Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides. Het land waar je maar liefst 48 bergtoppen vindt die meer dan 4000 meter hoog zijn en waar je overal kan genieten van een kaasfondue of raclette. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland.

Wat te doen in Zwitserland?

Wist je dat Zwitserland veel meer is dan alleen besneeuwde bergtoppen en meren? Hier vind je uitgestrekte grasvlaktes tot middeleeuwse kastelen omringd door wijngaarden tot zelfs tropische eilanden met zandstranden en botanische tuinen. Loop door de historische binnenstad van Zürich, bezoek het sprookjeskasteel van Chillon of waan je voor even in een tropisch stukje Zwitserland tijdens een bezoek aan Isole di Brissago. Trotseer spetterende Rijnwaterval en sluit de dag af met een heerlijke Chaselas wijn. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland.

1. Bourgondisch genieten in Lavaux

Aan de oevers van het Meer van Genève ligt ‘het land van de wijngaarden’. Met 830 hectare aan wijnterrassen, te vergelijken met maar liefst 400 voetbalvelden, is Lavaux het grootste wijngebied van Zwitserland. Slechts 1 procent van de wijnproductie in Zwitserland wordt geëxporteerd naar het buitenland. De wijn is zo populair onder de lokale bevolking, dat het regelmatig voorkomt dat de wijnproducent aan het eind van het seizoen direct is uitverkocht. Zo blijft er natuurlijk nog weinig over voor export.

Het middelpunt is het middeleeuwse dorpje St. Saphorin, waar je bij verschillende wijnboeren geniet van een glaasje wijn. Proef ook de Chasselas, een wijn gemaakt van de Chasselas Blanc-druif, die een smaak van citrusvruchten afgewisseld door milde zuren afgeeft. Heerlijk te combineren met een stukje Emmentaler kaas of raclette. Tip: Bezoek Lavaux bij zonsondergang wanneer de wijnterrassen langzaam van groen naar oranje kleuren.

2. Legendes uit het verleden in Zürich

In het oude stadscentrum van Zürich steekt de Grossmünster-kerk, met zijn bloedrode torenspits en twee identieke torens hoog boven de stad uit. Ondanks het opvallende uiterlijk, is dit niet de reden waarom de kerk een van de bekendste bezienswaardigheden van Zürich is. Het verhaal gaat dat de kerk boven de graftombes van de beschermheiligen van de stad is gebouwd.

De legende gaat dat de beschermheiligen Felix en Regula, in 286 n. Chr. werden vervolgd vanwege hun Christelijke geloof. Zij dachten in Zürich veilig te zijn, maar werden kort na aankomst onthoofd. Na de executie pakten de beschermheiligen hun hoofden, kropen veertig stappen vooruit en zakten in elkaar op de plek waar ze begraven wilden worden. In de 12e eeuw viel het paard van Karel de Grote tijdens het jagen op deze exacte plek. Hij was zo onder de indruk van deze gebeurtenis, dat hij besloot om op die plek een kerk te stichten – de basis van de Grossmünster-kerk.

3. Het strategische sprookjeskasteel van Chillon

Aan het Meer van Genève, ligt het Kasteel van Chillon uit de 13e eeuw. Deze burcht is intact gebleven tijdens diverse oorlogen en veldslagen en is daarom een van de bekendste bezienswaardigheden van Zwitserland. De steile rotsformaties aan de ene kant en het 300 meter diepe meer van Genève aan de andere kant, lieten weinig ruimte over voor tegenstanders om het kasteel te bereiken. De Romeinen maakten gebruik van deze strategische positie en legde in 1050 de Grote Sint-Bernhardpas aan. De enige route tussen Noord- en Zuid-Europa in de 13e eeuw.

Het bakstenen kasteel met donkerbruine daken omringd door het meer van Genève en de Zwitserse Alpen op de achtergrond, zorgen voor een sprookjesachtig plaatje. Het is ook niet gek dat het kasteel van Chillon de inspiratiebron was voor het kasteel van Prins Erik in De Kleine Zeemeermin. Walt Disney liet zich vaak inspireren door afgelegen, romantische plekken met de meest indrukwekkende kastelen.

4. Isole di Brissago: een tropische sfeer in Zwitserland

In het Zwitserse deel van het meer Lago di Maggiore liggen twee eilanden met een tropische sfeer. Isole di Brissago (Brissago-eilanden) liggen beschut tussen de oevers van Lago di Maggiore en de steile helling van de berg Monte Gridone. Dit creëert het perfecte klimaat voor het groeien van subtropische planten. De botanische tuin op het grootste eiland Brissago is in 1885 aangelegd door de Russische Barones Antoinette Saint-Léger. Zij importeerde talloze planten, zoals de Trachycarpus fortunei, een Japanse palmboom.

Bezoek de botanische tuin op het eiland Brissago en vang onderweg een glimp op van de ongerepte wildernis op het kleinere eiland Isola di Sant Apollinare. Wie ook dit eiland wil bezoeken, komt bedrogen uit. De natuur domineert hier sinds 1949 en kan daardoor ongestoord ontwikkelen. Maar Brissago maakt het meer dan goed. Hier zie je bananenstruiken en eucalyptusbomen in onwillekeurige vorm groeien, kleuren de lotusbloemen het grootste deel van het eiland lichtroze en overheersen meterslange palmbomen.

5. Bern: de geboorteplek van de relativiteitstheorie

Aan de Kramgasse 49 in Bern vonden van 1902 tot 1909 revolutionaire gebeurtenissen plaats. Hier sloeg het creatieve brein van Einstein – volgens velen een wetenschapper tussen geniaal en gestoord – op hol. Hij ontwikkelde zijn beroemde relativiteitstheorie, de theorie die de begrippen ruimte en tijd opnieuw definieerde. Tegenwoordig is het appartement open voor publiek, waar je de handgeschreven relativiteitstheorie en andere wetenschappelijke documenten bewondert.

Een wandeling door de oude binnenstad van Bern is een reis terug in de tijd. Hier vind je talloze fonteinen die pontificaal in de winkelstraten staan, versierd met sculpturen die symbool staan voor stadshelden en historische gebeurtenissen. Zoals het standbeeld van Anna Seiler op de Marktgasse, de oprichter van het ziekenhuis van Bern in 1354. Vroeger waren de fonteinen een ontmoetingsplaats voor de inwoners om de laatste roddels te bespreken. Vandaag de dag zijn ze een bezienswaardigheid op zich.

6. De Grand Canyon van Zwitserland: Ruinaulta

Tienduizend jaar geleden ontstond Ruinaulta door een lawine van honderden rotsen die in het Voor-Rijndal vielen. Dit creëerde de kloof die tegenwoordig bekend staat als de ‘Grand Canyon’ van Zwitserland. De witachtige rotsformaties, de turquoise rivier, en de omringende alpenbossen vormen een uitzonderlijk plaatje. Vaar over het kalme water door het dal en voel je in vergelijking tot de immense rotsformaties, van 400 meter hoog, opeens onopvallend klein.

Een ander imposant natuurfenomeen vind je in de omgeving van Zermatt. Daar staat de 4778 meter hoge Matterhorn-berg. Door zijn piek in de vorm van een piramide is het een van de meest gefotografeerde bergen van Zwitserland. Wist je dat de Matterhorn afgebeeld staat op de Toblerone-chocolade en een geheime boodschap bevat? In de linkerhelft van de berg zie je een beer, die verwijst naar Bern, ‘de stad van de beren’, waar de chocoladerepen gemaakt worden.

Bekijk ook: de mooiste plekken in de Alpen

Alle tips op een rij 

7. Ticino: Italiaanse sfeer in het decor van de Alpen

Ticino (in het Nederlands Tessino), is een stukje Italië in Zwitserland. Dat Ticino een Italiaanse sfeer heeft, komt door de zuidelijke ligging. De plaats steekt als een punt naar beneden en is letterlijk omringd door zijn Italiaanse zuiderburen. Struin door smalle steegjes die uitkomen op piazza’s waar de passievolle klanken van de Italiaanse taal volop te horen zijn. Plof neer op een terrasje terwijl de besneeuwde bergtoppen van de Alpen op de achtergrond je doen herinneren dat je in Zwitserland bent.

Niet alleen de sfeer in Ticino doet Italiaans aan, ook de gebouwen doen je aan Italië denken. Neem de hoofdstad van de regio: Bellizona, de stad met drie middeleeuwse burchten uit de 13e eeuw. De burchten moesten de stad beschermen, maar echt nodig was dit niet. Dit deel van Zwitserland heeft in tegenstelling tot andere plekken in Europa, altijd vrede gekend. Hierdoor zijn de burchten – op wat vervallen plekken na – in originele staat te bewonderen.

8. De brullende en spetterende Rijnwaterval

Meer dan vijftienduizend jaar geleden werd de Rijn door de bewegingen van twee aardplaten van zijn gebruikelijke pad geleid en stroomde de rivier naar het zuiden. Er ontstond een groots schouwspel van twee schuivende aardplaten, waardoor het afgebrokkelde gesteente plaats maakte voor compacte kalkmassa: de Rijnwaterval. Vandaag de dag dendert hier per seconde, over een hoogte van 23 meter en een breedte van 150 meter, 700.000 liter water naar beneden de Rijn in.

Hou je goed vast, terwijl je met een boot naar het midden van de rivier wordt gebracht. Hier bedwingt al eeuwenlang een rotseiland de waterkracht van de Rijnwaterval. De honderden liters water die per seconde voorbij stromen, laten de rots ongerept. Via een aanlegsteiger kom je aan land en beklim je de rots via tien steile streden om uiteindelijk uit te komen op het uitkijkplatform. Hier heb je rondom uitzicht op de brullende waterval, voel je de spetters in je gezicht en komt het water in de vorm van mist weer naar boven.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.