Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Paramaribo

Luister op zondagochtend naar de vogelzangwedstrijden op het Onafhankelijkheidsplein, drink een glaasje gemberbier op de Centrale Markt en bewonder de hoge en steile Wijdenboschbrug over de Suriname-rivier. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Paramaribo.

Wat te doen in Paramaribo?

In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo leven bevolkingsgroepen van diverse religies al honderden jaren in goede harmonie samen. ‘No Spang’ – maak je niet druk – is het motto, de sfeer is er relaxed en de Nederlandse geschiedenis met de Zuid-Amerikaanse inborst zorgt voor een interessante mix. Ondanks dat hier meer dan 200 duizend mensen wonen, voelt het eerder als een groot dorp dan als een stad. Er zijn nauwelijks hoge gebouwen: in het centrum domineren de torens van de kathedraal, tempel en moskee nog steeds de skyline. Ontmoet de kapucijnaapjes in de Palmentuin en spot dolfijnen in de Suriname-rivier. Bezoek het historische Fort Zeelandia en ga voor de zonsondergang voor een bakabana en een parbobiertje naar de Waterkant. Ontdek de leukste bezienswaardigheden van Paramaribo.

1. Nasir-moskee en Neve Shalom-synagoge: harmonieuze buren

Mensen van diverse religieuze achtergronden leven in Paramaribo al eeuwenlang in goede harmonie samen. Uit hoofde van religieuze gelijkheid betaalt de overheid de voorgangers van alle kerkgenootschappen. De aan de Keizerstraat gebroederlijk naast elkaar staande Nasir-moskee en Neve Shalom-synagoge onderstrepen de harmonie. Heeft de ene buur een religieuze feestdag, dan stelt de andere zijn parkeerplaats beschikbaar voor de benodigde extra capaciteit. 

Werp bij beide gebouwen een blik naar binnen. De synagoge dateert uit 1842 en heeft een zandvloer, ter herinnering aan de exodus uit Egypte door de woestijn. De uit 1984 daterende moskee – met 10 meter brede koepel en vier minaretten – heeft een wit interieur met groene omlijsting van ramen en deuren. Vang beide gebedsgebouwen in één foto: een uniek plaatje!

2. Fort Zeelandia: de plek waar Paramaribo begon

De locatie van Fort Zeelandia is de oorsprong van het door Nederlanders in 1614 gestichte Paramaribo. Na een tussentijdse Franse en Britse periode introduceerden Zeeuwse kolonisten in 1667 de naam Zeelandia. Zij bouwden in 1784 het huidige vijfhoekige fort met uit Nederland verscheepte rode bakstenen. Het is een van de weinige stenen gebouwen in Paramaribo en heeft in combinatie met de flankerende palmbomen een bijzondere charme.

Het fort huist nu het Suriname Museum, met wetenswaardigheden van de inheemse culturen en de koloniale tijd tot aan de beruchte Decembermoorden in 1982. Bekijk binnen een van de gevangeniscellen en de 19e-eeuwse apotheek met antieke keramieken medicijnpotten. Neem vervolgens vanaf de binnenplaats de trap naar de omloop op de eerste verdieping voor een blik op de historische officierswoningen en de Suriname-rivier. 

3. Het Presidentieel Paleis met het wapen van Suriname

Het Presidentieel Paleis is gehuisvest in het voormalige gouvernementspaleis uit 1730. In de koloniale tijd was dit het verblijf van de Nederlandse gouverneur. Sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is het de presidentiële residentie, maar het wordt alleen gebruikt bij officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken. Het witgeschilderde gebouw kent een koloniale architectuur met een in basis stenen constructie met zuilengalerij en een houten bovenverdieping. 

Het paleis is niet opengesteld voor publiek, maar de buitenkant geeft een goede indruk. Bekijk in de driehoekfronton boven de ingang het Surinaamse wapen. Op dit ovaal gevormde schild staat een (slaven)schip, een koningspalm en een ster, respectievelijk verleden, toekomst en welvaart symboliserend. Het schild wordt geflankeerd door twee inheemse jagers en is in 2015 aangebracht, ter vervanging van het oorspronkelijke koloniale wapen.

4. Samen met kapucijnaapjes in de Palmentuin

De statige Palmentuin ligt achter het Presidentieel Paleis en behoorde er vroeger aan toe. Deze oase van rust staat vol indrukwekkende koningspalmen, tot wel 25 meter hoog, aangeplant in de 17e eeuw door gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Sinds begin van de vorige eeuw is de 150 bij 200 meter grote tuin voor het publiek toegankelijk.

De ruim 300 jaar oude palmen bieden veel schaduw. Een heerlijke plek voor een wandeling in het warme Paramaribo waar de temperatuur overdag het hele jaar door nauwelijks onder de 30 graden komt. Kijk tijdens je bezoek uit naar rondfladderende tropische vogels als de kiskadee of hier en daar een kapucijnaapje. Weersta, zowel voor je eigen veiligheid als die van de apen, de neiging om ze te voeren.

5. Zangwedstrijden op het Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein, omzoomd door tamarindebomen, ligt tussen het Presidentieel Paleis en Fort Zeelandia. In de 19e eeuw werd het als militair exercitieterrein van het fort gebruikt, maar tegenwoordig is het door het jaar heen onder andere het toneel van diverse festiviteiten, zoals op Onafhankelijkheidsdag (25 november).

Bezoek het plein vroeg op zondagochtend, wanneer het vanaf zonsopgang een paar uur is gevuld met mannen en hun zangvogels. Tsjilp- en fluitwedstrijden tussen de vogels, zoals twa-twa’s en rowtie’s, staan regelmatig op het programma en scoreborden vermelden de duur van de melodielijnen. Het is een serieus genomen lokale hobby, compleet met wedmogelijkheden. Vrouwtjesvogels staan in hun kooien tegenover mannetjes om deze tot grootse zangprestaties te brengen. Een gekwetter van jewelste, maar ondanks het vroege opstaan doet het wonderen voor je humeur.

6. De Centrale Markt: van haarstukjes tot gemberbier

Aan de oever van de Suriname-rivier staat de in 1970 gebouwde Centrale Markt, elke ochtend geopend behalve op zondag. Het marktgebouw heeft twee verdiepingen: op de begane grond vind je vooral verse producten – waaronder kousenband – en boven artikelen als kleding, vogelkooien en haarstukjes. De sterke geuren van vis, kruiden en zoete lekkernijen wedijveren onderling over welke het eerst je neus prikkelt. Het is een kakofonie aan klanken van marktkooplieden die luidkeels hun waar aanprijzen in Sranang-dialect.  

Proef het frisse gemberbier, een non-alcoholisch drankje van gefermenteerde gember met suiker, dat direct uit vaten wordt getapt. Loop ook langs de kramen van de Marron-markt, die een eigen ingang heeft. Hier vind je geneeskrachtige kruiden, botten en mysterieuze mengsels waaronder libido versterkende drankjes. Let op: foto’s maken is hier niet toegestaan. 

7. Wijdenboschbrug: baken van de stad

Tot het jaar 2000 was het alleen mogelijk om per veerboot de hier 600 meter brede Suriname-rivier over te steken naar de plaats Meerzorg in het Commewijne-district ten oosten van de stad. In dat jaar is de betonnen Wijdenboschbrug gebouwd, vernoemd naar de toenmalige president Jules Wijdenbosch. De brug, in de volksmond Bosjebrug genoemd, heeft een lengte van 1,5 kilometer en in het midden een hoogte van 52 meter boven het wateroppervlak.

De Wijdenboschbrug is alleen toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, dus fietsers en voetgangers maken nog steeds gebruik van de veerboten om naar de overkant te komen. Stap op een van deze veerboten en bekijk de imposante steile brug, het baken van de stad, onderweg vanaf het water.

8. Chillen aan de Waterkant

De Waterkant, de straat direct langs de Suriname-rivier, loopt van het Onafhankelijkheidsplein naar de Centrale Markt en is een van de bekendste bezienswaardigheden van Paramaribo. De door een rij amandelbomen omzoomde straat stamt uit de 17e eeuw, maar door een stadsbrand in 1821 staat er geen enkel oorspronkelijk gebouw meer overeind. Architect Johan August Voigt ontwierp vervolgens een rij voornamelijk witte monumentale gebouwen, zoals de Waag en het Hoekhuis, die het bekende aangezicht van Paramaribo vormen.

Lokale bevolking en toeristen ontmoeten elkaar hier. Je vindt souvenirskramen en eetstalletjes, met voor ieder wat wils. Proef bijvoorbeeld de bakabana (gebakken banaan). Het muurtje dat langs de rivier loopt is een soort lange bank waar het goed toeven is, zeker bij zonsondergang met een djogo – een literfles van het lokale Parbobier – om te delen. 

9. Dolfijnen spotten in de Suriname-rivier

In het brakke (half zoute, half zoete) water van de monding van de Suriname-rivier en de daarin uitlopende Commewijne-rivier leeft de profosu. Deze dolfijnensoort heeft een blauwgrijze kleur met een lichtroze onderbuik en een maximale lengte van 1,90 meter. Ze zwemmen een paar kilometer de rivier op landinwaarts, omdat er in die riviermonding een grotere hoeveelheid vis en garnalen aanwezig is.

Maak een 2 tot 3 uur durende boottocht vanuit het noorden van Paramaribo en ga op zoek naar deze vrolijke buurtbewoners. Als je geluk hebt, zie je ze, speelse sprongen makend, meezwemmend met de boot. Dit type dolfijn is namelijk nogal nieuwsgierig van aard. Tip: maak een tocht tegen zonsondergang, dan is de kleurende hemel een extra bonus.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.