Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB viert 100 jaar verkeersles en opening Verkeersplein

23 september 2024

Basisschool OBS De Achtbaan in Voorhout is de trotse winnaar van de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Zuid-Holland. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Marga de Jager (bestuursvoorzitter ANWB), Esther Veldt (directeur basisschool), Elsbeth Koek (wethouder gemeente Teylingen) en Carla Breuer (burgemeester Teylingen).

Vandaag werd ook gevierd dat de ANWB zich 100 jaar inzet voor de verkeersveiligheid van kinderen.

Een eeuw verkeerslessen

Al een eeuw leren kinderen verkeersregels en goed fietsen dankzij de ANWB. Het steeds drukker wordende verkeer was in 1924 aanleiding voor de ANWB om in actie te komen. Het begon met schoolplaten met daarop gevaarlijke verkeerssituaties, waarna initiatieven volgden als verkeerszegels en het verkeersalbum om kinderen op een speelse wijze bewust te maken van verkeersregels. In de jaren '50 werkte de ANWB samen met Veilig Verkeer Nederland om oversteekhulp te bieden door middel van (vrijwillige) verkeersbrigadiers en in de jaren '90 introduceerden ze het programma ANWB Trapvaardig om de fietsvaardigheden van kinderen te verbeteren. Anno 2024 geeft de bond met ANWB Streetwise verkeersles aan zo'n 200.000 kinderen.

Schoolplaat in een nieuw jasje

Marga de Jager gaf vandaag aan Esther Veldt (directrice) het eerste exemplaar van de nieuwe ANWB-verkeersposter; een zoekplaat voor leerlingen met de meest voorkomende verkeerssituaties rondom scholen. De nieuwe zoekplaat is een knipoog naar de schoolplaten waarmee de ANWB 100 jaar geleden voor het eerst de klaslokalen betrad. Alle 2000 ANWB Streetwise scholen ontvangen een exemplaar.

ANWB Verkeersplein voor een schoolplein 

Het ANWB Verkeersplein is een speciaal ontwikkeld plein waarmee basisschoolleerlingen samen met hun leerkracht in een veilige omgeving kunnen oefenen met lastige verkeerssituaties. “Onze school hecht veel waarde aan zelfstandigheid van kinderen, en oefenen met verkeerssituaties draagt hieraan bij. De verkeersveiligheid rondom onze school is goed, maar complexe oversteekplaatsen en drukke rotondes vereisen extra aandacht, vooral voor jonge fietsers. Een verkeersplein is voor ons een essentiële aanvulling op het verkeersonderwijs”, zegt Esther Veldt (directeur basisschool).

De actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ is een initiatief van het ANWB Fonds. Bijna 350 scholen door heel Nederland hebben zich opgegeven voor de actie en bijna 90 duizend mensen hebben een stem uitgebracht voor hun favoriete school. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein.

Regionale samenwerking

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland heeft dit jaar zes extra ANWB Verkeerspleinen mogelijk gemaakt. Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s, en in elke regio heeft dit jaar een basisschool een ANWB Verkeersplein gewonnen. In oktober worden de andere zes verkeerspleinen feestelijk geopend.

Groeiend belang van verkeersveiligheid

Het belang van verkeersveiligheid is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met nieuwe vervoersmiddelen zoals elektrische auto’s en e-bikes, en de toenemende drukte op de wegen, blijft verkeerseducatie erg belangrijk. De ANWB speelt hierop in met programma’s zoals ANWB Streetwise en de digitale Verkeersgame. Naast verkeerseducatie op scholen, pleit de ANWB voor een leven lang leren over verkeersveiligheid. Dit omvat onder andere een gratis online theorieles voor leden en de Veilig Rijden Autoverzekering. Daarnaast geeft de ANWB advies over het dragen van fietshelmen, nieuwe verkeersregels en biedt ze praktijkcursussen aan, zoals de RijZeker-training. Deze initiatieven helpen kinderen en volwassenen om veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Ga altijd veilig onderweg