilde worden. De Ruta del Quijote staat in het teken van hem, en die kun je zo kort of lang maken als je zelf wilt. Met onderweg tal van plekken en natuurgebieden waar Don Quichot kwam. Start bijvoorbeeld in El Toboso, een van de plekken die Cervantes het meest inspireerde. Vervolg je weg over de TO-2999 tot het dorp Campo de Criptana met windmolens uit de 16de eeuw.
Meer te weten komen over Don Quichot? Stap binnen bij ‘zijn’ museum in Ciudad Real. Het is overigens niet alleen een literaire route, maar ook een mooie. Door landschappen met veel graan- en wijnbouw. Lunch onderweg met ‘duelos y quebrantos’ (roerei met chorizo) en probeer de lokale wijnen uit. La Mancha is namelijk de grootste wijnstreek ter wereld.