Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe veilig rijdt Nederland?

Zeven feitjes over rijgedrag op basis van de veilig rijden autoverzekering

De ANWB Veilig Rijden Autoverzekering zorgt voor veilig verkeer en inzicht in het rijgedrag van bestuurders. Sinds 2017 reden onze klanten samen al 6 miljard kilometer. Dankzij hen hebben we metingen over snelheid, bochten nemen, remmen en optrekken. Wat zeggen deze data over het rijgedrag van Nederlanders? Zeven feitjes op een rijtje.

1. De A4: high-score voor onveilig rijgedrag

De meeste meldingen van onveilig rijgedrag kwamen binnen op de A4, vooral op het traject tussen Amsterdam en de Belgische grens bij Zandvliet. Er werden al ruim 750.000 meldingen geregistreerd, waarvan de meeste gingen over te hoge snelheden.

2. Wie rijden er beter, mannen of vrouwen?

Is er een verschil in het rijgedrag tussen mannen en vrouwen? Als we naar de data van onze autoverzekering kijken, niet echt. Het ene jaar halen vrouwen een hogere gemiddelde rijscore, het andere jaar zijn het de mannen. En het verschil dát we kunnen zien, zit hem in één of twee op de 100 punten.

3. Oudere bestuurders rijden veiliger

Over het algemeen geldt: hoe ouder de bestuurder, hoe hoger de rijscore. Jongeren t/m 24 jaar halen de laagste gemiddelde rijscore. Uit onze cijfers blijkt dat zij net iets vaker te hard rijden of bochten te scherp nemen. Maar, het vermelden waard: meer dan de helft van de jongeren scoort vergelijkbaar of zelfs beter dan oudere bestuurders. Het is dus heus niet zo dat alle jongeren constant met gierende banden over de wegen scheuren.

4. Provincies scoren gelijk

Je zou misschien verwachten dat in de ene provincie veiliger wordt gereden dan in de andere, maar dit blijkt niet het geval. De gemiddelde rijscores liggen in iedere provincie dicht bij elkaar, ongeacht de bevolkingsdichtheid. En overal wordt een ruime voldoende gescoord.

5. Optrekken? Geen probleem

Optrekken vinden bestuurders een fluitje van een cent. Dit is het meest succesvolle onderdeel waar wij op meten. Bijna alle bestuurders waar wij gegevens van door krijgen, trekken rustig en beheerst op en behalen een goede score.

6. Dit kan nog beter

Als het gaat om de juiste snelheid houden en bochten nemen, is er nog de meeste ruimte voor verbetering. De meeste van onze meldingen van onveilig rijgedrag komen door te hoge snelheden.

7. Korte ritten vaak minder veilig

Uit onze data blijkt dat rijgedrag sterk wordt beïnvloed door de afstand die een bestuurder rijdt. Bij korte ritten komen vaker meldingen voor van onveilig rijgedrag dan bij lange ritten. Vooral abrupt remmen, te snel rijden en te hard door de bocht gaan komen bij korte ritten vaker voor.

Wat is de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering?

Met de veilig rijden autoverzekering kies je voor een rijgedrag-verzekering. Dit betekent dat jouw rijstijl wordt gemeten en beoordeeld op een aantal onderdelen: optrekken, remmen, snelheid houden en bochten nemen. Op basis van de metingen krijg je een persoonlijke rijscore en feedback op jouw rijstijl. Zo weet jij hoe je veiliger kunt rijden. En hoe hoger je rijscore, hoe hoger de korting die je krijgt op jouw premie. Zo zorgen we samen voor scherpe premies en voor veilig en duurzaam verkeer voor iedereen. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.