11x de mooiste autoroutes in Frankrijk
Bij een autoroute in Frankrijk denk je misschien als eerste aan de Route du Soleil. De bekende snelweg van Parijs naar Marseille die menig vakantieganger pakt op weg naar het zuiden. Een efficiënte route is het zeker, maar echt mooi kun je ‘m niet noemen. Gelukkig telt dit land tal van andere routes die erg charmant en pittoresk zijn. Veelal over kleine wegen, langs bijvoorbeeld wijn- of lavendelvelden, imposante kastelen of charmante dorpen.
Rijd door de champagnevelden en maak een tussenstop bij de wijnboer voor een proeverij, laat je verwonderen door de kastelen in de Dordogne of ‘klim’ de Franse Alpen op. Ook tijdens de Gorges du Verdon Panoramaroute kijk je je ogen uit, langs de grootste kloof van Europa. En op warme dagen is de Route des Lacs in Landes een aanrader, langs allerlei meren die zorgen voor de nodige verkoeling. Dit zijn elf mooie autoroutes door Frankrijk. Daar gaan we.
1. Route Napoléon: in de voetsporen van Napoléon
De stad Cannes het beginpunt van de route, Côte d’Azur
Napoléon Bonaparte ontsnapte in 1815 aan het ballingschap op het Italiaanse eiland Elba. Hij kwam aan land in Golfe-Juan aan de Côte d’Azur, en precies dáár ligt het officiële startpunt van de 325 kilometer lange Route Napoléon. Helemaal naar Grenoble over ‘zijn’ historische traject via de N85. Verheug je op diverse landschappen en interessante steden. Zoals Grasse, de wereldhoofdstad van het parfum. Dat merk je er aan alles: bezoek de parfumerieën, zie hoe parfums worden gemaakt en stap ‘even’ binnen bij het Internationaal Parfummuseum. Vervolgens rijd je via het middeleeuwse dorp Castellane - vanwaar je een uitstap kunt maken naar Gorges du Verdon - verder naar Digne-les-Bains. De benaming ‘les bains’ dankt de stad aan het thermaalbad, waar je lekker kunt ontspannen.
De route gaat verder richting Sisteron in Haute-Provence, met boven op de heuvel de indrukwekkende burcht Citadelle de Sisteron. Wandelfanaten stappen uit bij het bergdorp Corps in de Franse Alpen, waar heel wat wandelmogelijkheden zijn. Loopt de temperatuur op? Zoek dan verkoeling aan het stuwmeer Lac du Sautet. Uiteindelijk kom je aan in Grenoble, de hoofdstad van de Alpen. Leuke afsluiter: een ritje met de kabelbaan naar de Bastille, die voor het eerst werd geopend in 1934. Destijds de eerste stadskabelbaan ter wereld.
2. Langs de ‘ballons’ van de Vogezen op de Route des Crêtes
Prachtig uitzicht vanaf de Grand Ballon, de Vogezen
De Route des Crêtes staat ook wel bekend als de bergkamroute, en verbindt Cernay met Sainte-Marie-aux-Mines. Je start op de Col des Bagenelles aan de D148A in het noorden en geniet vervolgens 73 kilometer lang van het Vogezen landschap. Met onder andere de ronde bergtoppen, die in het Frans ‘ballons’ worden genoemd. Ook de Grand Ballon ligt op de route, het hoogste punt van de Vogezen. Maak hier een mooie wandeling, of klim naar de top op 1424 meter hoogte. Op een heldere dag kun je vanaf daar de bergtoppen van de Alpen zien.
Via Markstein kom je in het Hohneck-massief, en ook daar kun je de benen strekken op een van de wandelroutes. De kuddes koeien zorgen voor wat gezelschap en ook kun je zomaar gemzen op de steile hellingen zien. Op weg naar de Schlucht-pas is een bezoek aan de bergtuin van Haut-Chitelet een aanrader, met meer dan 2500 plantensoorten van over de hele wereld. Via een betoverend landschap met hoge stoppelvelden, bossen en heidevelden rijd je verder naar het Lac Blanc. Onderweg de lokale keuken proeven? Ga voor de beroemde repas marcaire in een van de boerderijherbergen: soep, ‘roïgabrageldi’ (een taart met aardappelen), Munster kaas en een dessert. Bon appétit!
3. De Route des Grandes Alpes langs 18 bergpassen
Geniet van de bergen en natuurgebieden van de Franse Alpen, Frankrijk
Een andere mooie autoroute in Frankrijk is de Route des Grandes Alpes; de D902 voert je dwars door de Franse Alpen heen. Van Thonon-les-Bains bij het Meer van Genève naar Menton aan de Middellandse zee. De aanleg van wegen door de Franse Alpen startte al in de 18de eeuw, om forten en afgelegen dorpen beter bereikbaar te maken. Eind 19de eeuw pleitte de ‘Touring Club de France’ voor betere wegen, en zo ontstond in 1911 de Route des Grandes Alpes. Leg je de hele 720 kilometer lange route af, dan passeer je achttien bergpassen. Zo ook de Col de L'Iseran; met 2770 meter de hoogste verharde bergpas van Europa.
Stap onderweg geregeld uit om van het uitzicht te genieten. Of te gaan wandelen, want de route gaat door meerdere natuurgebieden. Zoals Parc national de la Vanoise en Parc national du Mercantour. Hier struin je door de ruige natuur, en heb je kans om marmotten, steenbokken en gieren te spotten. Naast heldere bergmeren kom je ook bij bijzondere dorpen. Sospel bijvoorbeeld, bekend om haar 13de eeuwse tolbrug en gekleurde huizen langs de rivier. En het middeleeuwse Roubion, dat aan de rotswand lijkt geplakt.
4. Paars, paarser, paarst op de Route de la Lavande
Zonsondergang bij de paarse lavendelvelden in Provence
Camera mee, want van de paarse lavendelvelden in de Provence blijf je foto’s maken. Van half juni tot eind juli staan ze in bloei, hét moment om de Route de la Lavande (75 kilometer) te rijden. Vanuit Carpentras rijd je over de D942 en passeer je velden met kersenbomen en met de Mont Ventoux op de achtergrond ga je verder naar Sault en vervolgens het Plateau de l’Albion. Daar vind je niet alleen veel lavendelvelden, maar ook geiten en honingproducenten. Ga naar Simiane-la-Rotonde en neem de binnenwegen richting Saint-Michel-l’Observatoire. Twee kilometer na Mane zie je Forcalquier trots op zijn rotspunt liggen, dat bijna voelt als een grote stad.
Rijd oostwaarts, langs de amandelbomen en vervolgens de tarwevelden. De lavendel is in juni volgroeid en wordt tussen half juli en half augustus geoogst, om onder andere te verwerken in allerlei producten. Nieuwsgierig? Kijk maar eens in het Provençaalse Valensole, de hoofdstad van de lavendelregio. In de mooie straat Frederic Mistral om precies te zijn. Je vindt daar vele boetieks die diverse producten met lavendel verkopen: van zeep tot olie en in de zomer zelfs lavendelijs. Zeker proberen!
5. Rollend door wijngaarden op de Route des Vins d’Alsace
Passeer onderweg de wijngaarden in de regio Elzas
Pak je de oudste wijnroute van Frankrijk, dan slinger je 170 kilometer lang - van Marlenheim bij Straatsburg tot Thann bij Mulhouse - over de heuvels van de Elzas en passeer je belangrijke wijndorpen. In de 8ste eeuw plantten monniken de eerste wijnstokken op de plek van de meest noordelijke wijngaard in deze streek. Vandaag de dag bekend als de Cleebourg-wijngaard die fruitige wijnen produceert van zeven Elzasser druivensoorten, waaronder Pinot Blanc en Riesling. De kwaliteit is hoog, mede dankzij de ideale ligging, het gunstige klimaat en de bodem die perfect geschikt is voor de wijnbouw.
Op de route - die ongeveer begint vanaf de D142 - doemt zo nu en dan een middeleeuws kasteel op, en ook aan wijnstadjes geen gebrek. Sommige behoren zelfs tot de 'Plus Beaux Villages de France'; de mooiste Franse dorpen. Zoals het middeleeuwse dorp Eguisheim, bekend om de Grand Cru Eichberg. Zet vervolgens koers naar Kaysersberg met versierde vakwerkhuizen, een brug met verdedigingstorens en uitstekende wijnhuizen. Onderweg kom je ook langs tal van kleinschalige wijnhuizen waar je welkom bent voor een wijnproeverij. Probeer in een van de dorpen ook de streekgerechten uit, zoals pretzels, zuurkool of tartes flambées.
Ontdek ook: mooie autovakanties in Europa
Bekijk ze hier6. Kastelen kijken op de Route des Châteaux in de Dordogne
Het kasteel van Castelnaud bovenop de rotsen in Dordogne, Aquitaine
Veel van de mooiste kastelen van de Dordogne staan trots boven op de rotsen, vaak langs de rivier en uitkijkend over de vallei. Sommige zijn niet meer dan ruïnes, terwijl andere in de loop der eeuwen prachtig zijn herbouwd. Tijdens de 75 kilometer lange autoroute Route des Châteaux dans la Vallée de la Dordogne - van Bergerac naar Souillac via de D660 - kom je langs kastelen én steden. Ook een van de mooiste dorpen van Frankrijk ligt op de route: Beynac-et-Cazenac, op de flank van een klif. Het kasteel is er gebouwd op een rotspunt, en kijkt uit over de Dordognevallei. Ook Sarlat-la-Canéda uit de 13de eeuw mag je niet overslaan. Sinds 1928 zijn er talloze filmopnames gemaakt.
Uiteraard kom je ook bij verschillende kastelen. Zoals het Kasteel van Monbazillac uit 1550 met grote ronde torens, mezekouwen, schietgaten en een patrouillepad. En kasteel Castelnaud-la-Chapelle uit de 12de eeuw, waarvan alleen de fundering en de basis van de hoofdomheining is overgebleven. In de loop der eeuwen werd het uitgebreid en verbouwd. Een van de meest mysterieuze kastelen in deze streek is Château Falaise uit de 14de eeuw met versterkingen en verdedigingswerken. Prachtig tegen een klif aan gebouwd.
7. Gorges du Verdon Panoramaroute: de kloof rond
De Gorges du Verdon, een kloof tussen de bergen in Provence
De Gorges du Verdon wordt ook wel de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. De kloof is 25 kilometer in doorsnede, maar rijd je de weg eromheen, dan ben je zo’n 120 kilometer zoet. Dat wordt een dagje toeren met steeds weer een ander geweldig uitzicht. In de richting van Aiguines rijd je vanuit het zuiden de kloof in over de D71. Op het Balcon de la Mescla zie je honderden meters onder je het diepblauwe water van de Verdon. Vervolgens wachten je wat nauwe tunnels, en steeds weer zicht op de diepte en de overkant, waar je ‘straks’ zult rijden. Ook Pont de l’Artuby is indrukwekkend; een brug van 182 meter hoog. De hoogste plek in Europa vanwaar je kunt bungeejumpen.
Aan het einde van de zuidelijke route kom je in Aiguines, met uitzicht op het Lac de Sainte-Croix. Vanaf Moustiers-Sainte-Marie - een gezellige plek voor de lunch - begin je aan de noordelijke route langs de Gorges du Verdon. De D952 in de richting van Castellane. Het hoogtepunt van de route is iets verderop: neem je na het dorp La-Palud-sur-Verdon de D23, dan rijd je een stuk vlak langs de afgronden. Je komt ogen tekort.
8. Van meer naar meer tijdens de Route des Lacs
Panoramisch uitzicht op het natuurgebied van de Jura, Frankrijk
De Route des Lacs leidt je in 138 kilometer door de regio Landes in het zuidwesten van Frankrijk. Het is een fraaie rit die een reeks meren met elkaar verbindt, liggend tussen de uitgestrekte dennenbossen en de Atlantische kust. Start vanuit Arcachon en rijd via de D652 zuidwaarts. Je zult zien dat elk meer haar eigen charme heeft; waar je bij de een kunt kiezen uit allerlei bruisende wateractiviteiten, ligt de ander juist in een afgelegen natuurreservaat. Zo is Lac de Cazaux-Sanguinet een van de grootste zoetwatermeren van Frankrijk met een oppervlakte van ongeveer 55 km². Zwemmen, zeilen en vissen, het kan hier allemaal. Ook zijn er zandstranden en schaduwrijke dennenbossen.
Lac d’Aureilhan staat bekend om de vredige sfeer, omgeven door weelderige vegetatie. Het heeft de ‘Promenade Fleurie’, een bloemenroute. Vogelspotters maken een tussenstop bij Lac de Léon. Dit meer is namelijk gedeeltelijk geclassificeerd als natuurreservaat, waar je mooi kunt wandelen. Ook een begeleide boottocht is er leuk, door de Courant d'Huchet; vaak aangeduid als de ‘Kleine Amazone’ vanwege de rijke biodiversiteit. Even verderop lonkt Lac d’Hossegor, een getijdenlagune die in verbinding staat met de oceaan en bekendstaat om de oesterkwekerij. Je kunt hier dan ook volop genieten van verse oesters.
9. Route des Grands Crus langs de wijnvelden van Bourgondië
De Rock of Solutré omringd door prachtige wijnvelden, Bourgogne
De eerste Franse wijnroute is opgericht in 1937, en daarmee werd deze wijnstreek flink op de kaart gezet. Van Dijon via Beaune naar Santenay rol je over de D974 tussen de eindeloze wijnhellingen. Daar waar de grootste wijnen ter wereld worden gemaakt. Het wijngebied bestaat uit ‘climats’: een lappendeken van kleine wijnpercelen, stuk voor stuk met een uniek reliëf. Ook kom je ‘clos’ tegen; ommuurde wijnpercelen. En ‘cabottes’, wijnbouwershutjes van droog steen of metselwerk. Je ziet ze midden tussen de wijngaarden staan, destijds de eet- en rustplaats voor wijnboeren.
Ten noorden van de 65 kilometer lange Route des Grands Crus kom je langs allerlei plekken voor een tussenstop. Zoals Dijon, de hoofdstad van de hertogen van Bourgondië. Wijnliefhebbers moeten bij de Halle Chambertin zijn, om de geheimen van het dorp Gevrey-Chambertin met negen Grands Crus te ontdekken. Ten zuiden van de route kom je langs de charmante stad Beaune, en bij het Maison des Climats kom je veel te weten over de wijnstreek Bourgogne. De twee plaatsen Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet zijn ook geliefd, want ze staan vooral bekend om hun vijf witte Grands Crus. Waaronder Bâtard-Montrachet en Chevalier-Montrachet, die smaken naar meer.
10. D81 tussen Piana en Porto: de mooiste route op Corsica
Vervolg je route door de gigantische kliffen van Corsica, Frankrijk
Er wordt gefluisterd dat het stukje D81 tussen Piana en Porto de mooiste autoroute van Corsica is. Denk aan de rode kliffen van Calanques de Piana die de lucht in pieken, en onderaan verdwijnen in de groenblauwe zee. Deze autoroute is maar 12 kilometer lang, maar je doet er langer over dan je denkt: na elke bocht op deze bergweg heb je weer een ander magisch uitzicht. Even uitstappen om er langer van te genieten? Er zijn meerdere kleine parkeerplaatsen en inhammen om je auto kort te parkeren. Vanaf Piana heb je al snel zicht op de mooie rotsen. En dichter bij Porto wacht je juist weer een prachtig plaatje op de stad, het strand, de jachthaven en de bergen.
Een bezoek aan Porto is zeker een aanrader. Struin door de straten en de haven, en strijk neer bij een van de terrassen voor de lunch. Liever nog wat kilometers maken? Rijd na Porto tussen de grillige, rode rotsen door. Langs de kust van bergpas naar bergpas. Bij uitzichtpunt Col de Croix zie je de baai glinsteren. En bij Col de Palmerella heb je juist weer goed zicht op de bergen.
11. Route Touristique du Champagne
Rijd met de auto door de wijngaarden van Champagne, Frankrijk
De Champagneroute slingert tussen de wijngaarden door, over hellingen met daarop dorpen en kastelen. Onderweg wachten de wijnboeren je op, om je vol trots te vertellen over hun druiven en werk. Ook kom je langs tal van panoramische uitzichtpunten tussen de wijngaarden en karakteristieke dorpen. De lokale autoriteiten hebben op de Route Touristique du Champagne vijf mooie hoofdroutes uitgestippeld. Stuk voor stuk gaan ze over kleinere wegen vol verrassingen.
Een ervan is Montagne de Reims. Vanuit Reims rijd je 70 kilometer lang door de geschiedenis, het erfgoed en de landschappen. Ontdek in Reims de ondergrondse galerijen, en rol verder over de D27 door de driehonderd jaar oude wijngaarden richting Gueux. Ook zie je wat ‘Faux de Verzy’: eigenaardige bomen in het regionale natuurpark La Montagne de Reims. De route eindigt in Epernay, de bruisende hoofdstad van de Champagne, met honderd kilometer aan kelders en de beroemde Avenue de Champagne. Vanuit deze stad start vanaf de D3 en de D 40a weer een andere route: de Côte des Blancs, de bakermat van de Chardonnay, liggend op de rand van het plateau de Brie. Via charmante dorpen en uitgestrekte wijngaarden kom je uiteindelijk in Sézanne. Onderweg mag een tussenstop voor een proeverij bij een van de champagnehuizen niet ontbreken. À votre santé!