De leukste bezienswaardigheden van Bern
Bern is een charmante stad omringd door de besneeuwde toppen van de Alpen. Waar in het historische centrum de tijd lijkt stil te staan en de middeleeuwse gebouwen het decor vormen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bern.
Wat te doen in Bern?
Klein maar fijn, dat is de onofficiële hoofdstad van Zwitserland. Ondanks dat Zwitserland alleen bondssteden kent, wordt Bern wel als de hoofdstad van het land gezien omdat de regering hier is gezeteld. De compacte stad is genesteld in een boog van de fotogenieke rivier de Aare en misstaat niet op menig ansichtkaart. Zandstenen huizen, geplaveide straten en smalle stegen ademen de sfeer van vroeger. Bezoek het middelpunt van het historische centrum, de Zytglogge met zijn beroemde astronomische kalenderklok. Neem een relaxte duik in de rivier de Aare en geniet van het beste uitzicht over Bern op de 100 meter hoge Berner Münster. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Bern.
1. De Zytglogge: het middelpunt van Bern
De meest indrukwekkende bezienswaardigheid in het historische centrum van Bern is de Zytglogge. Deze klokkentoren uit de 13e eeuw heeft in de loop der jaren gediend als waaktoren voor de vestingwerken en als gevangenis van de stad. In de koepel in de top van de 54 meter hoge toren hangen bronzen klokken met nog steeds dezelfde constructie als in 1408.
Al meer dan 600 jaar slaat de klok elk hele uur en galmt het doordringende geluid door de pittoreske straten van het centrum. De astronomische kalenderklok van de Zytglogge geeft niet alleen de tijd aan maar ook de stand van de zon en de maan en het huidige horoscoopteken. Op de melodieën van de klok zie je mechanische figuren, waaronder een parade van beren en een gouden haan, vrolijk ronddraaien.
2. Chocoladegeschiedenis in Wasserwerkgasse 2
Bern is geen stad met immense warenhuizen en in het oog springende winkels met wereldmerken. In plaats daarvan geven kleine winkeliers met handgemaakte uurwerken en chocolade-meesterwerken de stad karakter. Ben je een chocoladeliefhebber? Breng dan een bezoek aan de fabriekshal waar de Zwitserse chocolade-reputatie is ontstaan.
In 1879 werd er chocoladegeschiedenis geschreven in de voormalige fabriekshal Wasserwerkgasse 2. Hier werd door Rudolf Lindt – een zoon van een Berner apotheker – het proces van concheren ontwikkeld. Door middel van een ‘conche’ – een apparaat uitgevonden door Rudolf zelf – kon hij een langzaam smeltende chocolade uitbrengen. De crèmige chocolade die in je mond smelt was geboren. De bekende Toblerone-chocolade wordt tegenwoordig nog steeds in de fabriekshal van Wasserwerkgasse 2 gemaakt.
3. Het centrum met meer dan honderd fonteinen
Verspreid door het historische centrum van Bern staan meer dan honderd openbare fonteinen. Deze watervoorzieningen staan symbool voor historische gebeurtenissen. Wanneer er in de stad iets bijzonders gebeurde waar alle inwoners van af moesten weten, zoals de oprichting van het eerste ziekenhuis in 1354, werd er een fontein gebouwd. Vroeger waren de fonteinen ontmoetingsplaatsen voor de inwoners om de laatste roddels te bespreken.
De meest merkwaardige fontein is de Kindlifresserbrunnen, ook wel de Kindereter-fontein. Een bijna 500 jaar oud beeldhouwwerk van een reus die een zak peuters opeet. Tot op heden is de achterliggende gedachte niet verklaard. Veel historici geloven dat deze fontein uit de 16e eeuw een boeman afbeeldt om de kinderen bang te maken zodat ze zich gedragen.
4. De beer: het nationale symbool van Bern
In 1911 doodde Graaf Berthold tijdens de jacht zijn eerste dier ooit: een beer. Sindsdien domineert zijn eerste dier in het straatbeeld van Bern. Van een bronzen beeld van een koorddansende beer in het centrum tot Berner vlaggen waarop een klimmende beer is afgebeeld. In het berenpark de Bärengraben bekijk je zelfs drie levensechte beren van dichtbij.
De beren hebben beschikking over een 6000 vierkante meter groot, grasrijk terrein aan de overkant van de oude binnenstad, met de mogelijkheid om zelf vis te vangen in de rivier de Aare. Aanschouw de beren wanneer ze baden, spelen of eten. De beren zijn zowel overdag als ’s nachts actief, maar houden wel een winterslaap. Bezoek daarom de Bärengraben in de zomermaanden.
5. De Berner Münster: het beste uitzicht over Bern
De Berner Münster is met een hoogte van 100 meter de grootste kerk van Zwitserland. De bouw van deze gotische kathedraal begon in 1421, maar werd pas als voltooid beschouwd toen in 1893 de klokkentoren werd toegevoegd. Het prominente meesterwerk is voornamelijk bekend om zijn laat-gotische sculptuur van het Laatste Oordeel boven de ingang. De glas- in-loodramen binnenin de kathedraal worden beschouwd als de meest waardevolle ramen van Zwitserland en dateren uit 1441.
Beklim de 354 treden (tegen een kleine vergoeding) van de toren van de Berner Münster en geniet van een adembenemend uitzicht over de stad. Van het imposante parlementsgebouw en de straten van het oude centrum tot de kronkelende rivier de Aare en de Berner Alpen op de achtergrond.
6. Het leven van Albert Einstein in Bern
Het appartement aan de Kramgasse 49 in Bern had van 1902 tot 1909 een bijzondere bewoner. De wereldberoemde natuurkundige Albert Einstein bedacht hier, naast zijn bijbaan bij een octrooibureau, zijn relativiteitstheorie. De befaamde E = mc², die de begrippen ruimte en tijd opnieuw definieerde. De relativiteitstheorie die in 1905 het licht zag, haalde Einstein uit de anonimiteit en was het begin van zijn bijzondere loopbaan.
Tegenwoordig is de Kramgasse 49 een museum, waar je de handgeschreven relativiteitstheorie en andere wetenschappelijke documenten bekijkt. Waaronder zijn Annus Mirabilis-artikelen, die niet alleen het basiswerk van zijn onderzoek waren, maar ook voor de toekomstige astrofysica (astronomie die processen in sterren probeert te verklaren).
7. Bundeshaus: het imposante parlementsgebouw
Het parlement van Bern heeft het voorrecht om te vergaderen in een renaissancegebouw van 64 meter dat met kop en schouders boven de stad uitreikt. Het parlementsgebouw, ook wel het Bundeshaus, is de zetel van de Zwitserse regering. Het eind 19e-eeuwse gebouw is bekend om zijn groene koepel bovenop en twee kleinere groene koepels aan de zijkanten.
Zijn de parlementsleden niet aanwezig? Dan maak je een gratis rondleiding met gids en loop je langs de zalen waar de regering van Zwitserland regelmatig vergadert. Naast de twee kamers van het parlement is het Bundeshaus ook de thuisbasis van de Zwitserse Raad van State. De zuilen, het grote fronton en de groene gevels van het Bundeshaus vormen een prachtig decor.
8. Een wereldreis door de botanische tuin van Bern
Voor een stukje rust middenin het stadshart breng je een bezoek aan de botanische tuin van Bern. In deze groene oase groeien sinds 1860 meer dan zesduizend plantensoorten. Van geneeskrachtige kruiden en exotische bloemen uit Azië en Noord-Amerika, zoals bananenstruiken en kaneelbomen, tot planten die dichter bij huis groeien, zoals alpenplanten waaronder naaldbomen.
De botanische tuin is opgesteld in zes kassen die allemaal een verschillende klimaatzone vertegenwoordigen. Naast mediterrane- en steppegebieden hebben ook orchideeën en varens hun eigen gebouw. In het Palm House loop je zelfs een stomend regenwoud binnen met talloze palmbomen en lianen. Met geluk zie je een kleurrijke vlinder voorbij fladderen of spot je een groeiende ananas.
9. Zomer- en winterpret op de Gurten-heuvel
Sinds 1899 rijdt de Gurten-trein op en neer de 864 meter hoge Gurten-heuvel. Deze heuvel, ten zuiden van het stadscentrum, biedt een 360 graden uitzicht over Bern en de rivier de Aare. De koeien en uitzichten op de besneeuwde kappen van het Berner Oberland op de achtergrond doen je in een klap vergeten dat je in een stad bent.
In de zomer is de heuvel een groene oase waar je een rustgevende wandeling maakt of een heerlijk diner op de grillplaatsen in het park klaarmaakt. In de winter, als er genoeg sneeuw ligt, verandert de Gurten in een waar sneeuwparadijs. Mini-skiliften, een rodelbaan en glühwein zorgen voor een onvergetelijke winterervaring.
10. Zilverschatten in het Historisch Museum van Bern
Het Historisch Museum van Bern geeft deze rijke geschiedenis van de Zwitserse hoofdstad en het omliggende kanton vanaf de prehistorie weer. Het kasteelachtige gebouw werd ontworpen in 1894 door de architect André Lambert die verschillende historische kastelen uit de 15e en 16e eeuw als inspiratie gebruikte.
De absolute publiekstrekker van het museum zijn de exposities uit het verleden van Bern. De collectie Vlaamse wandtapijten die tijdens de Bourgondische Oorlogen (1474 – 1477) zijn buitgemaakt door hertog Karel de Stoute zijn een blik uit de bijzondere collectie van het museum. Het westelijke portaal van de Berner Münster en fonkelende zilverschatten nemen je mee terug naar de renaissance- en barok-tijdperken in Bern.