Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoschade claimen of zelf betalen?

Wij leggen uit hoe het zit

Een All Risk autoverzekering heb je niet voor niets. Schade? De verzekering dekt de kosten. Maar soms is het slimmer zélf de kosten van herstel te betalen.

Verzekeringsmaatschappijen hanteren een bonus-malusladder. Hoe hoger je als verzekerde op die ladder staat, hoe groter de korting op je verzekeringspremie. Als je op de bovenste treden van de ladder staat, krijg je tot wel 80 procent korting (bonus). Sta je helemaal onderaan, dan betaal je juist een toeslag (malus). Deze toeslag kan oplopen tot 40 procent. Je positie op de bonus-malusladder is afhankelijk van het aantal jaren dat je geen schade hebt gedeclareerd. Of het gunstig is schade te declareren, is een kwestie van een rekensom: hoe verhoudt de schade zich tot de extra premie die je gaat betalen? Vuistregel: bij een laag bedrag is zélf betalen vaak gunstiger. Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: claimen

Peter van Zandt rijdt achteruit een parkeerhaven uit. Het linker achterportier van de auto staat nog open en raakt een paaltje. Het portier is ontzet en sluit niet meer. Het schadeherstelbedrijf schat de kosten op 1500 tot 2000 euro. Van Zandt heeft 17 schadevrije jaren, wat hem op de bonus-malusladder een plek op trede 21 heeft opgeleverd. Hij ontvangt 80 procent no-claimkorting op zijn verzekeringspremie, en betaalt daarom niet 197 maar 55 euro per maand. Als hij zijn schade declareert, belandt hij op trede 16, waarbij hij nog steeds 80 procent korting krijgt. Een volgende schade zal zijn korting doen afnemen tot 65 procent (trede 11) en dan zal hij 96 euro per maand gaan betalen. Gezien de hoge reparatiekosten, besluit Van Zandt deze bij de verzekeraar te claimen.

Voorbeeld 2: zelf betalen

Emily Lichthart heeft 5 schadevrije jaren en staat daarmee op trede 11 van de bonus-malusladder. Bij deze trede hoort een no-claimkorting van 65%. Haar premie bedraagt hierdoor 77 euro per maand. Na het boodschappen doen botst Emily met haar winkelwagentje tegen het rechterachterlicht van haar auto. Dat veroorzaakt een flinke barst. De schade is 300 euro. Als Lichthart de kosten op haar verzekering claimt, zakt ze op de bonus-malusladder naar trede 6. Haar korting daalt hierdoor van 65% naar 35%. Wanneer ze ervoor kiest deze schade te claimen op haar verzekering, zal haar nieuwe premie daarom € 143,- per maand bedragen. Een verschil van 66 euro per maand. Als ze de reparatie zelf betaalt, heeft ze het schadebedrag van 300 euro in 5 maanden terugverdiend. Lichthart besluit daarom de kosten voor het herstellen van de schade voor eigen rekening te nemen.

Per geval bekijken

Claimen of zelf betalen: de verstandigste oplossing verschilt per situatie. Ook is het belangrijk verder te kijken dan deze schade alleen. Stel dat er op niet al te lange termijn een tweede schade volgt. Hoe wordt je situatie dan? Je verzekeraar kan je verder helpen en samen met jou kijken, wat je in jouw geval het beste kunt doen.

Wist je dat…?

Je een geclaimde schade meestal binnen een jaar mag terugbetalen wanneer na bijvoorbeeld een tweede schade blijkt dat de terugval in no-claim hoger is dan het schadebedrag?

Autoverzekering afsluiten

Met een ANWB Autoverzekering kun je altijd rekenen op onze hulp bij schade. Onze ANWB Alarmcentrale staat 24/7 voor je klaar. Kies voor regulier of veilig rijden en stel zelf je dekking samen. Rijd je geen schades? Dan bouw je tot wel 80% no claim-korting op.

Ook interessant

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.